Nieuwe subsidie energie besparende maatregelen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De overheid dringt er steeds meer op aan dat jij je huis energie besparend maakt. Dat doet men op meerdere manieren. Zo wordt er subsidie gegeven op isolerende maatregelen maar nu we op het punt zijn aangekomen dat er een andere transitie op de energiemarkt gaat plaatsvinden komt er een nieuwe maatregel. We keken voor je naar de manier waarop de overheid jou tegemoet komt en eisen waaraan moet worden voldaan om aan deze eisen te voldoen.

De SEEH maatregel

Om het isoleren van woningen te bevorderen hanteert de overheid de bovenstaande maatregel. Dit is een maatregel die zorgt voor een subsidie wanneer je minimaal twee vormen van isolatie gelijktijdig laat aanbrengen. Je krijgt hiermee een voordeel wat kan oplopen tot wel 40 procent van de totale kosten. Dit is een maatregel die tot 1 januari 2021 zowel geldig was voor particulieren als VvE’s en woningstichtingen. Vanaf 1 januari 2021 is hier echter een verandering in gekomen. Je kunt als particulier geen aanspraak meer maken op deze maatregel wanneer je jouw huis gaat verduurzamen. Bij werkzaamheden die voor 1 januari 2021 zijn uitgevoerd is deze subsidie nog wel op te vragen maar daarbij moet je er rekening mee houden dat het subsidiepotje van 2020 bijna leeg is.

De SEEH maatregel voor VvE’s en woningstichtingen

De SEEH maatregel staat voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Deze maatregel werd uitgekeerd wanneer er minimaal twee vormen van isolatie gelijktijdig worden aangebracht. Dat houdt in dat er niet een te lange periode tussen de beide vormen van isolatie in mag zitten. De subsidie bedraagt 40 procent van de isolatiekosten. Deze is enkel nog beschikbaar voor VvE’s en woningstichtingen. Omdat deze organisaties er doorgaans langer over doen om dergelijke werkzaamheden te laten uitvoeren en omdat er nog veel panden staan in ons land die niet goed geïsoleerd zijn die onder het beheer van deze organisaties vallen is de subsidiemaatregel voor VvE’s en woningstichtingen verlengd tot 31 december 2022. Het gaat om een maatregel die men zelf bij de rijksoverheid moet aanvragen.

De ISDE maatregel

Nu de meeste woningen in ons land van particuliere eigenaren wel zijn voorzien van isolatiemateriaal is het tijd voor het stimuleren van de volgende stap. Veel huizen zijn nog aangesloten op het gasnetwerk. Aangezien de voorraad aardgas uit Groningen echter eindig is en deze methode van verwarmen bovendien erg slecht is voor het milieu wil men de eigenaren aanzetten tot het anders verwarmen van hun huis. Daarom is er een andere regeling in het leven geroepen om woningen meer klimaatneutraal te maken. Het gaat hier om de ISDE maatregel die staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. We zullen uitleggen voor wie deze maatregel bestemd is en wat voor vormen van verduurzaming van de woning daar onder vallen.

Woningbezitters

Je hebt recht op een subsidie vanuit de ISDE maatregel wanneer jij de eigenaar bent van een woning en wanneer deze bedoeld is als jouw hoofdverblijf. Er kan aanspraak op worden gemaakt in een aantal gevallen die we straks zullen toelichten.

  • De aansluiting op een warmtenet. Dit houdt in dat jouw woning van het gasnet wordt afgesloten en wordt aangesloten op een warmtenet. Dit kan bijvoorbeeld stadsverwarming zijn. Dit wordt steeds vaker in woonwijken geplaatst. Voor de aansluiting hierop maar ook voor de benodigde apparatuur worden kosten berekend. Wanneer jij deze keuze maakt krijg je een subsidie van 3325 euro. De aanvraag van deze subsidie kan je doen wanneer de aansluiting is geregeld. Het gaat hierbij om aansluitingen vanaf 1 januari 2021.
  • Isolatiemaatregelen. De nieuwe ISDE maatregel vervangt voor particulieren de SEEH maatregel. Dat houdt in dat je minimaal twee vormen van isolatie tegelijk laat aanbrengen. Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld gevelisolatie of spouwmuurisolatie maar ook om isolatieglas van categorie HR++ of hoger wat je laat plaatsen. Het gaat om minimaal 10 vierkante meter glas wat je laat vervangen in je huis.
  • Een warmtepomp. Heb je na 30 juni 2020 een warmtepomp laten installeren in je huis dan kan je hier een subsidie voor krijgen. De hoogte van de subsidie vind je terug op de website van de rijksoverheid. De subsidie loopt op vanaf 500 euro. De hoogte wordt bepaald door het vermogen van de warmtepomp en de aanschafprijs van de warmtepomp. Voor de woning moet een omgevingsvergunning zijn gevraagd voor of op 30 juni 2018. Het moet dus gaan om een oudere woning en niet om een nieuwbouwwoning.
  • Een zonneboiler. Woon jij in een huis waar voor of op 30 juni 2018 een omgevingsvergunning is afgegeven en heb je na 30 juni 2020 een warmtepomp gekocht dan heb je recht op een subsidie. Je vindt op de site van de rijksoverheid een lijst met meldcodes die horen bij de verschillende zonneboilers. Deze code geeft aan of jij recht hebt op een subsidie en er staat ook bij hoe hoog deze subsidie dan is.

Bedrijven

Voor zakelijke gebruikers is het eveneens mogelijk om een aanspraak te doen op de ISDE maatregel. Daarbij is het belangrijk dat je goed kijkt naar de voorwaarden. Een aantal daarvan zullen we voor je benoemen. Voor een volledige lijst is het belangrijk dat je kijkt op de website van de rijksoverheid.

  • Aansluiting op het warmtenet. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de aansluiting. Bij een vermogen tot maximaal 100 kW ontvang je een subsidie van 2925 euro. Bij een vermogen tot maximaal 400 kW ontvang je een subsidie van 12.334 euro. Bij een vermogen hoger dan 400 kW ontvang je een subsidie van 21,906 euro. Het moet gaan om een aansluiting die plaatsvond na 1 januari 2021. Je vraagt de subsidie aan voor de realisatie plaatsvindt.
  • Kleinschalige windturbine. Ben je een rechtspersoon dan kan je deze subsidie aanvragen. De hoogte bedraagt maximaal 66 euro per vierkante meter rotor oppervlak. Deze subsidie geldt tot 31 december 2021.
  • Warmtepomp. Hierbij geldt dat een nieuw apparaat is geplaatst. De subsidie wordt afgegeven voor warmtepompen waarbij je eerst de aanvraag voor de subsidie doet. Pas na het besluit van de aanvraag schaf je de warmtepomp aan.
  • Een zonneboiler. Ook hierbij geldt dat de zonneboiler pas is aangeschaft nadat er een besluit is genomen over de subsidie van de overheid. Het moet gaan, net als bij de bovengenoemde maatregelen, om een plaatsing bij een pand waarbij de omgevingsvergunning op of voor 31 juni 2018 is afgegeven. Het gaat dus niet om nieuwbouw.
  • Zonnepanelen. Je ontvangt deze subsidie alleen wanneer je nog geen eerdere vorm van subsidie hiervoor kreeg. Binnen een jaar na het ontvangen van de subsidie moet de installatie in gebruik genomen zijn. Er wordt een subsidie verstrekt van 125 euro per kW gezamenlijk piekvermogen.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: