Regelgeving zorgt voor minder laadpalen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Rond 2023 zouden in Nederland rond de 1,7 miljoen laadpalen beschikbaar zijn waar elektrische auto’s gebruik van kunnen maken. Helaas staat de teller rond de 120.000. Volgens experts kan de doelstelling nog steeds behaald worden als de gemeenten het slimmer aanpakken.

Tegen 2030 rijden er, naar verwachtingen, rond de 2 miljoen elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen. Om al deze voertuigen te voorzien van elektriciteit zijn er laadpalen nodig. Daarom roepen laadpaal exploitanten de gemeente op om de doelstelling van 1,7 miljoen laadpalen voor 2030 toch te halen.

Dat Nederland achter ligt op de doelstelling is een feit, maar volgens experts is de doelstelling nog steeds haalbaar. Echter liggen de grootste problemen bij de gemeente die het wel willen maar worden gehinderd door het papierwerk en vergunning over waar de laadpaal komt. Als ze daar bij nog een bord bij willen plaatsen kost dit ook weer extra papierwerk wat veel tijd in beslag neemt.

Versoepel de regelgeving

Dat het papierwerk zo veel tijd kost is onlogisch volgens experts, ook stellen zij voor dat de regels worden verminderd en willen zij ook zorgen voor het versoepelen van de goedkeuringen. Daarbij zou de rijksoverheid ook een rol kunnen spelen.

Hoe zit het met het overbelaste stroomnet?

Het overbelasten stroomnet is ook een factor die meespeelt met het vertragen van de doelstelling, echter denken experts dat dalmomenten beter benut gaan worden door dat mensen zelf kunnen kiezen wanneer auto’s worden opgeladen en wanneer niet. Dit neemt weer druk van het stroomnet af.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: