Grondstoffenprijzen stijgen
Door de pandemie stijgen de prijzen van grondstoffen explosief, dit zorgt voor veel problemen en hogere prijzen. Dit geld ook voor de prijzen van de Cv-ketels. De schaarste aan grondstoffen wordt de laatste tijd alleen maar meer en meer. Dit is zelfs zo’n groot probleem dat sommige bedrijven de contracten van hun werknemers niet meer kunnen verlengen of zelfs hun werknemers moeten ontslaan. Ook kunnen contracten niet meer worden nagekomen. Elke branche heeft hetzelfde probleem, van de bouw tot de cosmeticabedrijven tot aan staalverwerkers. Iedereen heeft er mee te maken, en het lijkt alleen maar erger en erger te worden.
Product/materiaal | Stijging in procent | Oude prijs | Nieuwe prijs |
Slimme thermostaat | 4% | 400,- | 416,- |
Kamerthermostaat | 4% | 120,- | 124,80,- |
leidingwerk | 20% | – | – |
koperwerk | 20% | – | – |
Prijsstijging per 1 juli
Wat is de oorzaak van de stijgende prijzen?
De prijzen van veel grondstoffen lopen fors op door tekorten. De oorzaak hiervan is dat er nu heel veel vraag is. Dit komt doordat Nederland nu in een economisch herstel zit. Het aanbod heeft zich namelijk nog niet aangepast aan de vraag. Ook zijn er veel logistieke problemen.
Cv-ketel vervangen voor 1 juli
Je hebt het vast al wel ergens gelezen of gehoord. De prijzen van grondstoffen worden steeds hoger en hoger. Daarnaast is er ook schaarste in bepaalde grondstoffen. Namelijk ijzer, koper en aluminium; deze grondstoffen zijn allemaal een flink stuk prijziger geworden. Ketelfabrikanten voeren per 1 juli 2021 een forse prijsverhoging door. Deze verhoging gaat om minimaal 3% en kan nog hoger oplopen. Ook gaan de prijzen van thermostaten en koper- en leidingwerk omhoog. Thermostaten krijgen te maken met een verhoging van minimaal 4%. Koper- en leidingwerk stijgt met maar liefst 20%. Zo ver als bekend is, lijkt het erop dat de cv-ketelprijzen inclusief thermostaat en installatie stijgen met 50,- tot 100,-
Daarom is het verstandig om je cv-ketel dus voor 1 juli te vervangen. Als je dit voor 1 juli doet, kun je veel geld besparen. Dit kan je al snel 100 euro minder kosten dan als je het na 1 juli doet.
Voor welke optie kies je bij vervanging van je cv-ketel?
Het is altijd fijn om geld te kunnen besparen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om zelf hun cv-ketel te vervangen. Echter kan niet iedereen zomaar even zijn cv-ketel vervangen. Daarom leggen wij je in stappen uit hoe je dit doet zonder dat het je veel moeite en geld hoeft te kosten.
Stap 1:
De eerste stap die je moet doorlopen bij het vervangen van je cv-ketel, is het afsluiten van de oude verwarmingsketel. Je sluit je oude verwarmingsketel af door simpelweg de stekker uit het stopcontact te halen. Sluit hierna de gas- en waterleiding af. Er blijft altijd nog wat water achter in de cv-ketel zitten. Tap dit resterende water af, totdat er helemaal geen water meer in zit. Het eerstvolgende wat je doet is de installatie openmaken en de zwakstroomdraad van de thermostaat afkoppelen. Daarna maak je de installatie open en koppel je de zwakstroomdraad vervolgens weer van de thermostaat af. Vervolgens doe je de cv-ketel dicht en koppel je de gas- water en verwarmingsleidingen los. Koppel ook de rookgasafvoer los van het systeem. Doe hierna een dubbele check of alles goed is losgekoppeld. Als dit het geval is kun je de cv-ketel los maken en verwijderen. Vervolgens haal je de dak uitmonding van de rookgasafvoer van het dak. Demonteer het ophangsysteem van de oude installatie en ook het expansievat
Stap 2:
In stap 1 hebben we de oude cv-ketel gedemonteerd. Nu gaan we de nieuwe cv-ketel installeren. Begin met het monteren van een nieuw expansievat. Boor gaten in de muur zodat je het expansievat vast kunt zetten. Waarschijnlijk sluiten de oude leidingen niet aan op het nieuwe expansievat. Als gevolg hiervan moet je de leidingen vernieuwen. Je zou eventueel de leidingen met een pijpbuiger kunnen verbuigen zodat ze wel passen.
Stap 3:
Het is mogelijk dat de toevoerleidingen voor verbrandingslucht te lang is. Als dit inderdaad het geval is, moet je deze inkorten, net zoals de afvoerleiding. Vervolgens installeer je de dak doorvoer voor het verbrandingsgas en luchttoevoer. Monteer hier de bevestigingsdelen van je nieuwe cv-ketel aan.
Stap 4:
Het aansluiten van de cv-ketel. Nu we alle andere stappen hebben doorlopen, ben je eindelijk bij de laatste en belangrijkste stap: namelijk de cv-ketel aansluiten. Dit is ook gelijk het lastigste onderdeel, dus lees deze stap goed en voorzichtig door. Je begint met het aansluiten van de afvoerleiding van de verbrandingsgassen. Als je dit gedaan hebt sluit je de toevoerleiding van de verbrandingslucht aan. Daarna bevestig je de aansluitkoppelingen voor de verwarming, water en gas onder de cv-ketel; en deze draai je dan stevig vast. Hierna maak je de nieuwe leidingen goed op maat. Nadat je dit gedaan hebt kun je deze leidingen aansluiten op de installatie. Vervolgens plaats je de inlaatcombinatie in de koud waterleiding, daarna sluit je de gas aansluitleiding aan op de gaskraan. Hierna monteer je de verwarmingsleiding op het drukveiligheidsventiel. Zet op de verwarmingsleiding een vulafsluiter. Als je dit gedaan hebt kun je het expansievat op de wandconsole aansluiten.
Erg belangrijk is om nu de verbindingen van de gasafsluitingen te controleren. Het kan voorkomen dat iets toch niet helemaal goed aangesloten is, en er dus een gaslekkage is. Dit is erg belangrijk om te controleren dus doe dit dan ook goed.
Als alles goed gecontroleerd is en er geen lekkage is, sluit je de afvoerslang voor het condenswater van het apparaat aan.
Installeer hierna een afvoerleiding voor het condenswater. Zet deze goed vast aan de muur. Sluit de zwakstroomdraad aan op de wandplaat van de kamerthermostaat. Sluit daarna de zwakstroomdraad van de kamerthermostaat aan op de cv-installatie. Vervolgens koppel je de vulslang aan de vulkraan met kleerklep en beluchter en laat je de lucht uit de vulslang door deze langzaam te openen. Sluit de vulslang zonder lucht aan op de verwarmingsleiding en breng vervolgens de cv-installatie op de juiste druk. Vervang de tijdelijke afsluiting door een ontstoppingsschroefdeksel.
Tot slot controleer je de waterdruk, en daarna zet je de cv-ketel aan.
Test je cv-ketel
Nu heb je de oude cv-ketel vervangen voor een nieuwe. Het laatste wat je nu nog moet doen is de cv-ketel testen. Doe dit door de kraan aan te zetten, kijk dan of er warm water uit stroomt en of de druk in de cv-ketel goed blijft.
Geld besparen
Door zelf je cv-ketel te vervangen en te installeren bespaar je heel wat geld. Dit is dus een goed alternatief. Als je een vakman je cv-ketel laat installeren na 1 juli, ben je al snel 2000,- euro of meer kwijt. Je bespaart dus heel wat geld.