Volgens cijfers gebruikt een gemiddeld gezin bestaande uit 4 personen gemiddeld 200 m³ water. Het hergebruiken van regenwater is dan ook een verstandig idee. Je bent niet alleen milieuvriendelijk bezig met een regenwaterrecuperatiesysteem, maar de waterkosten gaan aanzienlijk omlaag. Wat is regenwaterrecuperatie nou precies, hoe gaat dit in zijn werk en wat kost het? Je leest het allemaal hieronder.
Wat is regenwaterrecuperatie?
Regenwaterrecuperatie wordt omschreven als het hergebruiken van regenwater. Aangezien het in ons land vaak regent, is het verstandig om dit water op te vangen en deze in te zetten voor allerhande toepassingen. Vroeger werd het regenwater standaard opgevangen. Tegenwoordig kan dit op verschillende manieren zoals het buitenzetten van emmers om regenwater op te vangen, het plaatsen van een regenton of -tank of het laten installeren van een waterinstallatie om het regenwater op te vangen, deze direct te filtreren en laten stromen waar het water nodig is. Regenwaterrecuperatie is niet alleen handig voor gebruik in het toilet, maar ook als drinkwater of voor de wasmachine of in de tuin.
Benodigdheden regenwater recupereren
Om regenwater te kunnen opvangen voor toekomstig gebruik kan je ten eerste een regenput laten plaatsen. Dit kan zowel boven- als ondergronds en je kunt zelf bepalen of je voor een betonnen of een plastic regenput gaat. Hierbij dien je ook te denken aan de plaatsing van een goede pomp en een filter. Met de filter worden de onaangename kleuren en geuren verwijderd uit het regenwater. Naast de filter is de regenput al voorzien van een voorfilter om onzuiverheden uit het regenwater te halen.
Hergebruik regenwater
Regenwater is een gift uit de hemel en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Denk zo niet alleen aan het doorspoelen van het toilet, voor het douchen, het wassen van de auto, het besproeien van de tuin, de vaatwasser, het dweilen van de vloer, het schuren van het terras of het wassen van kleren in de wasmachine. Het is niet aangeraden om regenwater te hergebruiken voor de afwas of voor het koken aangezien regenwater niet voor de persoonlijke hygiëne geschikt is.
Soorten regenwaterrecuperatiesystemen
Er zijn verschillende soorten regenwaterrecuperatiesystemen, waaronder systemen met een gedwongen circulatie en systemen met een natuurlijke circulatie. Als je voor een systeem met een gedwongen circulatie gaat wordt er een regenput geplaatst onder de gebruikerspunten waardoor het water op gedwongen wijze door een pomp wordt toegevoerd. Dit is de meest populaire regenwatersysteem. Bij een systeem met een natuurlijke circulatie wordt de regenput wat hoger geplaatst dan de gebruikerspunten waardoor het water naar beneden kan stromen dankzij de zwaartekracht.
Kosten regenwaterrecuperatie
Er hangt een vrij hoog prijskaartje aan het aanleggen van een goed regenwaterrecuperatiesysteem. De prijzen kunnen flink variëren afhankelijk van welke specialist je inhuur voor de klus. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje dat behoort bij het aanschaffen en installeren van een regenwaterrecuperatiesysteem. De kosten zijn inclusief de filter en toevoer en hangen af van de complexiteit van het systeem:
Regenwaterrecuperatiesysteem | Kosten |
Simpel systeem | €1.100 |
Automatisch systeem | €1.300 |
Voordelen en nadelen van regenwaterrecuperatie
Je kunt van allerlei voordelen profiteren door regenwater op te vangen, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de nadelen. De voor- en nadelen die bij regenwaterrecuperatie komen kijken zijn als volgt:
Voordelen | Nadelen |
Regenwater is volledig gratis waardoor je flink op de energiefactuur gaat besparen aangezien je geen kosten maakt. | Het aanleggen van een regenwaterrecuperatiesysteem is een flinke investering. |
Regenwater is milieuvriendelijk. | Er komen een aantal zaken kijken bij het hergebruiken van regenwater. |
Regenwater bevat minder kalk en is dus zachter. | |
Het water is beter voor je apparaten en leidingen. | |
Je hebt minder wasmiddel nodig als je kleren gaat wassen. | |
Er is geen sprake van wateroverlast als het veel regent. | |
Er valt veel regen dus je hebt altijd voldoende water. |
Waarom een lokale specialist inhuren?
Het inhuren van een specialist kan wel een makkelijke taak lijken, maar het is cruciaal om een lokale specialist te kiezen. Je gaat anders te veel betalen aan kilometerkosten als je een landelijke specialist aanneemt. Verder weet een lokale specialist alles over regenwater opvangen in je omgeving waardoor je het advies van een lokale specialist het meest kunt vertrouwen.
Garanties
Als je een regenwaterrecuperatiesysteem aan gaat schaffen, dan is het zeer essentieel om te letten op de garantiebepaling. Je zou vooral moeten denken aan de fabrieksgarantie over de materialen zoals de regenput, de filter en de pomp. Daarnaast moet je ook de installatiegarantie checken, waarbij je garantie krijgt over het werk van de specialist. Hoe lang de garantietermijn is, verschilt flink per onderneming. Neem in elk geval geen genoegen met een fabrieksgarantie van minder dan 10 jaar.
Zelf doen of uitbesteden?
Ben je handig, beschik je over de juiste gereedschappen en heb je enige mate van ervaring met rioolwerk? Dan kan je overwegen om zelf het systeem aan te leggen. Het is wel aan te raden om de diensten van een erkend vakman in te schakelen. Een goede specialist kan je het best aangeven welk regenwaterrecuperatiesysteem het beste past bij je situatie. Daarnaast ben je verzekerd van een volledig correcte installatie en krijg je garantie op het verrichte werk waardoor je gedekt bent tegen onvoorziene zaken die na de aanleg verkeerd gaan met het systeem. Daarnaast kan de specialist zelf helpen met het onderhouden van het systeem.
Checklist
Heb je een aantal offertes opgevraagd bij specialisten om een regenwaterrecuperatiesysteem aan te komen leggen? Let dan goed op dat je een eerlijke vergelijking maakt tussen de verschillende offertes. Bepaalde ondernemingen schrijven namelijk hun offertes zonder btw uit. Hierdoor kan de prijs op eerste gezicht veel aantrekkelijker lijken. Vergeet niet om goed na te gaan bij welke offertes de btw inclusief is en maak dan pas de vergelijking.
Offertes vergelijken
Overweeg je het aanschaffen van een regenwaterrecuperatiesysteem en ben je op zoek naar een voordelige maar goede specialist om je verder te helpen? Vraag dan eerst een paar offertes op bij betrouwbare specialisten uit je regio en maar een vergelijking. Zo kan je zelf de offerte selecteren met de beste prijs-kwaliteitsverhouding waardoor je flink bespaart op de investeringskosten.