Het aanleggen van een vijver kan een enorme uitdaging zijn als je zelf aan de slag wilt gaan met al het werk, maar je kunt erna wel genieten van een prachtig eindresultaat in je tuin. Om een vijver aan te leggen moet je echter volgens een bepaald stappenplan werken. Lees de tekst hieronder goed door om na te gaan hoe je een vijver aan moet leggen.

 

Een vijver in de tuin aanleggen

De aanleg van een vijver in de tuin lijkt ingewikkeld, maar toch valt het reuze mee. Je hoeft slechts rekening te houden met een aantal zaken, waaronder de filtering, pomp, planten en dergelijke. Om een vijver aan te leggen moet je eerst bepalen wat voor soort vijver je wilt hebben. Er zijn rechthoekige en ronde vijvers, maar ook vijvers met strak afgewerkte randen of juist vijvers die volledig natuurlijk zijn. De meest voorkomende soorten vijvers zijn:

 

  • Formele vijver;
  • Informele vijver;
  • Plantenvijver;
  • Zwemvijver;
  • Voorgevormde vijver;
  • Koi vijver.

 

Beste moment

Leg een vijver altijd in het voorjaar, dus rond maart of april, aan. Dit is het ideale moment aangezien de temperatuur buiten perfect is voor het uitgraafwerk. De jonge planten kunnen dan ook de tijd krijgen om zich goed te nestelen en de leefomgeving kan zich vanzelf gaan stabiliseren na een tijdje. Rond de zomerperiode heb je dan een mooie vijver die gezond en vol is. Ook het najaar, dus september of oktober, zijn geschikte momenten om een vijver aan te leggen.

 

Een vijver moet je nooit in de zomerperiode aanleggen. De planten die je in de vijver hebt geplaatst zijn dan nog niet stabiel genoeg om de gruwelijke zonnestralen aan te kunnen. Hierdoor wordt algengroei gestimuleerd, wat de vijver kan beschadigen.

 

Wat heb ik nodig?

De spullen die je nodig hebt om je vijver aan te leggen hangen grotendeels af van je wensen als het om de uitstraling gaat. De algemene benodigdheden om een vijver aan te leggen zijn:

 

  • Vijverfolie;
  • Vijverpomp;
  • Verlichting;
  • Vijverfilter;
  • Vijverbeluchting;
  • Stroomvoorziening;
  • Vijververwarming;
  • Beplanting en vissen.

 

Stap 1: De soort vijver bepalen

Bepaal wat voor soort vijver je wilt aanleggen door middel van een vijverontwerp. Start door na te gaan wat de vorm, de afmetingen en de functie van de vijver moeten zijn en ga na in hoeverre je ook vissen wilt houden in de vijver.

 

Stap 2: Bepaal de locatie

Kies een goede plek in je tuin om de vijver aan te leggen. Eenmaal aangelegd kan je de vijver moeilijk verplaatsen, dus hou rekening met zaken zoals de wortels of bladeren van omliggende bomen. Moet je ook elektriciteit aanleggen voor de pomp, dan is het ook verstandig om tijdens het bepalen van de locatie rekening te houden met de beschikbaarheid van stroom.

 

Stap 3: Koop de juiste pomp en filter

Heb je een vijverpomp en een filter nodig, ga dan precies na wat voor soort je moet kopen zodat je goed voorbereid bent. Kies je voor een natte pomp, dan gaat deze diep in de vijver zelf terwijl je een droge pomp aan land moet zetten. Denk bijvoorbeeld aan een schuur of een aanbouw, al moet je dan wel graven voor de aan- en afvoerbuizen naar de vijver. Een filter moet je op het ondiepe deel van de vijver plaatsen om te zorgen voor een optimale circulatie van het water. Kijk naar de opzet van de vijver om te bepalen welke filter je moet kopen en wat de capaciteit van de filter moet zijn.

 

Stap 4: Graven en folie leggen

Het graafwerk kan starten. Begin door de basisvorm van de vijver uit te graven. Je kunt zelf bepalen hoe diep je wilt graven. Het is echter slim om netjes te werken en om vijverfolie zoals EPDM-folie te gebruiken om beschadiging te voorkomen. Gebruik daarnaast ook een worteldoek en een beschermdoek aan de onderkant en aan de randen van de vijver.

 

Stap 5: De bodem

Om planten te kunnen zetten in je vijver moeten ze wel gepot worden in het vijversubstraat oftewel de bodem. Zo stimuleer je de creatie van een milieu in de vijver die stabiel en gezond is. Je hoeft slechts een kleine laag vijversubstraat aan te brengen, al kan je ook kiezen voor het plaatsen van manden. 

 

Stap 6: Water in de vijver

Je kunt de vijver eindelijk met water vullen. Gebruik kraanwater als het gaat om een nieuwe vijver. Kraanwater is namelijk schoon en voordelig, al is het gebruik van bronwater ook een optie mits het gaat om water van goed kwaliteit. Voeg ook waterzuiverende bacteriën toe aan het water voor het creëren van een optimaal vijvermilieu. Neem voor het vullen van de vijver echter eerst de watermeterstand op. Is de vijver volledig gevuld met water, neem dan nog eens de watermeterstand op zodat je precies weet hoeveel de inhoud van de vijver is.

 

Stap 7: Planten in de vijver

Zet nu de planten in de vijver om te voorkomen dat het water troebel wordt. Je kunt zelf kiezen welke planten je in je vijver wilt hebben en de mogelijkheden zijn eindeloos. Populaire vijverplanten zijn hoornblad, glanzend fonteinkruid, waterlelies, riet, naaldkruid, waterpest en aarvederkruid. 

 

Stap 8: De afwerking

Werk de vijver mooi af door ervoor te zorgen dat de folie niet te zien is. Neem ook de vijverrand mee in de afwerking, maak een overstort en zorg voor een stevig fundament. Het is verstandig om gebruik te maken van materialen die duurzaam zijn.

 

Stap 9: De waterkwaliteit testen

Test de chemische samenstelling van het water in je vijver om na te gaan wat de waterhardheid is, wat de karbonaathardheid is en wat de zuurtegraad is. Je kunt speciale test setjes kopen bij de speciaalzaak hiervoor.

 

Offertes vergelijken

Een vijver aanleggen is volgens de tekst hierboven vrij eenvoudig. Wil je toch liever een expert inschakelen om van professioneel werk verzekerd te zijn? Kies dan voor betrouwbaarheid, voordeligheid en kwaliteit door eerst een vergelijking te maken met meerdere experts. Zo kan je kiezen voor de optie die het beste past bij je situatie, je budget en je wensen.