Inleiding

Verbouwingswerken zonder houtafval over te hebben is vrijwel onmogelijk. Bezig met verbouwen en moet je van jouw hout verlost raken? Een houtcontainer is een ideale manier om je hout te sorteren, verzamelen, vervoeren en milieuvriendelijk te laten verwerken. 

Wat zijn de gangbare prijzen per dag voor het huren van een houtafval container, welke kosten komen er allemaal bij kijken en waar moet je rekening mee houden? Onderstaand artikel maakt je wegwijs bij het kiezen van de juiste container voor jouw houtafval.

Wat mag er in een houtafval container?

Wat mag er nu allemaal in een container voor houtafval? Dit is een doodnormale en logische vraag, maar er is geen pasklaar antwoord op. Je moet kijken wat voor type houtcontainer je hebt.

Er bestaan verschillende houtsoorten. A-hout, B-hout en C-hout. Daarnaast bestaan er nog losse elementen als multiplex, houten kasten, parket, tuinhout, schimmelend hout of verbrand hout. Hieronder een kort overzicht van de verschillende houtsoorten en wat daaronder valt:

  • A-hout: massief onbehandeld hout. Denk aan pallethout.
  • B-hout: behandeld hout, komende van verbouwingen of sloopwerken. Het meeste van je houtafval van tijdens verbouwingen vallen onder B-hout. Ook een spaanderplaat, MDF, meubels of geverfd en gevernist hout valt onder B-hout.
  • C-hout: chemisch behandeld hout of treinbielzen

Wanneer je weet of het hout dat je wil deponeren onder categorie A, B of C-hout valt is het vrij logisch. Je hebt namelijk voor elk type hout een aparte container. Ook zijn er containers waar meerdere houtsoorten in mogen, bijvoorbeeld een AB-hout container. 

Voorbeeld: AB-hout container

In een AB-hout container mag al het hout dat onder categorie A of B valt. Dat is dus massief onbehandeld hout en behandeld hout uit verbouwingsactiviteiten en sloopwerken. C-hout mag hier niet in gedeponeerd worden. Voor jouw chemisch behandeld hout of treinbielzen moet je dus een andere oplossing zoeken. 

Een overzicht van wat in een AB-container mag:

  • A-hout (massief onbehandeld hout)
  • B-hout (behandeld hout uit bouwactiviteiten en sloopwerken
  • Multiplex, triplex en vezelplaten
  • Houten vloeren, kasten, stoelen en deuren
  • Parket
  • Bekistingshout
  • Parket
  • Paletten

Een overzicht van wat niet in een AB-container mag: 

  • C-hout (treinbielzen en chemisch behandeld hout)
  • Afvalhout met verontreiniging van andere stoffen
  • Verbrand hout
  • Beschimmeld of rottend hout
  • Afvalhout uit waterbouw
  • Treinbielzen

Wat er in jouw container mag is dus afhankelijk van de container die je besteld hebt. Denk dus op voorhand goed na welke container je wenst te huren en welke in jouw situatie het beste is. Zo vermijd je dat je nog ene extra container moet huren, of nog met afval blijft zitten. 

Niet zeker onder welke categorie jouw houtafval valt of welke container je moet huren? Vakmannen kunnen je zeker het juiste advies verlenen. Contacteer hen via het contactformulier onderaan en vraag gratis meerdere offertes aan. 

Wat mag er nog niet in een houtafval container?

Naast de foutieve houtsoorten mogen ook andere materialen niet in een container gedeponeerd worden. Denk aan stenen, glas of asbest. Dit klinkt logisch, maar is best belangrijk voor de recyclage van het hout bij het verwerkingsbedrijf. 

De moeilijkheid ligt dan ook bij de twijfelgevallen. Soms heb je houtafval waar nog scharnieren aanhangen, of twijfel je of jouw geverfde paletten in de container mogen. Contacteer gerust het bedrijf waarvan je de houtcontainer huurt voor een gepast antwoord in jouw situatie. Zij werken hier dagelijks mee en hebben jarenlang ervaring.

Hoe groot is een houtafval container?

Houtafval containers bestaan in verschillende maten. Ze beginnen vanaf 6 kubieke meter en gaan tot wel 30 kubieke meter groot. Er bestaan enkele tussenmaten van 8, 12, 15 en 20 kubieke meter. 

Wel hebben alle containers een maximaal toegelaten laadgewicht. Het is dus niet zo dat je in de grootste containers meer mag deponeren. Een grotere container is eerder handig voor het volume, niet om extra gewicht. 

Wat gebeurt er met je houtafval? 

Houtafval wordt in grote afvalcontainers verzameld. Wat er daarna mee gedaan wordt, is afhankelijk van de houtsoort. Dat is ook de reden waarom hout onderverdeeld wordt in soorten en je het moet sorteren. 

A-hout kan men in principe meteen opnieuw gebruiken. Wanneer dat niet meer in de originele vorm mogelijk is herwerken ze het in andere producten na versnippering.

B-hout kan meestal ook voldoende worden gerecycleerd in een nieuw houtproduct. Dit vereist wel wat meer werk. Vervuilingen worden verwijderd, om het dan pas te versplinteren. B-hout dat niet meer voldoet gebruikt men als brandstof voor bijvoorbeeld energiecentrales.

C-hout kan niet worden gerecycleerd. Daarom bestaan er geen containers voor B en C of A en C-hout. Afhankelijk van de stoffen waarmee het C-hout bewerkt is, wordt het al dan niet gebruikt als brandstof voor energiecentrales. Anders wordt het vernietigd. 

Let op: vernietig nooit zelf C-hout! Dit kan erg gevaarlijk zijn en schadelijke stoffen doen vrijkomen. 

Wat kost een houtafval container huren?

Ongeveer 160 + afvalverwerking

Hoeveel een houtcontainer huren kost is van bepaalde variabelen afhankelijk. Zo is het type en de grootte van de container in bepaalde gevallen belangrijk, evenals de leverkosten en gehanteerde tarieven van het bedrijf.

Om een prijsindicatie te geven: reken op een bedrag tussen 120 en 180 euro per dag. Hier worden achteraf vaak ook nog afvalverwerkingskosten bijgeteld. Dit komt vaak neer op een bedrag tussen 70 en 100 euro per container.

Prijsopbouw

Een groot deel van het geld gaat naar het tarief voor de verhuring van de container zelf, maar ook de loonkosten van de personen die de container leveren en ophalen tellen zeker mee. Een iets kleiner deel gaat naar de afvalverwerkingskosten. De leveringskosten eisen ook een klein deeltje van de koek op. 

Wat beïnvloedt de prijs?

Er zijn verschillende zaken die een invloed op de prijs uitoefenen:

  • Gehanteerde bedragen van het verhuurbedrijf
  • Type container
  • Grootte container
  • Leveringskosten
  • Prijs om eventueel op een betalende parking te mogen staan.
  • Afvalverwerkingskosten
  • Uurtarief vakmannen

Bespaartips houtafvalcontainer

De beste tip om te besparen op het huren van een houtafvalcontainer? Bezin voor je begint. 

Kijk eerst goed welke houtafvalcontainer je nodig hebt. Vraag je daar bepaalde zaken bij af: welke houtsoorten moet je vervoeren, waar moet die container staan, welke maat container heb je nodig en tot wanneer gaan de verbouwingswerken duren? 

Daarna is het zaak om verschillende aanbieders van houtafvalcontainers te vergelijken. Dit kan manueel op het internet, maar de beste manier is om verschillende persoonlijke offertes te vergelijken. Via het aanvraagformulier hieronder ontvang je snel, gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen in je mailbox. Zo kan je in één oogwenk verschillende bedrijven vergelijken en de meest voordelige keuze maken.