Gaat u verbouwen, dan wilt u misschien extra aandacht besteden aan het milieu. Dit is niet alleen het moment om uw woning zelf energiezuiniger te maken, maar u kunt al duurzamer worden door hier tijdens de verbouwing al aandacht aan te besteden. Gebruikt u daarom de volgende tips zodat u ook duurzaam kunt verbouwen.
Tip 1: isolatie
Bent u tijdens uw verbouwing met de muren bezig, laat u de vloer renoveren of het dak? Laat deze dan direct ook isoleren, want dat is het moment bij uitstek om dit te doen. Voor een relatief lagere prijs kunt u dan isolatiemateriaal laten aan brengen als onderdeel van uw verbouwing. Hier merkt u tijdens de verbouwing verder weinig van, maar u kunt na afronding van de klus wel direct beginnen met besparen op uw energierekening.
Tip 2: bespreek uw wensen met uw specialisten
Als u vanaf het begin aangeeft dat u duurzaam wilt verbouwen en als u dit doet aan alle specialisten die u tijdens uw project gebruikt, dan zullen zij met u meedenken en tijdens het gehele project duurzame beslissingen maken. Er worden dan materialen gebruikt die kunnen worden gerecycled, bijvoorbeeld, of processen waarbij geen schadelijke stoffen vrij kunnen komen.
Tip 3: kies een apparaat dat energie opwekt
Of u nu kiest voor een zonneboiler, voor een hre-verwarmingsketel of voor zonnepanelen; met deze apparaten kunt u nadat de verbouwing is afgerond uw eigen energie en/of warmte opwekken, wat betekent dat u (gedeeltelijk) zelfvoorzienend kunt worden. Deze investering verdient u op den duur dus automatisch terug en dat is nooit weggegooid geld.
Tip 4: hergebruiken
Er is voldoende sloopmateriaal dat een tweede leven kan krijgen. Dit geldt voor uw eigen sloopmateriaal, maar ook dat van anderen. Ga daarom op zoek naar materialen op de tweedehands markt, kijk welke materialen u zelf kunt hergebruiken of verkoop uw eigen sloopmateriaal zodat iemand anders hier nog gebruik van kan maken.
Tip 5: laat een regenton plaatsen
Het laten plaatsen van een regenton wordt in veel gemeentes gesubsidieerd en daar zijn goede redenen voor. De regenton vangt water op dat gratis is en dit water kunt u gebruiken voor het doorspoelen van uw toilet of voor het wateren van uw tuin. Het is erg gemakkelijk om een regenton te laten plaatsen en de winst die u daar uithaalt is groot. Gelukkig hebben we in Nederland maar al te vaak regen en het is zonde om het water niet te gebruiken voor bepaalde functies rondom uw woning.
Tip 6: gebruik alleen duurzame materialen
Er zijn een groot aantal duurzame materialen beschikbaar die kunnen worden gebruikt bij uw verbouwing. Denkt u dan bijvoorbeeld aan kurk, schapenwol, katoen, houtsnippers, vlas en hennep. Deze materialen kunt u op allerlei verschillende manieren laten verwerken. Uw woning zal dan na uw verbouwing veel minder problemen opleveren voor de toekomstige generaties.
Tip 7: waterbesparende kranen, vloerverwarming en een slimme meter
Er zijn een groot aantal beslissingen die u kunt nemen die uw woning duurzamer zullen maken en waarmee u kunt besparen op uw energie- en waterverbruik. Bij de keuze voor de kranen kiest u dan ook voor waterbesparende kranen, als u verwarming moet laten plaatsen dan is vloerverwarming energiezuiniger en met een slimme meter of een slimme thermostaat kunt u exact bijhouden hoeveel energie u verbruikt en waar u hierop moet proberen te besparen. Dit zijn echter maar enkele voorbeelden en de opties die u heeft zijn talrijk. Probeer bij elke beslissing na te denken over duurzame alternatieven, zodat u de juiste keuzes kunt maken.
Tip 8: gebruik duurzame apps
Tegenwoordig zijn er voldoende apps te vinden die u kunnen helpen duurzamer te leven. Deze apps zijn veelal gratis en geven u praktische tips waarmee u uw energieverbruik zo laag mogelijk kunt houden. Ook vindt u informatie over duurzaam verbouwen en kunt u op die manier inspiratie opdoen en ideeën gebruiken. Deze apps zijn erg handig en u heeft ze altijd bij de hand. Slimme thermostaten en slimme meters hebben vaak al een app waarop u uw energieverbruik bij kunt houden en kunt monitoren. Het is altijd verstandig om deze te gebruiken, zodat u direct kunt ingrijpen wanneer het mis gaat en u kunt zien welke apparaten de boosdoener zijn. Aan het einde van de maand krijgt u dan ook altijd een samenvatting. Kies daarom bij uw verbouwing altijd voor een slimme thermostaat of meter, zodat u een duidelijk inzicht heeft in uw energieverbruik nadat de verbouwing is afgerond.
Tip 9: neem een groendak
Een groendak is een dakbedekking dat bestaat uit planten. Deze kunnen op hellende- en platte daken worden geplaatst. De planten zorgen voor een verversing van de lucht om u heen en voor een lekkere toename aan zuurstof, maar groendaken zijn ook isolerend en kunnen u dus helpen geld te besparen. Daarnaast zullen geluiden op uw dak veel minder goed te horen zijn en kunt u zeker 60 jaar van uw groendak gebruik maken. Er zijn zelfs groendaken die u een volledig nieuwe tuin opleveren waarin u kunt zitten, waarin u groente kunt verbouwen en waarin u uw kruidentuin kunt bijhouden. Groene daken zijn een zeer duurzaam alternatief voor traditionele dakbedekking en hebben een groot aantal voordelen.
Tip 10: neem een grijswatersysteem
Een grijswatersysteem is een systeem dat uw water hergebruikt. Als u bijvoorbeeld heeft gedoucht dan wordt uw douchewater opgevangen en later opnieuw gebruikt voor het doorspoelen van uw toilet. Er zijn verschillende manieren waarop u een grijswatersysteem aan kunt laten leggen en dit zal u een interessante besparing kunnen opleveren op uw dagelijkse watergebruik.
Tip 11: hr-ketels en –glas
Gaat u als onderdeel van uw verbouwing een nieuwe cv-ketel laten plaatsen, neem dan altijd een hoogrendementsketel. Deze ketels gebruiken de warmte die vrijkomt bij het verwarmingsproces om het terugkerende water alvast mee voor te verwarmen. Daardoor zijn hr-ketels aanzienlijk zuiniger dan de conventionele cv-ketels. Gaat u nieuw glas laten plaatsen, kiest u dan voor hoogrendementsglas. HR++ isolatieglas is de standaard keuze, omdat deze de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft. U kunt dan geld besparen op uw energierekening, want hoogrendementsglas isoleert aanzienlijk beter dan standaard dubbel glas.