Al millennia lang maken mensen kunst en dat is een manier van uiten waarvan de basis onveranderd is gebleven. Kunst wordt gemaakt om een boodschap door te geven, om iets voor goed vast te leggen en om iets te vereren. Vandaag de dag is dat niet anders dan 5000 jaar geleden. Ook al is de essentie van kunst hetzelfde gebleven, de uitingen zijn veranderd. Deze gaan mee met de gebeurtenissen, de modebeelden en de gedachtegang van die tijd. Je kunt aan een kunstwerk zien wanneer deze gemaakt is, doordat deze factoren doorschijnen.
Ook de materialen waar kunst van gemaakt wordt veranderen met de tijd. Het zijn materialen die in de tijd waarop het kunstwerk is gemaakt veel voor handen zijn. Daarom hebben we beeldhouwwerken van marmer, beelden van brons en vandaag de dag wordt alles omgetoverd naar kunst. Het is dan ook niet vreemd dat zonnepanelen hier ook een deel van uitmaken. Zonnepanelen zijn erg actueel voor deze tijd en kunnen op verschillende manieren als kunstwerken fungeren.
Zonnepanelen in verschillende kleuren
Eén manier waarop zonnepanelen als kunstuiting kunnen worden verwerkt is in de architectuur. En dat gebeurt eigenlijk al vrij lang. Sinds zonnepanelen bestaan en helemaal sinds deze in verschillende kleuren kunnen worden uitgevoerd, worden ze verwerkt in de daken en de gevels van nieuwe gebouwen. Dit is dan voornamelijk zo bij de grotere projecten, zoals kantoorgebouwen en fabrieken. Er is een groot stuk gevel nodig waarop met zonnepanelen op allerlei manieren een bepaald effect kan worden toegevoegd. Er kan een schilderij worden afgebeeld, een voorwerp, een logo of een patroon. Het resultaat is een gevel die speciaal is, die het straatbeeld opfleurt en die de gebruikers van het pand van stroom voorziet.
Zonnegevels zijn op dit moment eigenlijk alleen nog interessant als ze op grote oppervlakten worden geplaatst. Dat komt doordat gekleurde zonnepanelen al minder rendement laten zien en dat gaat verder naar beneden doordat ze niet in de optimale hellingshoek kunnen worden geplaatst. Zonnegevels zijn bij bestaande particuliere woningen dus nog niet rendabel, maar in nieuwbouwprojecten wordt het al steeds meer een optie. Als u nog even geduld heeft zullen gekleurde zonnepanelen ook voor particulieren een aantrekkelijke keuze worden.
Zonnepanelen als politieke uiting
De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson gebruikt zonnepanelen op een andere manier voor kunst. Hij blaast oude en gebruikte zonnepanelen nieuw leven in door kunstenaars uit te nodigen hier iets op te schilderen. Voor zijn project Solar Art Panel werkte hij samen met de galerie Underdogs uit Lissabon. Zij nodigden een aantal kunstenaars uit om de zonnepanelen te schilderen en deze werden online tentoongesteld. De opbrengsten gaan naar de Little Sun Foundation, een instelling die lampen op zonne-energie levert aan leerlingen en leraren in Rwanda.
Met zijn project geeft Eliasson niet alleen een aantal kunstenaars de mogelijkheid naam te maken en kunst te verkopen. Er spreekt ook een duidelijke boodschap uit die het probleem met het recyclen van zonnepanelen accentueert. Hij blaast ze een nieuw leven in als kunstwerk. Ook laat hij zien dat de distributie van energie over de wereld nog steeds niet gelijk is. Zonnepanelen kunnen dus ook gebruikt worden als kunstwerk waarmee een probleem wordt aangekaart waar nog geen goede oplossing voor gevonden is.
Zonnepanelen als omgevingskunst
De University van Buffalo doet ook mee aan de zonnepanelen kunst. Zij begonnen een competitie onder kunstenaars en wilden een zonne-park van 5000 zonnepanelen op een creatieve manier toevoegen aan hun campus. De winnaar, Walter Hood, kreeg de mogelijkheid om van zonnepanelen kunst te maken. Met zijn Solar Strand kunstwerk bootst hij DNA na midden op de Campus van de University of Buffalo. Het vermogen van de installatie is 1,1 megawattpiek, maar het kunstwerk doet veel meer dan alleen energie opwekken.
De studenten van de universiteit kunnen via verschillende wandelpaden tussen de zonnepanelen doorlopen. Dat is een unieke ervaring in een bizar en futuristisch landschap. Tegelijkertijd leren ze over het opwekken en vervoeren van energie en over zonne-energie. Een laatste mooie bijkomstigheid is dat het zonnepark een veilige plek aanbiedt voor allerlei flora en fauna uit de omgeving. De University van Boston is terecht blij met deze aanwinst en natuurlijk ook met de groene stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt.
Zonnepanelen kunst een blijvertje
Zonnepanelen maken vandaag de dag al een heel belangrijk onderdeel uit van onze samenleving en het is dan ook niet vreemd dat kunst wordt gecombineerd met de mogelijkheid om nog meer groene stroom op te wekken. Architecten, kunstenaars en andere creatievelingen kunnen zonnepanelen gebruiken voor een verscheidenheid aan kunstuitingen. Zonnepanelen op gevels, in kunstwerken, aan de muur, in het park; alles is mogelijk en moet ook kunnen. Want hoe meer zonnepanelen we op een mooie manier in het dagelijkse leven kunnen verwerken, hoe meer groene energie er wordt opgewekt. En door dat met kunst te doen wordt onze samenleving met elk kunstwerk een beetje mooier.