Terugleververgoeding blijft dalen, oorzaak en oplossingen

Terugleververgoeding blijft dalen, oorzaak en oplossingen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen uitgegroeid tot een populaire investering voor huiseigenaren in Nederland. Niet alleen dragen ze bij aan een duurzamer milieu, maar ze helpen je ook om je energiekosten te verlagen. Een van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen was altijd de terugleververgoeding: de vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Echter, in augustus 2024 is deze vergoeding drastisch gedaald, meer over dit lees je in dit artikel. 

Bekijk ook: (volg ons op Youtube voor meer content)

Daling van 50%

De terugleververgoeding in augustus 2024 had een gemiddelde van slechts 4,84 cent per kWh. Ter vergelijking, in augustus 2023 was dit gemiddelde nog 8,48 cent per kWh. Bij sommige energieleveranciers is de vergoeding zelfs volledig verdwenen of gereduceerd tot een schamele 1 cent per kWh. Wat betekent dit voor jou? En hoe kun je hierop inspelen?

Waarom dalen de terugleververgoedingen?

De daling van de terugleververgoeding komt niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van meerdere factoren binnen de energiemarkt. Een van de belangrijkste redenen is dat de kosten voor energieleveranciers de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Dit komt onder andere door de stijgende prijzen voor energieopslag, netbeheer, en de inkoop van energie op de groothandelsmarkt. Hierdoor hebben energieleveranciers minder financiële ruimte om goede terugleververgoedingen te bieden.

Daarnaast speelt het afbouwen van de salderingsregeling een rol. De salderingsregeling stelde je in staat om de stroom die je opwekte en terugleverde aan het net, volledig weg te strepen tegen je eigen energieverbruik. De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat deze regeling geleidelijk wordt afgebouwd vanaf 2025. Dit betekent dat je voor de stroom die je teruglevert, minder gecompenseerd wordt, wat een directe impact heeft op de terugleververgoeding.

Impact op de terugverdientijd van zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, ben je waarschijnlijk bekend met de terugverdientijd. Dit is de periode die het duurt voordat je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend door middel van besparingen op je energierekening en inkomsten uit teruggeleverde stroom. Door de daling van de terugleververgoeding wordt deze terugverdientijd echter steeds langer.

Stel je voor: een jaar geleden ontving je nog 8,48 cent per kWh voor de stroom die je terugleverde. Dit zorgde ervoor dat je binnen een redelijke termijn je investering kon terugverdienen. Met een gemiddelde van 4,84 cent per kWh, duurt het nu aanzienlijk langer voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Dit kan ertoe leiden dat je minder financieel voordeel haalt uit je investering dan je had verwacht.

Bij sommige leveranciers is de terugleververgoeding zelfs zo laag geworden dat het financieel nauwelijks nog aantrekkelijk is om stroom terug te leveren. Wanneer de vergoeding slechts 1 cent per kWh bedraagt, kan het voelen alsof je stroom bijna ‘gratis’ aan het net levert. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je had gerekend op een hogere vergoeding.

Is een thuisbatterij de oplossing?

De daling van de terugleververgoeding roept de vraag op: is het nog steeds rendabel om zonnepanelen te hebben? Het antwoord is gelukkig ja, maar het vraagt om een andere benadering. Een van de oplossingen die steeds meer aan populariteit wint, is de aanschaf van een thuisbatterij.

Een thuisbatterij stelt je in staat om de opgewekte zonne-energie die je niet direct gebruikt, op te slaan voor later gebruik. In plaats van deze stroom terug te leveren aan het net voor een lage vergoeding, kun je deze energie opslaan en gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor verminder je je afhankelijkheid van het energienet en kun je meer van je eigen opgewekte energie gebruiken.

Hoewel de kosten van een thuisbatterij behoorlijk hoog kunnen zijn, kan het op de lange termijn een slimme investering zijn, vooral in een tijd waarin de terugleververgoedingen blijven dalen. Bovendien kun je met een thuisbatterij beter inspelen op de afbouw van de salderingsregeling, omdat je minder afhankelijk bent van de vergoeding voor teruggeleverde stroom.

Of gewoon niet terugleveren!

Een thuisbatterij is niet de enige manier om in te spelen op de dalende terugleververgoeding. Er zijn ook andere manieren die je kunt overwegen om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

  • Zelf meer opwekken. Eén van de alternatieven is het vergroten van je eigen verbruik op momenten dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken. Dit wordt ook wel ‘zelfconsumptie’ genoemd. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of andere energie-intensieve apparaten aan te zetten op momenten dat de zon fel schijnt. Door je eigen verbruik af te stemmen op de productie van je zonnepanelen, verminder je de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net, waardoor je minder afhankelijk bent van de terugleververgoeding.
  • Energierekening verlagen. Een andere mogelijkheid is om te investeren in energiezuinige apparaten of een slimme thermostaat. Door je energieverbruik te optimaliseren en te reduceren, verlaag je je energierekening, wat indirect de terugverdientijd van je zonnepanelen kan verkorten.
  • Blijf vergelijken. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de aanbiedingen van verschillende energieleveranciers te vergelijken. De terugleververgoedingen kunnen namelijk sterk variëren per aanbieder. Door over te stappen naar een leverancier met een hogere vergoeding, kun je alsnog profiteren van een betere opbrengst voor de stroom die je teruglevert. Vergelijk hier gratis energieleveranciers!

Zonnepanelen nog altijd rendabel

Zonnepanelen blijven nog altijd rendabel, zeker als je zelf alle stroom gebruikt. Hoewel de terugverdientijd wat langer wordt, wek je na een bepaalde tijd nog steeds gratis energie op. Er zijn op dit moment erg veel aanbieders voor zonnepanelen. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer! Vergelijk daarom vrijblijvend meerdere offertes van zonnepanelenspecialisten bij jou uit de buurt via onze gratis offerteservice. Want vergelijken is altijd verstandig!

Gerelateerd:

Direct naar:

Terugleververgoeding blijft dalen, oorzaak en oplossingen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: