Warmtenet zonder aardgas

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Duurzaam je woning verwarmen is ook mogelijk met een warmtenet, waarmee je heel een wijk kunt voorzien van warmte zonder aardgas te verbranden. Maar wat is een warmtenet eigenlijk, hoe duurzaam zijn warmtenetten en welke zaken komen allemaal kijken bij warmtenetten zonder aardgas? Ga door met lezen hieronder en je komt het allemaal te weten.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet, ook wel stadsverarming genoemd, kan worden omschreven als een manier om hele wijken op een duurzame manier van verwarming te voorzien zonder dat er aardgas wordt gebruikt. Er wordt bij een warmtenet gebruik gemaakt van een centrale bron die zorgt voor warm water en warmte voor je woning. Er is sprake van een groot leidingnetwerk onder de grond, speciaal voor warm water afkomstig van duurzame energiebronnen. De duurzame energiebronnen die kunnen dienen als bron voor een warmtenet zijn bijvoorbeeld restwarmte van de industrie, landbouw of avalverwerking, afvalverbrandingsinstallaties, biomassa, aardwarmte, bodemwarmte en oppervlaktewater of afvalwater. Het water is hierbij zo warm dat deze warmte voldoende is voor het verwarmen van de gebouwen en de woningen. Als je kiest voort een warmtenet wordt je huis aangesloten op het warmtenetwerk door middel van warmtewisselaar zonder dat je de radiatoren of vloerverwarming aan moet passen.

Waarom kiezen voor warmtenetten?

Er is afgesproken in het Klimaatakkoord in Parijs dat per 2050 alle Nederlandse huishoudens volledig af zullen zijn van het aardgas zodat we proberen klimaatverandering tegen te gaan. Een leven zonder aardgas houdt in dat er wordt gekozen voor duurzame energie, waaronder groen gas, elektrische warmtepompen maar ook een warmtenet. Warmtepompen kunnen dan wel een goede optie zijn, maar een warmtepomp is niet voldoende voor het verwarmen van alle Nederlandse huishoudens en daarnaast moet je huis eerst goed geïsoleerd en geventileerd zijn voor je een warmtepomp kunt gebruiken. Momenteel is 5% van alle Nederlandse huishoudens op het warmtenet aangesloten.

Warmtenet en duurzaamheid

De duurzaamheid van een warmtenet hangt van bepaalde factoren af, waaronder welke warmtebron je kiest, de hulp-warmtebron die op koude dagen bijspringt, hoe groen de stroom echt is en hoe hoog de watertemperatuur is. Kies je voor een duurzame warmtebron waarbij er minder CO2 uit wordt gestoten dan een cv-ketel op aardgas, dan is een warmtenet duurzaam. Een warmtenet die gebruik maakt van een duurzame energiebron stoot ruim 50 tot 70% minder CO2 uit dan verwarmen op aardgas.

Hoge versus lage temperatuur

De temperatuur van een warmtenet kan flink variëren. Hierbij wordt uitgegaan dat een lagere temperatuur ook duurzamer betekent. In geval van verwarmingswater van 90 graden kan ook een slecht geïsoleerd huis zich op een warmtenet aansluiten. Hou wel rekening dat er veel energie komt kijken bij het opwekken van hoge temperaturen en bij huizen die slecht geïsoleerd zijn. Levert het warmtenet water van 70 graden, dan kan ook een huis met matige isolatie goed warm worden met een warmtenet. De beste keuze is momenteel toch 50 tot 55 graden omdat er minder energieverlies optreedt. Het gaat hierbij om minimaal een goed geïsoleerd huis. Woon je in een nieuwbouwwijk, dan is je huis zeer goed geïsoleerd en kan je kiezen voor 40 graden.

Kosten aansluiting en warmtelevering warmtenet

De kosten die bij een warmtenet komen kijken hangen van verschillende zaken af. Zo moet je eerst beschikken over een afleverset, welke door een specialist geplaatst moet worden. Daarnaast betaal je ook voor het aanbrengen van de warmteleidingen die vanaf de straat naar je huis toe lopen. Het gaat hierbij om de aansluitingskosten, welke per situatie, aantal woningen in de wijk en afstand tot de energiebron kunnen verschillen. Gemiddeld betaal je tussen de €1.040 tot €4.510 aan aansluitingskosten.

Naast de aansluitingskosten betaal je maandelijks voor de warmte, warmtelevering en het onderhoud. De maximale hoogte van deze kosten worden bepaald door de warmtewet, maar de kosten mogen niet hoger zijn dan de maandelijkse verwarmingskosten van een cv-ketel op gas.

Voordelen en nadelen

Warmtenetten zonder aardgas brengen veel voordelen met zich mee, maar ook met de nadelen moet je goed rekening houden. Het overzicht hieronder geeft je een indicatie van de meest voorkomende voor- en nadelen van warmtenetten.

Voordelen Nadelen
Warmtenetten zijn een duurzaam alternatief voor aardgas. De keuzes tussen het aantal leveranciers is nog zeer beperkt vanwege het kleine aanbod.
Verwarming via een warmtenet is veiliger dan gas. Warmtenetten zijn momenteel nog vrij duur.
De warmte in je huis zal constant en aangenaam warm blijven. Je kunt de temperatuur in je woning niet makkelijk bijstellen.
Je weet waar de warmte van warmtenetten vandaan komt. Je moet overgaan tot elektrisch koken, wat zeer ingrijpend kan zijn.
Er zijn amper aanpassingen nodig in huis.

De aansluiting

In hoeverre een aansluiting verplicht is hangt af van bepaalde zaken. Eigenaren van bestaande woningen zijn niet verplicht tot een aansluiting op het warmtenet, ook niet als er sprake is van een verbouwing of een grote renovatie. Eigenaren van nieuwbouwhuizen kunnen in bepaalde gevallen wel worden verplicht tot een aansluiting aangezien de aansluitingsplicht voor gas is komen te vervallen. Huur je een woning, dan heb je zelf geen omkijken naar de aansluiting maar dit valt onder de verantwoordelijkheid van de woningcorporatie.

Onderhoud warmtenet

Maak je gebruik van een warmtenet, dan hoef je niet te denken aan het onderhoud daarvan. De leverancier is hoofverantwoordelijk voor zowel het leveren van warmte en water als voor het onderhoud. Het enige wat je zelf hoeft te doen is de radiatoren van tijd tot tijd ontluchten.

Offertes vergelijken

Overweeg je een gasloos huishouden? Dan is een warmtenet een duurzaam alternatief. Om te weten in hoeverre een warmtenet een goede mogelijkheid is in je eigen situatie is het verstandig om eerst deskundig advies in te winnen bij een specialist op gebied van duurzaamheid. Het opvragen van offertes bij een aantal goede specialisten uit je eigen regio is hierbij de eerste stap. Deze offertes kan je namelijk vergelijken met elkaar om zo te kunnen besparen. Dit is immers de beste manier om de voordeligste offerte uit te kunnen kiezen zonder dat je daar kwaliteit voor hoeft op te geven.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: