Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor het opwarmen van uw sanitair water. Het is een speciaal type warmtepomp die de warmte van de omgevingslucht gebruikt om zo het sanitair water op te warmen. Dit toestel is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler.
Wanneer is het apparaat nodig?
- Bij het vervangen van uw oude boiler: heeft u een oude boiler die werkt op elektriciteit, mazout of aardgas toe aan vervanging. Dan is dit het juiste moment om te gaan investeren. Het verbruikt namelijk geen fossiele brandstoffen en het elektriciteitsverbruik ligt 3 a 4 keer lager dan een elektriciteitsboiler.
- Alternatief voor zonneboiler: als u al op zoek was naar een milieuvriendelijke manier voor verwarmen, dan heeft u misschien ook wel aan een zonneboiler gedacht. In sommige situaties is het beter om een warmtepompboiler aan te schaffen.
- Groot gezin of een grote warmtebehoefte: u kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen tegelijkertijd water af nemen. U hebt verschillende volumes van de boilers, afhankelijk van uw gebruik.
- Als u zonnepanelen hebt: uw zonnepanelen kunnen aangesloten worden aan de boiler. Hierdoor wordt de elektriciteit die u nodig heeft op een groene manier geleverd.
Plaatsing
Een warmtepompboiler wordt meestal in de garage, de berging of in de stookruimte geïnstalleerd. In deze ruimtes kan het toestel makkelijker warmte opnemen. Sommige apparaten kunnen namelijk beter buitenlucht aantrekken dan binnenlucht. Als de buitenlucht warmer dan is dat voordeliger. Daarnaast is het ook niet comfortabel om de warmtepompboiler in een leefruimte te plaatsen. Het wordt afgeraden omdat het waterreservoir te groot is. Dat is niet het enige, het toestel geeft ook veel koude lucht af tijdens de werking. Hierdoor zou u woonruimte nog meer moeten verwarmen, wat niet efficiënt is. Het is ook mogelijk om de koude lucht naar buiten te laten voeren door een afvoerbuis.
Wat is het verschil tussen een warmtepompboiler en een zonneboiler?
- Plaatsing: zonneboilers worden voor een deel op het dak geïnstalleerd. Een goede oriëntatie is dus belangrijk, naar het zuiden dus. Daarnaast is er veel breekwerk nodig bij de aansluiting van de zonnecollectoren op het dak. Is uw dak niet goed georiënteerd of u wilt niet al te grote breekwerken, dan is het verstandiger om een warmtepompboiler te nemen.
- Voorziening van warmtebehoefte: warmtepompboilers kunnen volledig voorzien in de warmtewaterbehoefte van een woning. Dat komt door een extra elektrische weerstand. Zonneboilers daarin tegen kunnen meestal maar maximaal 60% warm water leveren, voor de rest is meestal een andere verwarmingsmethode nodig. Zoals een cv ketel.
- Kosten en subsidies: zowel de plaatsing voor een zonneboiler of een warmtepompboiler komen allebei in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De investeringskosten voor een warmtepompboiler zijn wel lager vergeleken met de zonneboiler.