Een slimme meter kan erg handig zijn. Je krijgt hiermee beter inzicht tot je energieverbruik en kunt dus makkelijker besparen. Daarnaast hoef je geen meterstanden meer door te geven aangezien dit automatisch gebeurt met een slimme meter. Maar wat is een slimme meter eigenlijk? Wat zijn de voordelen, wat kost een slimme meter en waar moet je allemaal aan denken als je van plan bent om een slimme meter in huis te halen? Ga verder met het lezen van dit artikel om alles te weten te komen over slimme meters.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een meter die digitaal werkt. De energieleverancier en de netbeheerder kunnen de standen bij een slimme meter op afstand aflezen, wat het doorsturen van de standen op de meter niet meer nodig maakt. Met een slimme meter kan je het stroomverbruik nauwkeurig meten en bijhouden. Ook de standen van gas kunnen bij worden gehouden. Sinds 2014 zijn veel huishoudens al over gegaan van de oude energiemeters tot de slimme meters. Vanaf 2012 worden in alle nieuwbouwwoningen slimme meters geplaatst. De komende jaren gaan steeds meer en meer huizen voorzien worden van een slimme meter.
Je bespaart energie
Door gebruik te maken van een slimme meter kan je flink besparen op de kosten van energie. Dit komt omdat je met een slimme meter beter inzicht hebt op je energieverbruik. Je kunt precies nagaan hoeveel gas of stroom je verbruikt. Dit kan je per uur, per dag, per week maar ook per maand nagaan door te kijken op het scherm aan de muur of door een app te gebruiken op je telefoon. Met de slimme meter bespaar je 2,7% aan stroom en 2,8% aan gas per jaar.
Meterstanden doorgeven hoeft niet meer
Nadat de slimme meter is geïnstalleerd hoef je nooit meer de meterstanden op te nemen en aan de netbeheerder of de energieleverancier door te geven. Daarnaast hoeft er geen medewerker van het energiebedrijf langs te komen om de meterstanden te checken.
Storing en veiligheid
Met behulp van een slimme meter wordt het makkelijker om een storing op afstand op te sporen en indien mogelijk zelfs te verhelpen. Netbeheerders kunnen direct zien waar het probleem precies zit. Dit zorgt ervoor dat problemen ook veel goedkoper opgelost worden. Onveilige situaties kunnen ook sneller worden aangemerkt. Denk bijvoorbeeld aan het illegaal aftappen van stroom in de wijk.
Niet meer schatten
Vroeger moest je elke keer de meterstanden op de meter opschrijven en doorsturen. Hiermee kon de netbeheerder een schatting maken van je huidige meterstanden. Het maken van een schatting is niet meer nodig met een slimme meter, aangezien de standen nauwkeurig worden afgelezen. Het gaat dus om de daadwerkelijke gegevens. Dit kan vooral handig zijn op moment dat je gaat verhuizen of over gaat stappen.
Kosten slimme meter
Het is de bedoeling dat binnen een aantal jaar elk huishouden in Nederland een slimme meter in huis heeft. De netbeheerder brengt hierbij dan ook geen kosten in rekenen, daarnaast wordt het maandelijks tarief van de netbeheerder niet aangepast nadat de slimme meter wordt geïnstalleerd. Ook de energie die het apparaat verbruikt is verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Als je op eigen initiatief een slimme meter in huis wilt halen en niet wilt wachten op de netbeheerder, dan kost dit €71,40 als je zowel gas als stroom hebt, en €66,64 als je alleen stroom gebruikt.
Wanneer wordt de meter uitgelezen?
De meterstanden van de slimme meter wordt door de netbeheerder of de energieleverancier uitgelezen. Dit kan automatisch en op afstand, maar er zijn slechts bepaalde momenten dat de meter af mag worden gelezen. Het gaat om:
- Eenmaal per jaar om de jaarrekening op te maken.
- Eenmaal per maand om een kosten- en verbruiksoverzicht te maken.
- Als je gaat overstappen naar een andere energieleverancier.
- Als je gaat verhuizen naar een ander adres.
- Als het energienet wordt onderhouden
- Bij beheer van het energienet
Uitrol slimme meter
De slimme meter is sinds 2015 geïntroduceerd in Nederland en in 2020 waren er al minstens 3 miljoen huishoudens die een slimme meter in huis hadden. Elk jaar stijgt dit aantal met nog een miljoen. De planning van wie als eerste een slimme meter krijgt ligt in handen van de netbeheerder. Op moment dat je wijk aan de beurt is voor de uitrol van de slimme meter, dan ontvang je een brief per post. Accepteer je de slimme meter, dan wordt deze in je huis geïnstalleerd.
Uitschakelen aflezen op afstand
Indien je niet wenst dat de netbeheerder of de energieleverancier de meterstanden op afstand kan lezen, dan heb je de mogelijkheid om deze functie uit te schakelen. In dat geval moet je zelf zorg dragen voor het doorgeven van de meterstanden op moment dat de jaarrekening wordt opgemaakt, als je gaat overstappen naar een nieuwe leverancier of als je gaat verhuizen naar een ander adres. Zo waarborg je je eigen privacy terwijl je toch profiteert van de nauwkeurige metingen van een slimme meter.
Slimme meter weigeren
Je hebt de mogelijkheid om de slimme meter te weigeren als de netbeheerder je deze aanbiedt. Weiger je het aanbod, dan zal de oude gasmeter en de elektriciteitsmeter normaal blijven zitten en dien je net als elke maand de meterstanden door te blijven geven aan je energieleverancier.
Offertes vergelijken
Het verduurzamen van je huis hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Schakel een professioneel in om deskundig advies te krijgen over de mogelijkheden voor je eigen huishouden en budget. Begin door eerst offertes van specialisten in je eigen buurt te vergelijken met elkaar. Zo kan je makkelijk besparen door te kiezen voor de offerte met de meest voordelige prijs en de beste kwaliteit.