Kruipruimte isolatie

Vloer-, muur- en dakrenovatie: uw wettelijke isolatieverplichtingen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De meeste oppervlakten in uw woning zijn te isoleren. De belangrijkste bevinden zich in de schil van uw woning, dus de voer, de muur en het dak. In nieuwbouwwoningen worden deze standaard al geïsoleerd en daar zijn strenge richtlijnen voor. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Oudere woningen zijn vaak niet of slecht geïsoleerd en daar is ruimte voor verbetering. Steeds meer woningeigenaren gaan over op het isoleren van hun huis. Bent u met een renovatie bezig, dan zijn er ook richtlijnen met betrekking tot minimale isolatiewaarden die u moet realiseren. Hier leest u over wat deze zijn.

Wat zijn de regels in het Bouwbesluit?

We geven u eerst een idee van wat de regels in het Bouwbesluit zijn om deze vervolgens verder toe te lichten. In de onderstaande tabel vindt u de isolatiewaarden waaraan renovatieprojecten en nieuwbouwwoningen wettelijk moeten voldoen.

Te isoleren oppervlak Renovatie Nieuwbouw
Dak 2,0 m2K/W 6 m2K/W
Gevelmuren 1,3 m2K/W 4,5 m2K/W
Vloer 2,5 m2K/W 3,5 m2K/W

Wat is een renovatie?

Een eerste vraag die een antwoord nodig heeft, is wat precies onder nieuwbouw en een renovatie verstaan wordt. In het Bouwbesluit wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen deze twee.

Nieuwbouw: dit zijn alle nieuw te bouwen woningen, een aanbouw, een opbouw, een uitbouw en een verbouwing waarbij 25% of meer van het dak, de vloer of de gevel vergroot wordt of gewijzigd wordt.

Renovatie: verbouwingen waarbij minder dan 25% van het dak, de vloer of de gevel wordt betrokken.

Renovatie of nieuwbouw?

Deze definities zijn belangrijk, want het is dus goed mogelijk dat u denkt met een renovatie bezig te zijn, maar tegelijkertijd de regels voor nieuwbouw gelden. Een grondige verbouwing aan de schil van uw woning betekent vaak dat u de isolatiewaarden voor nieuwbouw moet halen. Goede voorbeelden hiervan zijn het renoveren en isoleren van het dak via de buitenkant, het renoveren en isoleren van de vloer via de bovenkant en het renoveren en isoleren van de gevel via de buitenkant. Bij deze grote werkzaamheden is het ook mogelijk om de nieuwbouw isolatiewaarden te halen, omdat u onbeperkt ruimte heeft voor het isolatiemateriaal.

Bij een kleinere verbouwing zijn de lagere isolatiewaarden van kracht die onder de kolom renovatie staan. Isolatiewerkzaamheden die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld ondervloerse isolatie, spouwmuurisolatie en het isoleren van het dak via de binnenkant. U heeft dan vaak een beperkte ruimte tot uw beschikking. Bij spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld, is de uiteindelijke isolatiewaarde die u bereikt afhankelijk van de dikte van uw spouw. Het is een procedure waarbij u de isolatiewaarden voor nieuwbouw niet kunt halen.

Enkele uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen waarbij u met hogere isolatiewaarden moet gaan werken, ook al valt uw verbouwing niet altijd onder de noemer nieuwbouw.

  • Energieneutraal: wilt u uw woning energieneutraal maken, dan kan dat alleen als u de isolatiewaarden behaalt die onder de nieuwbouwkolom zijn samengevat. Anders verliest uw woning nog steeds te veel energie.
  • Vloerverwarming: gaat u vloerverwarming laten plaatsen, dan is goede vloerisolatie essentieel. Het voorkomt dat kostbare warmte via de vloer verdwijnt en niet in uw woonkamer terecht komt. Ook dan is een isolatiewaarde vergelijkbaar met nieuwbouw essentieel.

Wat is de isolatiewaarde?

De isolatiewaarde die voor deze oppervlakten gehanteerd wordt is de zogenaamde Rc-waarde. Hiermee wordt aangegeven hoeveel warmte er door het oppervlak wordt tegengehouden en hoe hoger dit getal is, hoe beter de isolatiewaarde. De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de gehele constructie. Dat is dus het isolatiemateriaal inclusief de isolatiewaarde van het aanwezige oppervlak zelf. Een niet-geïsoleerde spouwmuur, bijvoorbeeld, heeft zelf een isolatiewaarde van 0,4 m2K/W. Laat u deze met isolatiemateriaal vullen, dan moet dit materiaal dus minimaal een isolatiewaarde hebben van 0,9 m2K/W. Bij elkaar opgeteld komt u dan terecht op een Rc-waarde van 1,3 m2K/W, de minimale eis bij renovaties.

Als u zelf aan de slag gaat

Uw specialist of aannemer weet exact wat de vereisten zijn die in het Bouwbesluit staan en deze zal hier ook altijd gehoor aan geven. Als u de werkzaamheden uitbesteedt, dan is het goed om het bespreekbaar te maken, maar kunt u er eigenlijk altijd van uitgaan dat uw vakman zich aan de regels van het Bouwbesluit houdt. Gaat u zelf aan de slag en neemt u de renovatie van uw woning (gedeeltelijk) op zich, dan is het wel belangrijk dat u goed weet wat de regels zijn. Bij twijfel is het altijd beter om advies op te vragen bij een specialist. Het Energieloket bij uw gemeente kan u ongetwijfeld ook verder helpen.

Het isoleren van uw woning is altijd een goed idee. En wilt u het klein houden, dan zijn de waarden die bij renovaties verplicht zijn gemakkelijk te halen. Het Bouwbesluit is daar erg realistisch in. Alle beetjes helpen en zelfs een kleine ingreep levert u besparingen op. Het verduurzamen van uw woning begint bij isoleren.

Gerelateerd:

Direct naar:

Kruipruimte isolatie

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: