Natuurvriendelijke isoleren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het isoleren van woningen is al een hele tijd een hot topic in Nederland. Er is nog veel ruimte voor verbetering, het houdt zowel het volk als de regering in bedwang. Het is tegenwoordig ook verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. Wat houdt dat precies in, waar moet je op letten en wat heb je ermee te winnen? Ontdek er alles over in onderstaand artikel. 

Wat is natuurvriendelijke isoleren?

Het zit ‘m al een beetje in het woord. Bij natuurvriendelijke isolatie houden isolatiespecialisten rekening met de natuur en de omgeving. Niet alleen mensen hebben hun thuis in onze woningen. In de spouwmuren of onder het dak hebben heel wat vogels, vleermuizen en andere dieren hun nest opgemaakt. Bij isolatiewerkzaamheden kunnen die kapot gemaakt worden, waardoor de dieren ontregeld raken of zelfs sterven. Om dat te vermijden moet men dus natuurvriendelijk isoleren. Tegenwoordig is het zelfs verplicht. 

Let op: het gaat niet om isoleren met natuurvriendelijke isolatiematerialen of biobased isolatie. Natuurvriendelijk isoleren houdt louter in dat er rekening wordt gehouden met de aanwezige beschermde diersoorten tijdens het renoveren van je woning. Dieren krijgen voldoende tijd om op tijd weg te vliegen of te vertrekken, zodat ze niet gedood worden tijdens de werken. 

De reden hiervoor is de Omgevingswet voor isoleren. Die schrijft voor dat Nederlandse diersoorten, plantsoorten en natuurgebieden bescherm dienen te worden. Dat betekent dat kwetsbare diersoorten (bijvoorbeeld: vleermuizen) hun verblijfplaats niet vernield mag worden. 

Voordelen natuurvriendelijk isoleren

Er is ook een groot voordeel verbonden aan het isoleren van je huis op een natuurvriendelijke manier. Je loopt namelijk geen enkele kans op een ecologisch onderzoek. Bij dit soort onderzoekkijken ze of er vleermuizen in je woning leven, om de vleermuizen te beschermen. Zo’n onderzoek duurt ellenlang. Vele maanden tot zelfs jaren en kost al snel enkele duizenden euro’s. Met natuurvriendelijk isoleren blijf je sowieso van deze kosten bespaart.

Nadeel natuurvriendelijk isoleren

Het grootste nadeel aan isoleren op een natuurvriendelijke manier is de extra last en rompslomp dat je erbij krijgt. De isolatiewerkzaamheden moeten zo erg goed gepland worden, waardoor bepaalde zaken soms lastig worden of er vertraging optreedt. Het is zaak van tijdig te starten. Spontaan beginnen met isoleren is helaas niet meer mogelijk.

Tip: gebruik de natuurkalender om je isolatiewerken in te plannen. Hieronder wordt die kalender verder toegelicht.

Verplicht of vrijblijvend?

Het is ook niet dat je een keuze hebt. In Nederland is het verboden je woning te isoleren zonder op voorhand natuurvriendelijke isolatiemaatregelen te nemen. Zowel de eigenaar van de woning als het isolatiebedrijf dienen zich te houden aan de wettelijke Zorgplicht.

Dit neemt met zich mee dat isoleren met vleermuizen of vogels in je woning helaas niet mogelijk is. De kans dat er gevogelte in je woning gehuisvest is moet zo klein mogelijk gemaakt worden. 

Stappenplan natuurvrij maken woning (4 stappen)

Hoe gaan isolatiespecialisten dan te werk? Hieronder vind je een beknopt stappenplan die vakmannen volgen. Hoe ze jouw woning natuurvrij maken voordat ze aan het isoleren gaan, gaat als volgt:

  1. De openingen in de muur worden dichtgemaakt. Typische voorbeelden zijn dakranden en voegen. 
  2. Hier komt kennis van zaken al van pas. Bepaalde woningen laten ze open en dekken ze af met een exclusion flap. Zo kunnen vogels en vleermuizen de spouwmuur verlaten, maar er niet meer in.
  3. Er wordt een intern spouwverblijf of vleermuiskast aan de gevel gemonteerd.
  4. Later beginnen ze aan het echte werk en isoleren ze de spouwmuur. 

Mag je zelf jouw woning natuurvrij maken?

Neen. Het natuurvrij maken van de woning dient te gebeuren door een gecertificeerd specialist. Zo ben je verzekerd van een juiste uitvoering en kom je niet in de problemen met de wetgeving. 

Wanneer mag je natuurvriendelijk isoleren?

Als er één ding is wat je niet kan veranderen, is het de natuur. Wanneer je jouw isolatiemaatregelen mag uitvoeren is daar logischerwijs ook afhankelijk van. Er zijn twee belangrijke periodes om te isoleren. Onderstaand overzicht geeft je duidelijkheid:

  • Januari tot maart: winterperiode: toegestaan. De woning zal pas vleermuisvrij zijn na de winterperiode.
  • April tot juli: kraamperiode: isoleren is niet toegestaan.
  • Augustus tot en met november: je mag isoleren, maar de woning zal pas vleermuisvrij zijn na de winterperiode.
    November tot december: winterperiode: toegestaan. De woning zal pas vleermuisvrij zijn na de winterperiode.

Twee maanden zijn randgevallen. In maart en november zal een ecoloog de effectiviteit van de vleermuis werende maatregelen moeten inschatten, om te kijken of het mogelijk is om te isoleren.

Let op: het schema is niet zwart-wit en altijd juist van dag tot dag. De natuur is geen exacte wetenschap. Laat je zeker bijstaan voor advies door mensen met kennis van zaken. 

Soort spouwmuur isolatiemateriaal bij natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren heeft geen effect op het soort isolatiemateriaal dat je dient te gebruiken. Welk materiaal je gebruikt, is grotendeels afhankelijk van je type woning en type muur. Laat zeker een specialist ter plekke komen om een juiste inschatting van je situatie te maken. 

Vergelijk offertes voor natuurvriendelijke isolatie

Op zoek naar een partner om je bij te staan in het isoleren van je woning? Professionele hulp bij isolatiewerken is ten zeerste aangeraden. Nog meer aangeraden is om meerdere vakmannen tegelijk aan te spreken. Na contact krijg je meerdere offertes, waardoor je alle facetten van het voorstel met elkaar kan vergelijken. Let niet alleen louter op prijs, maar ook op afstand, kwaliteit en je gevoel met het bedrijf. 

Je neemt makkelijk, handig, gratis en vrijblijvend contact op met meerdere vakmannen door het contactformulier op onze website in te vullen. 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: