Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning na te isoleren. Woningen die gebouwd zijn voor 1975 zijn enorm in trek. Hun hoge energie verbruik is echter de reden dat het woningen zijn die geen heel hoge waarde hebben. Wanneer u een woning heeft die niet goed geïsoleerd is loont het absoluut om deze na te isoleren. We hebben voor je gekeken hoe u de waarde van uw huis kunt verhogen. We hebben ook een aantal aandachtspunten voor u op een rij gezet bij na isolatie.
Prijzen in kaart gebracht
We ontvingen een aantal methodes van manieren om het energielabel van uw huis te verhogen. We hebben ze in onderstaande tabel samen gevoegd.
Welke vorm van isolatie laat u uitvoeren | Hoe komt de prijs tot stand | Wat is de prijs van de maatregelen |
Isolatieglas HR++ | Per vierkante meter | Vanaf 45 euro |
Nieuwe kunststof kozijnen | Per vierkante meter inclusief glas | Vanaf 490 euro |
Spouwmuurisolatie | Per vierkante meter | Vanaf 40 euro |
Dakisolatie | Per vierkante meter | Vanaf 25 euro |
Kruipruimte isolatie | Per vierkante meter | Vanaf 19 euro |
Zonnepanelen | Per stuk | Vanaf 159 euro |
Uw energielabel verhogen
Uw energielabel verhogen kan op meerdere manieren. Allereerst kunt u ervoor kiezen om uw woning te isoleren. Op die manier gaat er minder opgewekte warmte verloren. U verbetert daardoor uw energielabel: uw huis verbruikt minder energie en de CO2 uitstoot van uw woning is aanmerkelijk lager. Op deze manier investeert u eerst een bedrag in de isolatie van uw huis maar dat verdient u binnen gemiddeld 7 a 10 jaar weer terug. Een andere manier om uw energielabel te verhogen is doordat u zelf uw energie opwekt. Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op waardoor u geen grijze of groene stroom van het energiebedrijf meer nodig heeft. Op deze manier bent u onafhankelijk van de energieleverancier en dat loont. Zonnepanelen zijn een keuze die zich ook terug betaalt. De overheid werkt aan een nieuwe subsidie maatregel waardoor u een dergelijke installatie binnen 7 jaar terug verdient.
Weet hoe u het efficiëntst uw energielabel verhoogt
Wilt u uw energielabel verbeteren dan kunt u natuurlijk zelf aan de slag gaan met het aanvragen van diverse vormen van subsidie. U komt dan een aardig eind en uw energielabel zal een tot twee treden stijgen. Er zijn echter grotere stijgingen mogelijk. Dat is een pakket van maatregelen wat voor uw situatie op maat wordt gemaakt. Daarvoor gaat u naar een adviesbureau wat zich richt op het verbeteren van uw energielabel. Er volgt een bezoek aan uw woning waarbij alle mogelijke maatregelen in kaart worden gebracht, inclusief het prijskaartje wat hieraan hangt. Er wordt een pakket samengesteld wat u kunt laten aanbrengen om zo effectief mogelijk uw energielabel te verhogen. Daarbij let men ook op de kosten die gemaakt moeten worden en het aantal jaren waarin u de investering terug verdient.
Subsidie maatregelen bij verhoging energielabel
Gaat u effectief werken aan het verhogen van uw energielabel dan zijn er meerdere subsidie maatregelen voor u beschikbaar. Hierbij moet u goed bedenken dat er bepaalde eisen worden gesteld en dat er jaarlijks een potje is voor deze subsidies. Is het potje voor dat jaar leeg dan heeft u pech. Het is dus zaak dat u er zo snel mogelijk bij bent om optimaal te profiteren.
- Twee isolerende maatregelen tegelijk. Laat u minimaal twee isolerende maatregelen tegelijk aanbrengen dan profiteert u van de ISDE maatregel. Dit staat voor de investeringssubsidie duurzame energie. Voorwaarde is wel dat u de beide maatregelen echt tegelijk en dus niet met een tussenpoos van een jaar laat plaatsen.
- Verlaging energielabel. Voor het verbeteren van uw energielabel is ook jaarlijks een – beperkt – potje beschikbaar. U krijgt wanneer u het energielabel van uw woning weet te verbeteren een subsidie van 750 euro. De voorwaarde is dan wel dat u een verbetering van minimaal twee treden moet realiseren.
- BTW aftrek bij zonnepanelen. Laat u zonnepanelen plaatsen dan zult u daar niet direct een subsidie bij ontvangen. U krijgt de mogelijkheid aangeboden om de BTW terug te vorderen. Dat doet u via de website van de belastingdienst. Uw voordeel is op deze manier 21 procent over de installatie zonnepanelen.
- De salderingsregeling. Heeft u zonnepanelen dan doet u er goed aan om een installatie te kiezen die een overproductie maakt. Op die manier levert u namelijk die energie terug aan het energienet die u zelf niet gebruikt. Zodoende maakt u gebruik van de salderingsregeling. De overheid werkt aan een nieuwe subsidieregeling waarbij u de installatie zonnepanelen binnen 7 jaar terug verdient. Deze maatregel zal de salderingsregeling vervangen.
Een beter energielabel is een hogere woningwaarde
Wanneer u uw huis gaat verkopen is het van het grootste belang dat het energielabel aantrekkelijk is. Zorg er dus voor dat u energie besparende maatregelen aanbrengt voordat u de woning op de woningmarkt plaatst. De kosten van de energie besparende maatregelen wegen niet op tegen de meerwaarde van uw huis. Gemiddeld zal iedere 100 euro isolatiekosten voor een meerwaarde van uw huis van 500 euro zorgen. U kunt dus zelf uitrekenen hoeveel uw woningwaarde verbetert door een beter energielabel. Wanneer uw woning aantrekkelijker is qua energieverbruik dan vergelijkbare woningen in uw straat verhoogt dit de waarde van uw huis aanmerkelijk.
Vergelijk eerst de kosten
Voordat u uw energielabel gaat verbeteren is het advies dat u eerst prijzen opvraagt. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt gelijk vrijblijvend meerdere prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op die manier ziet u in één oogopslag hoe u kunt besparen nog voor u een bedrijf inhuurt.