Zo kies je het juiste bedrijf in een tijd van faillissementen

Zo kies je het juiste bedrijf in een tijd van faillissementen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De laatste jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis of bedrijf te verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren of energiezuinige apparaten te gebruiken. Helaas gaat het niet altijd goed in deze sector. Steeds meer bedrijven in de duurzaamheidsbranche gaan failliet, waardoor klanten met de brokken blijven zitten. In dit artikel lees je hoe je het juiste bedrijf kunt kiezen om te voorkomen dat je te maken krijgt met de gevolgen van een faillissement.

Waarom gaan steeds meer duurzaamheidsbedrijven failliet?

De duurzaamheidsbranche heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Het leek erop dat de vraag naar duurzame oplossingen alleen maar zou blijven stijgen. Echter, in 2023 zagen we een keerpunt. Veel bedrijven in deze sector kregen het moeilijk, en sommigen gingen zelfs failliet. Een goed voorbeeld hiervan is Bongo Solar, een bedrijf dat ooit zo’n honderd zonnepaneleninstallaties per week plaatste. Dit bedrijf ging dit jaar failliet, ondanks dat het ooit een bloeiende onderneming was.

Maar hoe kan het dat bedrijven in zo’n belangrijke en groeiende sector failliet gaan? Er zijn verschillende redenen:

  1. Onzekerheid over toekomst: Veel regels blijven steeds veranderen, waaronder de salderingsregeling. Met een nieuw kabinet in Nederland blijft het maar de vraag of deze blijft of juist verdwijnt. Hierdoor zijn veel consumenten onzeker of zij wel zonnepanelen moeten aanschaffen. Het afschaffen van de salderingsregeling neemt niet weg dat zonnepanelen vooralsnog rendabel zullen zijn.
  2. Veranderende marktvoorwaarden: De vraag naar zonnepanelen en andere duurzame oplossingen is flink gedaald. De markt is verzadigd geraakt en veel klanten hebben hun huizen al voorzien van zonnepanelen. Hierdoor is de omzet voor veel bedrijven met wel 90% gedaald.
  3. Stijgende kosten: De prijzen voor grondstoffen en transport zijn de afgelopen jaren gestegen. Dit heeft de winstmarges van bedrijven onder druk gezet.
  4. Concurrentie: De concurrentie in de duurzaamheidssector is enorm toegenomen. Veel bedrijven proberen dezelfde klanten aan te trekken, wat leidt tot lagere prijzen en daarmee lagere winsten.

De gevolgen van een faillissement voor de klant

Wanneer een duurzaamheidsbedrijf failliet gaat, kan dit grote gevolgen hebben voor jou als klant. Stel je voor dat je net zonnepanelen hebt laten installeren door een bedrijf dat vervolgens failliet gaat. Wat gebeurt er dan?

  1. Geen garantie meer: Als het bedrijf failliet is, vervalt vaak ook de garantie op de producten en diensten die je hebt gekocht. Dit betekent dat als er iets misgaat met je zonnepanelen, je geen beroep meer kunt doen op het bedrijf voor reparaties of vervanging.
  2. Geen ondersteuning: Bij problemen met je installatie kun je niet meer terugvallen op de service van het bedrijf. Dit kan betekenen dat je zelf op zoek moet naar een andere partij die je kan helpen, vaak tegen hogere kosten.
  3. Verloren investering: In sommige gevallen heb je al een (aan)betaling gedaan voor een dienst die nog niet geleverd is. Bij een faillissement kun je dit geld kwijt zijn.

Hoe kies je een betrouwbaar duurzaamheidsbedrijf?

Het is dus belangrijk om een betrouwbaar bedrijf te kiezen als je besluit om te investeren in duurzaamheid. Maar hoe doe je dat? Hier zijn een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Doe grondig onderzoek

Voordat je een contract tekent met een duurzaamheidsbedrijf, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Kijk niet alleen naar de website van het bedrijf, maar lees ook reviews van andere klanten. Zoek uit hoe lang het bedrijf al actief is en of er eventuele signalen zijn dat het bedrijf in financiële problemen zit. Bedrijven die al jarenlang succesvol zijn en een goede reputatie hebben, bieden vaak meer zekerheid.

2. Controleer de financiële gezondheid van het bedrijf

Het is lastig om precies te weten hoe gezond een bedrijf financieel is, maar er zijn wel een aantal signalen waar je op kunt letten. Kijk bijvoorbeeld naar jaarverslagen als deze beschikbaar zijn, of zoek naar nieuwsartikelen over het bedrijf. Een bedrijf dat veel schulden heeft of recentelijk in het nieuws is geweest vanwege financiële problemen, kan een risico zijn.

3. Vraag naar garantie en servicevoorwaarden

Een betrouwbaar bedrijf zal altijd duidelijke garantie- en servicevoorwaarden hebben. Vraag hiernaar voordat je een contract ondertekent. Goede garantievoorwaarden zijn een teken dat het bedrijf vertrouwen heeft in zijn producten en diensten. Zorg er ook voor dat je weet wat er gebeurt als het bedrijf failliet gaat. Sommige bedrijven hebben een verzekering of een garantiefonds om klanten te beschermen in geval van een faillissement.

4. Kies voor een bedrijf met ervaring

Bedrijven die al langer bestaan, hebben vaak meer ervaring en kennis opgebouwd. Ze hebben waarschijnlijk al meerdere economische schommelingen overleefd en weten hoe ze zich moeten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Dit maakt de kans groter dat ze ook in moeilijke tijden blijven bestaan.

5. Let op de prijs-kwaliteitverhouding

Goedkoop is vaak duurkoop, zeker in de duurzaamheidsbranche. Als een bedrijf veel lagere prijzen biedt dan de concurrentie, kan dat een teken zijn dat ze op andere manieren kosten proberen te besparen, bijvoorbeeld door minder goede materialen te gebruiken of minder goed opgeleid personeel in te zetten. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit.

Wat te doen als je toch te maken krijgt met een faillissement?

Ondanks al je inspanningen kan het helaas nog steeds gebeuren dat je te maken krijgt met een faillissement. Wat kun je dan doen?

  1. Neem contact op met de curator: Bij een faillissement wordt een curator aangesteld om de zaken af te handelen. Deze persoon kan je meer informatie geven over wat er met jouw contract of aanbetaling gebeurt.
  2. Zoek een alternatief: Als je installatie nog niet afgerond is, moet je op zoek naar een ander bedrijf dat het werk kan afmaken. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, dus het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken.
  3. Overweeg juridische actie: In sommige gevallen kan het zinvol zijn om juridisch advies in te winnen, vooral als je veel geld hebt verloren. Een advocaat kan je helpen om te bepalen of je recht hebt op een schadevergoeding.

Goede aanbieders vergelijken? 

Via OfferteAdviseur kun je gratis én vrijblijvend meerdere offertes vergelijken. Zo vergelijk je tot wel vier aanbieders en kun jij de juiste keuze maken over welke deal jij eventueel kiest. Wist je dat je door te vergelijken tot wel 30% kunt besparen op de totale kosten? Want vergelijken is altijd verstandig!

Gerelateerd:

Direct naar:

Zo kies je het juiste bedrijf in een tijd van faillissementen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: