Het weer wordt kouder, de winter staat voor de deur en zo ook de drukke maanden. En dat terwijl u wordt aangeraden om onderhoud aan uw huis in de winter te doen, vanwege lagere prijzen dan in de zomermaanden. Kiest u er daarom voor om in november achterstallig onderhoud te laten verhelpen. Het is de perfecte maand om uw huis klaar te maken voor de winter. Dit artikel zal u aantonen welke tien onderhoudsklussen ideaal zijn om in november uit te (laten) voeren.
Hoe oud is uw cv-ketel inmiddels?
In veel huizen hangt nog een oude cv-ketel. Een cv-ketel moet u rond de tien á vijftien jaar laten vervangen om een optimale werking te garanderen. Een oude cv-ketel is daarnaast minder energiezuinig. Het beste is om voor een hr-ketel te kiezen. Toegegeven, het is duur om het te laten installeren, maar u verdient er honderden euro’s per jaar mee terug op uw energierekening waardoor u het installatiebedrag van circa €1400 zo terugverdiend hebt.
Het ontluchten van uw radiatoren
Het is raadzaam om uw radiatoren te ontluchten voor u ze nodig hebt in het stookseizoen. Het ontluchten gaat als volgt in zijn werk:
- Draait u alle radiatoren volledig open.
- Zet uw thermostaat op minimaal 25 graden Celsius voor tien minuten lang.
- Na deze tien minuten zet u uw thermostaat zo laag mogelijk.
- Na weer tien minuten draait u uw radiatorenknoppen dicht.
- Met een ontluchtingssleutel draait u het ontluchtingsventiel voorzichtig open, waar u een absorberende doek bij houdt. Er kan namelijk vies water ontsnappen. Als dit zo is, draait u het ventiel weer dicht. Werkt u bij dit proces van de laagstgelegen radiator naar de hoogstgelegen toe.
- Draait u daarna alle radiatorknoppen weer open.
- Zet de thermostaat weer aan.
- Controleert u na tien minuten of waterdruk in cv-ketel minimaal 1.6 bar is.
Poets uw kozijnen
Om het schilderwerk van uw kozijnen zo lang mogelijk goed te houden, dient u van tijd tot tijd de kozijnen te boenen. Vergeet hierbij de buitenkant van uw kozijnen niet. Door uw kozijnen een poetsbeurt te geven, verlengt u het schilderwerk van uw kozijnen. Als bijkomend voordeel geeft het uw huis ook nog eens een stralende look in de winter.
Liever geen bevroren leidingen?
In de ruimtes in uw huis waar waterleidingen lopen, kan vorst plaatsvinden. Denkt u bijvoorbeeld eens aan kelders of bijkeukens in vooral oude woningen. Wanneer leidingen bevriezen, kan hieraan schade plaatsvinden. Een bijkomend nadeel is dat u geen beschikking meer heeft over stromend water. Wintervorst voorkomt u door deze ruimtes goed te isoleren of door te kiezen voor een verplaatsbare radiator.
Ook buiten geen vorstschade?
Heeft u buitenkranen in uw tuin, sluit deze dan af voordat de vorst zijn intrede doet. De buitenkranen gebruikt u in de winter toch niet en als deze bevriezen, ontstaan er door de uitzetting van het water vaker lekkages. Bij het sluiten van de buitenkraan moeten de leidingen helemaal ontdaan zijn van water. Het afsluiten van de buitenkraan kan heel simpel vanuit de meterkast of kruipruimte. Hierbij is het aan te raden om tevens de aftapkraan open te draaien, zodat het overtollige water weg kan stromen.
Geef zorg aan uw houtwerk
Wanneer u een houten schutting heeft of u heeft een hekwerk in uw tuin, dan is het raadzaam om in november deze te controleren op houtrot. Houtrot doet zijn intrede na natte zomermaanden of een vochtig herfstseizoen. Op plekken waar de aarde in contact komt met het houtwerk is de kans op houtrot het grootst. De rotte plekken kunt u uitsteken met een schroevendraaier of verfkrabber. De lege plekken vult u vervolgens op met houtrotvuller of houtrotstopmiddel.
Houdt uw scharnieren soepel
In koude maanden is vaker het gepiep en geknars van deuren, ramen en garagepoorten te horen. Dit kunt u eenvoudig voorkomen door tijdig de scharnieren en sloten in te smeren met smeerolie of siliconenspray. Zo voorkomt u niet alleen het irritante gepiep, maar ook wordt de kans op slijtage aan uw ramen of deuren verminderd.
Veeg die schoorsteen eens
Als u een open haard heeft, dan ligt het gevaar van koolstofmonoxidevergiftiging altijd op de loer. Ook schoorsteenbranden zijn geen ongewoon verschijnsel. Om dit te voorkomen, kunt u het beste minimaal één keer per jaar uw schoorsteen schoonmaken door deze te vegen. Gebruikt u de openhaard intensief, dan is het zelfs aan te raden dit meerdere keren per jaar te doen. Een schoorsteen kan namelijk vervuild raken door bladeren, roetresten en zelfs vogelnesten. De schoorsteen fatsoenlijk laten vegen, kunt u het beste laten doen door een schoorsteenveegbedrijf dat aangesloten is bij de brancheorganisatie ASPB.
Is uw buitenmuur in orde?
Door weersomstandigheden, zoals regen en wind, kan het metsel- en voegwerk van uw buitenmuren slechter worden. Als gevolgd hiervan is het aan te raden uw muren te controleren op slijtage en scheuren, zodat lekkages voorkomen worden. Het is tevens raadzaam om de gevel te laten reinigen. De kosten van een gevelreiniging zijn afhankelijk van het oppervlakte, het type reiniging en de soort vervuiling. Tijdens een gevelreiniging kunt u er tevens voor kiezen om de muren te impregneren, zodat water niet langer in voegen kan trekken. Bij gevelreiniging mag het niet vriezen, daarom is november de laatste maand om dit veilig te kunnen laten uitvoeren.
Controleer uw dakgoten en dak
Als laatste is het aan te raden om te controleren of uw dakbedekking geen schade heeft opgelopen tijdens herfststormen. Kijk na of uw dakpannen geen scheuren vertonen of dat ze verschoven zijn, zodat er geen lekkages kunnen plaatsvinden. Met nieuwe dakbedekking maakt u uw huis klaar voor de winter.