Als u ergens een vakman voor nodig heeft, dan is het natuurlijk zaak dat u de juiste persoon aanwijst. U wilt een vakman met de juiste ervaring, die de juiste materialen gebruikt, voor de beste prijs en het beste resultaat. Om te voorkomen dat u iemand aanwijst die er een potje van maakt, zal u hier zeker wat aandacht aan moeten besteden. Als u dan de volgende valkuilen in ieder geval ontwijkt, dan kan er bij het kiezen van een vakman nog weinig mis gaan.
- Geen vergelijking maken: één van de beste manieren om een goede vakman aan te wijzen is door een vergelijking te maken. Dit doet u door offertes op te vragen bij 3 tot 6 geschikte bedrijven en deze naast elkaar te leggen. Zorg ervoor dat u exact aangeeft welke diensten u wilt afsluiten, zodat de offertes weerspiegelen wat u nodig heeft. Met een vergelijking bespaart u geld, vindt u de beste aanbiedingen en kiest u de meest geschikte en vakkundige specialist.
- De garantieregeling niet doornemen: bij het aanwijzen van een vakman is het van groot belang dat u de garantieregeling en andere algemene voorwaarden doorneemt. Daaraan kunt u aflezen wat er gebeurt als er tijdens de werkzaamheden iets verkeerd is gegaan of als er naderhand een gebrek optreedt. Een complete garantieregeling geeft u de zekerheid dat problemen kosteloos worden verholpen en dit tijdens een bepaalde periode. Daarnaast kunt u eraan aflezen wat de specialist zelf denkt over de geleverde diensten. De garantieregeling is een bewijs van kwaliteit en van de extra stap die een vakman wil zetten om u als klant aan te kunnen nemen.
- Geen showrooms bezoeken: er valt steeds meer online te bestellen en vaak koopt u daar de materialen en de plaatsing ervan tegelijkertijd en met één druk op de knop. Laat u nieuwe kozijnen plaatsen, bijvoorbeeld, dan kunt u deze online bestellen en even later staat er een monteur op uw stoep met de kozijnen en het gereedschap om ze te plaatsen. Als u niet naar een showroom bent geweest om de kozijnen van tevoren te bekijken, dan kan het zijn dat u teleurgesteld wordt wanneer het al te laat is. Ga dus altijd de producten bekijken en zie welke kleur, welke uitvoering, welke extra opties en welke afmetingen voor u het beste zijn voordat u een bestelling plaatst. U kunt dan ook persoonlijk met een medewerker praten en er zorg voor dragen dat alles duidelijk is en dat u weet wat u wilt kopen voordat u de bestelling plaatst.
- Niet om referenties vragen: referenties kunnen u erg veel vertellen over de vakman en het werk dat deze levert. Wilt u bijvoorbeeld uw gevel opnieuw laten bekleden, dan kunt u door referenties te bezoeken beoordelen hoe het eindresultaat zal zijn. En ook niet onbelangrijk is dat u een mogelijkheid krijgt om te zien hoe de nieuwe bekleding er ook na een paar jaar nog uit ziet. Niet alle werkzaamheden lenen zich hier even goed voor, maar met referenties kunt u zelf bepalen wat u van het werk van de vakman vindt. Is het mogelijk, vraag hier dan naar en trek ze na. In de showroom ziet u alleen wat de leverancier u wil laten zien. Met referenties ziet u het eindresultaat in het echt.
- De keurmerken vergeten na te trekken: keurmerken kunnen u een zeer waardevolle blik geven op de kwaliteit en het vakmanschap van een speciaist. Om deze keurmerken te mogen voeren moet deze voldoen aan bepaalde strenge eisen en hier worden vakmensen dan ook later nog op getest. Als dan blijkt dat de vakman deze regels niet meer volgt, wordt het keurmerk ingenomen. Er zijn verschillende keurmerken met verschillende eisen, dus als u een keurmerk kunt vinden dat weerspiegelt wat voor u belangrijk is, dan kan dat een krachtige manier zijn om een goede vakman aan te wijzen. Vergeet echter niet dat een vakman zonder keurmerken niet altijd slechte kwaliteit levert, maar dat u hier dan op een andere manier een bewijs van moet vinden.
- Geen kennismakingsgesprek voeren: het is altijd goed om een kennismakingsgesprek in te plannen met de vakman in kwestie voordat u besluit om met deze persoon in zee te gaan. Vooral als u grote werkzaamheden heeft die moeten worden ingepland is een bepaalde klik tussen jullie twee toch vrij belangrijk. Uiteraard hoeft u niet direct de beste vrienden te worden, maar u zal nauw met elkaar samen moeten gaan werken en dat gaat veel beter als u samen door één deur kunt. Ook kunt u aan uw buikgevoel vaak wel afleiden of u te maken heeft met een enthousiaste vakman die zijn of haar best gaat doen voor u of met iemand die eigenlijk motovatie mist. Krijgt u geen goed gevoel bij een bepaalde vakman, ook niet na het kennismakingsgesprek? Dan is het in veel gevallen beter om uw buikgevoel te volgen en iemand anders aan te wijzen.
- Niet kijken naar de kwaliteit van de materialen: het is natuurlijk belangrijk dat de vakman kwaliteit levert, maar dit is weinig waard als de materialen niet voldoende kwalitatief zijn. Vraagt u daarom altijd aan de vakman welke materialen deze gebruikt en controleer deze op keurmerken, recensies, specificaties enzovoorts. Daarnaast krijgt u voor kwalitatieve materialen vaak een aanzienlijk betere fabrieksgarantie dan voor materialen van een B-merk. Twijfelt u, dan kunt u altijd zelf de materialen aanschaffen.
- Automatisch voor een ervaren specialist kiezen: als laatste zijn er klussen die door specialisten gedaan moeten worden en zijn er klussen die door een beginner kunnen worden gedaan. Beginners zijn enthousiast en goedkoper en zullen hun uiterste best doen om u tevreden te stellen. Ervaren vakmensen hebben de kennis om specialistische klussen uit te voeren en zullen dit perfect doen. Hier betaalt u dan ook voor. Als u de ervaring van de vakman laat aansluiten bij de moeilijkheidsgraad van de klus, dan betaalt u nooit te veel en krijgt u altijd het niveau dat u nodig heeft.
Met deze informatie in uw achterzak kunt u vast ook een goede vakman uitkiezen voor uw werkzaamheden. Neem hier de tijd voor, want dit kan het verschil maken tussen kwalitatief afgeleverd werk of een grote teleurstelling. Maak altijd een vergelijking en bekijk dan alle punten van garantieregeling tot keurmerken en van ervaring tot prijs. Alleen zo kunt u met zekerheid de beste vakman aanwijzen en de scherpste deal vinden.