Bodemisolatie wordt uitgevoerd door isolatiemateriaal in de kruipruimte te spuiten. Vaak worden hier EPS parels of schelpen voor gebruikt. Het is een isolatiemethode die vaak vergeten wordt wanneer er geschreven wordt over woningisolatie en dat is eigenlijk jammer. Het is inderdaad zo dat u met bodemisolatie niet een hele hoge isolatiewaarde voor uw vloer kunt bereiken, maar het is wel een isolatiemethode met veel andere voordelen. Daarom vindt u hier 3 redenen waarom bodemisolatie niet onder de mat geveegd moet worden.
-
Bodemisolatie ideaal in vochtige kruipruimtes
Als u een kruipruimte heeft, dan is de kans groot dat het daar kil en vochtig is. In de meeste gevallen kijkt u direct op de grond en daar ziet u regelmatig plassen water staan als het buiten regent. De muren van de kruipruimte zijn vochtig en de onderkant van uw vloer ook. De hoge luchtvochtigheid in de kruipruimte kan leiden tot schimmel en dat trekt ongedierte aan. Daarnaast trekt muffe lucht uw woonruimte in. Het is altijd belangrijk dat u uw kruipruimte goed ventileert om de problemen met vocht daar zo klein mogelijk te maken.
Bodemisolatie zal uw vloer bij vochtige kruipruimtes misschien niet van een hele hoge isolatiewaarde voorzien, maar het zal de vochtproblemen wel oplossen. Dat komt doordat het water in de lucht niet meer condenseert tegen muren en de onderkant van de vloer, maar dat gebeurt nu in de isolatielaag. Het gevolg is dat de temperatuur van uw vloer een paar graden stijgt en dat deze ook minder nat is. Dat voelt u boven, want het is aanzienlijk minder kil rondom uw voeten en tocht en trek zijn ook minder. De muffe lucht verdwijnt uit uw leefruimtes en de vloer en muren kunnen drogen. Problemen met schimmel en ongedierte worden automatisch ook opgelost.
Bodemisolatie ideaal voor lage kruipruimtes
In de isolatiewereld wordt de aanwezigheid van een kruipruimte onder uw vloer gezien als een groot voordeel. Kunt u via de onderkant van uw vloer isolatiemateriaal aanbrengen, dan hoeft u uw huidige bovenvloer niet aan te raken. Er zijn geen werkzaamheden nodig in uw woonruimtes en de geïsoleerde vloer komt niet hoger te liggen. Wilt u isolatiemateriaal tegen de onderkant van uw vloer aanleggen, dan heeft u een kruipruimte nodig die hoog genoeg is voor deze werkzaamheden. Is uw kruipruimte te laag, dan kunt u of bodemisolatie uit laten voeren, of via de bovenkant van de vloer gaan isoleren.
Er zijn verschillende redenen waarom u dan eerder voor bodemisolatie kiest. Allereerst is het vele malen goedkoper. Het is binnen een dag gedaan en u heeft geen overlast in huis. Daarnaast merkt u de voordelen van bodemisolatie wel duidelijk en worden vochtproblemen opgelost. Bodemisolatie levert ook een besparing op en ook al is dit niet zoveel als wanneer u de bovenkant van uw vloer zou isoleren, u heeft het vaak binnen 7 jaar terugverdiend en het werkt zo lang u in het huis woont.
Bodemisolatie is ideaal als extra isolatie
Is uw vloer al geïsoleerd, maar bent u er niet tevreden over? Dat is erg goed mogelijk als u een oudere woning heeft die toentertijd met minder goede isolatiematerialen geïsoleerd is als dat we nu tot onze beschikking hebben. Een andere reden waarom u een betere isolatiewaarde nodig heeft voor uw vloer is als u vloerverwarming wilt laten aanleggen. U kunt geïsoleerde vloeren extra isoleren als u een kruipruimte heeft en daar bodemisolatie uit laat voeren. Dit is gemakkelijk en snel gedaan en u hoeft uw huidige vloeren niet aan te raken. Daarna heeft u een vloer die beter is geïsoleerd voor een lage prijs en minder dan een dag werk.
De voor- en nadelen van bodemisolatie
Er zijn dus zeker situaties waarin bodemisolatie een echte uitkomst biedt. Alleen als u uw woning energieneutraal wilt maken en echt een goed geïsoleerde vloer nodig heeft is het niet geschikt. U kunt het dan hoogstens als bij-isolatie gebruiken of als oplossing voor vochtproblemen. Bodemisolatie is uiteraard ook geen optie als u geen kruipruimte heeft. De onderstaande lijstjes met voor- en nadelen van bodemisolatie kunt u gebruiken als u nog twijfelt.
Voordelen
-
Bodemisolatie is goedkoop (gemiddeld €20 per m2), de werkzaamheden leveren nauwelijks overlast op en zijn binnen een dag afgerond.
-
Bodemisolatie lost vochtproblemen in de kruipruimte op. Daardoor ziet u een vermindering van:
-
Schimmel, betonrot en houtrot.
-
Ongedierte onder uw woning.
-
Muffe lucht in de kruipruimte.
-
Luchtvochtigheid.
-
Tocht, kou en trek rondom de vloer.
-
-
Bodemisolatie is een uitstekend alternatief voor vloerisolatie als uw kruipruimte niet hoog genoeg is.
-
Bodemisolatie is niet duur, maar u bespaart wel geld op uw energierekening. Dat betekent dat u de investering gemiddeld binnen 7 jaar terugverdient. Bodemisolatie gaat net zo lang mee als uw woning en hoeft niet te worden aangevuld.
-
Bodemisolatie wordt in 2020 nog gedekt door de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning. Vanaf 2021 is dat de Investeringssubsidie Duurzame Energie. De SEEH is op dit moment verhoogd tot het einde van het jaar. U moet dan wel bodemisolatie laten uitvoeren samen met een andere isolatiemethode aan de schil van uw woning.
Nadelen
-
Bodemisolatie is bedoeld als oplossing voor vochtproblemen of als extra isolatie van uw vloer. U haalt er geen hoge isolatiewaarden en grote besparingen mee.
-
Uw kruipruimte zal lastiger of helemaal niet meer te betreden zijn nadat u de bodem heeft laten isoleren.