Als je nadenkt over het kopen van een thuisbatterij is het goed om te weten dat je de btw op de batterij kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan een flink bedrag schelen. Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is een batterij die je thuis installeert om energie op te slaan. Deze energie kan afkomstig zijn van zonnepanelen, maar dat hoeft niet per se. De batterij kan ook worden opgeladen met goedkope stroom van het net. Zo kun je later gebruikmaken van die energie, bijvoorbeeld op momenten dat stroom duurder is. Later kun je de goedkope stroom ook weer verkopen aan het net voor een duurdere prijs. Hiervoor is een automatisch systeem beschikbaar.
Waarom een thuisbatterij?
Een thuisbatterij biedt verschillende voordelen:
- Onafhankelijkheid van het energienet: Je bent minder afhankelijk van de energieprijzen en het net.
- Kostenbesparing: Door energie op te slaan en te gebruiken op momenten dat de prijzen hoog zijn, bespaar je geld.
- Duurzaamheid: Je draagt bij aan een duurzame toekomst door efficiënter om te gaan met energie.
Btw-teruggave op je thuisbatterij
Een groot voordeel bij de aanschaf van een thuisbatterij is dat je de btw kunt terugvragen. Maar dit kan alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hier zijn de belangrijkste punten die je moet weten:
De voorwaarden voor btw-teruggave
- Dynamisch energiecontract: Om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave moet je een dynamisch energiecontract hebben. Dit betekent dat de prijzen voor energie variëren gedurende de dag. Deze contracten worden steeds populairder omdat ze inspelen op de schommelende energieprijzen.
- Handelen in stroom: In Nederland word je als ondernemer voor de btw beschouwd als je regelmatig diensten levert en hier een vergoeding voor ontvangt. Dit geldt ook voor particulieren die energie opwekken met zonnepanelen en de stroom verkopen aan het net. Door een thuisbatterij te gebruiken, optimaliseer je dit proces en kom je in aanmerking voor de btw-teruggave.
- KOR-regeling en tenaamstelling: Je mag geen deelnemer zijn aan de kleineondernemersregeling (KOR). Ook moet de factuur van het energiecontract en de thuisbatterij op jouw naam staan.
- EMS: De thuisbatterij moet zijn uitgerust met een Energie Management Systeem (EMS).
Hoe vraag je de btw terug?
Het terugvragen van de btw kan in eerste instantie ingewikkeld lijken, maar als je de stappen volgt, is het goed te doen. Hieronder leggen we het stap voor stap uit:
- Aanschaf van de thuisbatterij: Bij de aankoop van de thuisbatterij ontvang je een factuur waarop de btw vermeld staat.
- Aanmelden als btw-ondernemer: Als je nog niet als btw-ondernemer geregistreerd bent, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst.
- Btw terugvragen: Nadat je bent aangemeld als btw-ondernemer, kun je de btw terugvragen. Hierin vermeld je de kosten van de thuisbatterij en de betaalde btw. De Belastingdienst heeft hier formulieren voor die je kunt invullen.
- Terugbetaling ontvangen: Als alles correct is ingevuld en ingediend, ontvang je de betaalde btw terug van de Belastingdienst.
Installatie van de thuisbatterij
Het is belangrijk om de thuisbatterij door een erkende installateur te laten installeren. Dit zorgt ervoor dat alles veilig en volgens de regels gebeurt. Een professionele installateur kan je ook adviseren over de beste plaatsing en het optimale gebruik van de batterij.
Vergelijk offertes
Het vergelijken van offertes is een slimme manier om de beste deal te vinden. Er zijn veel aanbieders van thuisbatterijen, en door goed te vergelijken kun je flink besparen. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden, garantie en service die geboden wordt. Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakspecialisten bij jou uit de buurt en bespaar tot wel 30% op de totale kosten.