Subsidie zonnepanelen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De aanschaf van een set zonnepanelen is een zeer verstandige keuze. Met zonnepanelen kan je zelf je eigen groene stroom op een duurzame manier opwekken, zodat je deze in je huishouden kunt gebruiken. De energiekosten gaan aanzienlijk omlaag en je bent zeer milieuvriendelijk bezig. Maar het kopen en installeren van een zonnepanelensysteem is niet bepaald goedkoop. Gelukkig heb je bij bepaalde lokale gemeenten de kans om een subsidie te krijgen voor het verlagen van de kosten. Maar wat zijn de voorwaarden die gelden bij de aanvraag van een subsidie voor zonnepanelen? Wil je hier meer over weten, ga dan door met het lezen van dit artikel.

 

Het kopen van zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen wordt steeds populairder en dat is te zien ook aan het stijgend aantal zonnepanelensystemen op de daken in Nederland. Door te investeren in een set zonnepanelen wek je je eigen duurzame stroom op door gebruik te maken van de zon als energiebron. Hierbij ben je milieuvriendelijk bezig omdat je hiermee geen CO2 in de lucht uitstoot. Daarnaast verhoog je de waarde van je huis enorm. Verder gaat je energierekening flink omlaag, profiteer je van de jaarlijkse opbrengst en weet je zeker dat je de kosten al gauw hebt terugverdiend dankzij de besparingen.

 

Het nut van een subsidie voor zonnepanelen

Ook Nederland heeft meegedaan met de afspraken die gemaakt zijn tijdens het Klimaatakkoord in Parijs. Hierbij tracht de wereld op internationaal niveau klimaatverandering en het broeikaseffect tegen te gaan door de CO2-uitstoot flink te verlagen. De afspraak hierbij is dat Nederland per 2050 geheel duurzaam moet zijn, wat inhoudt dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van aardgas en dat er slechts groene stroom wordt opgewekt. De kosten voor een set zonnepanelen kunnen dan wel zijn gedaald gedurende de afgelopen periode, maar dan nog moet je duizenden euro’s uitgeven voor een systeem. Hoe groter het systeem, des te hoger de kosten. Door het uitreiken van een subsidie stimuleert de overheid het investeren in duurzame maatregelen, aangezien de kosten verlaagd kunnen worden dankzij de subsidie. De aanschaf van een zonnepanelensysteem wordt zo vele malen aantrekkelijker. Ook als je budget maar beperkt is!

Geen subsidie voor zonnepanelen

Helaas is er momenteel geen landelijke subsidie meer beschikbaar als je zonnepanelen gaat kopen voor het opwekken van je eigen duurzame stroom. Gelukkig zijn er wel bepaalde gemeenten in Nederland die nog een lokale subsidie aanbieden. Met een lokale subsidie kan je ongeveer 20% op de kosten besparen. Als wilt weten in hoeverre je bij je eigen gemeente terecht kunt voor deze subsidie, dien je naar de website van je gemeente te gaan voor meer informatie.

Waarom is de subsidie afgeschaft?

De landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen is afgeschaft omdat de prijs van zonnepanelen over de laatste paar jaar al flink gedaald is. Dankzij de sterk toenemende vraag en aanbod van zonnepanelen kan je tegenwoordig al met een beperkt budget aan een set zonnepanelen op het dak komen. Dit maakt een subsidie vrijwel onnodig. Daarnaast kan je bij het kopen van zonnepanelen al profiteren van de salderingsregeling en het terugvorderen van de btw, waardoor je al een groot deel van de initiële investeringskosten kunt verlagen.

De salderingsregeling

De salderingsregeling maakt het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de extra stroom die je op hebt gewekt en niet gebruikt in je huishouden. Al wordt de regeling vanaf 2023 langzamerhand afgebouwd, dan nog is deze regeling zeer interessant voor zonnepaneleneigenaren en kan je tot 2030 gebruik blijven maken van deze regeling.

 

De btw terugvorderen

Naast de salderingsregeling kan je ook de kosten verlagen door gebruik te maken van de btw teruggave. Je kunt bij de Belastingdienst de volledig betaalde btw over zowel de aanschaf van het systeem als de installatie weer terugvragen. Als het ware krijg je dus een korting van 21% bij de Belastingdienst, als je maar aan bepaalde voorwaarden voldoet. Om de btw terug te vorderen hoef je slechts de onderstaande stappen te volgen:

  • Ga naar de website van de Belastingdienst en meld je aan als ondernemer voor de btw. Als zonnepaneleneigenaar word je in ogen van de Belastingdienst gezien als een kleine ondernemer omdat je energie aan de leverancier levert.
  • Vul de aanvraag in en stuur deze op.
  • Stuur ook je rekeningnummer en wacht op een reactie van de Belastingdienst.
  • Het bedrag wordt op je rekening gestort.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Het aanvragen van de lokale subsidie op zonnepanelen kan je zelf makkelijk doen door naar de gemeente te stappen. Hierbij dien je allerlei formulieren in te vullen. Wil je liever tijd besparen en voorkomen dat je zelf alle technische details moet aangeven op het aanvraagformulier, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Je betaalt een kleine vergoeding en de specialist zal de hele aanvraag voor je uit handen halen.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het aanschaffen van zonnepanelen en heb je geen idee waar je zou moeten starten? Zonnepanelen koop je namelijk niet zomaar, er zijn allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Schakel eerst een goede specialist in om zo eerst advies te krijgen over de mogelijkheden die het meest passend zijn in je eigen situatie. Het is slim om eerst te denken aan een goede vergelijking om zo de prijzen en kwaliteit met elkaar te vergelijken. Dit is de beste manier om de offerte te kunnen selecteren met de beste prijs-kwaliteitsverhouding waardoor je kiest voor de goedkoopste offerte en bespaart op de kosten, terwijl je ook kiest voor een professional die kwaliteit levert.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: