Een thermostaat is een essentieel onderdeel van het verwarmingssysteem in een pand, aangezien de thermostaat de temperatuur regelt en zorgt voor een aangename en comfortabele omgeving. Bij het aanschaffen van een nieuwe thermostaat is het van belang om niet uitsluitend naar de prijs te kijken, maar ook naar de beschikbare functionaliteiten van de thermostaat. Er zijn verschillende soorten thermostaten op de markt, waarvan de klokthermostaat en de kamerthermostaat de meest voorkomende zijn. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen, maar welke is nu eigenlijk het meest geschikt voor je situatie? In deze tekst vergelijken we de klokthermostaat en de kamerthermostaat en bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.
Wat is een klokthermostaat
Een klokthermostaat is een thermostaat die is ontworpen om de temperatuur in een gebouw te regelen op basis van vooraf ingestelde tijdschema’s. Het gaat om een thermostaat waarbij gebruik wordt gemaakt van een klok om de temperatuur automatisch te verlagen of verhogen op bepaalde tijden van de dag of week. Het schema kan ingesteld worden afhankelijk van de behoeften en de levensstijl van de gebruiker.
Voordelen |
Nadelen |
Je kunt energie besparen en de verwarmingskosten verlagen. |
De prijzen voor een klokthermostaat liggen niet bepaald laag. |
Comfortverbetering: de temperatuur is automatisch aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker. |
He installeren van een klokthermostaat is een flinke uitdaging zonder een bestaande bedrading. |
Een klokthermostaat is zeer gebruikersvriendelijk. |
Een verkeerde installatie kan leiden tot hoge energiekosten en ongemak. |
Je kunt een klokthermostaat ook op afstand bedienen. |
Wat is een kamerthermostaat
Een kamerthermostaat is een thermostaat speciaal ontworpen om de temperatuur in één specifieke ruimte in een gebouw te regelen, bijvoorbeeld in woonhuizen, kantoren, maar ook in studentenflats, huurcomplexen, seniorenwoningen, vakantiehuizen en dergelijke. Bij deze thermostaat wordt de temperatuur in de kamer waarin de thermostaat is geïnstalleerd gemeten. De thermostaat stuurt vervolgens signalen naar de verwarmings- of koelsystemen van het gebouw om de temperatuur op het gewenste niveau te houden.
Voordelen |
Nadelen |
Er kan vele malen efficiënter met energie worden omgegaan. |
De prijzen voor een kamerthermostaat kunnen hoog uitvallen. |
Je bespaart een hoop op de energiekosten. |
De installatie is vrij ingewikkeld. |
De gebruiker heeft meer controle over de kamertemperatuur. |
Slecht geïnstalleerde kamerthermostaten leiden tot lastige en dure problemen. |
De ruimte zal comfortabeler aanvoelen. |
|
Sommige modellen zijn programmeerbaar. |
Verschil klokthermostaat en kamerthermostaat
Het belangrijkste verschil tussen een klokthermostaat en een kamerthermostaat is dat een klokthermostaat is ontworpen om via een klok en een programma de temperatuur in een gebouw te regelen op basis van een tijdmechanisme voor het regelen van de warmtetoevoer. Een kamerthermostaat is ontworpen om de temperatuur in één specifieke ruimte te regelen op basis van de actuele temperatuurmetingen. De thermostaat kan alleen de temperatuur in die specifieke kamer regelen en kan niet de temperatuur in andere delen van het gebouw beïnvloeden. Een klokthermostaat kan de temperatuur in het hele gebouw regelen op basis van het tijdschema dat je vooraf zelf hebt ingesteld. Hierdoor kun je aanzienlijk veel energie besparen.
Met andere woorden: een klokthermostaat is handmatig in te stellen terwijl een kamerthermostaat niet-instelbaar is.
Combinatie klokthermostaat en kamerthermostaat
In veel gevallen worden kamerthermostaten gebruikt in combinatie met een klokthermostaat om een optimaal comfortniveau en efficiënt energieverbruik te bereiken. De klokthermostaat kan dan onder andere worden gebruikt om de temperatuur in het hele pand te regelen op basis van vooraf ingestelde tijdschema’s, terwijl de kamerthermostaat de temperatuur in individuele kamers wordt afgestemd op de daadwerkelijke temperatuurmetingen. Hieronder leggen we uit wat niet-instelbare kamerthermostaten zijn.
Plaatsing van een thermostaat
Het is de bedoeling dat de thermostaat op de binnentemperatuur kan reageren. De meest Populaire plaatsen om een thermostaat te installeren zijn in de woonkamer, oftewel de ruimte in het pand waar men het meest leeft en waar warmte het meest wordt gewenst. De thermostaat mag niet in direct zonlicht of in koude luchtstromen worden geplaatst. Vermijd zonnige muren, buitenmuren, buitendeuren, ramen en de directe omgeving van je kachel of je radiator.
Zelf plaatsen of expert inschakelen?
Ga je een thermostaat laten plaatsen, dan kun je bepalen of je dit zelf doet of toch liever kiest voor het inschakelen van een expert. Je kunt zelf aan de slag met de plaatsing aangezien er gebruikersvriendelijke thermostaten zijn die je eenvoudig zelf kunt plaatsen door het gebruik van instructiefilmpjes online. Hierdoor bespaar je een hele hoop geld. Opteer je ervoor om de thermostaat te laten installeren door een erkende vakspecialist, dan kun je van topkwaliteit en duurzaamheid uitgaan.
Weersafhankelijke regeling
Bij een niet-instelbare thermostaat kun je kiezen voor een weersafhankelijke regeling. Dat houdt in dat de temperatuur geregeld wordt aan de hand van de buitentemperatuur. Is het buiten koud, dan zal de brander van de ketel aangaan totdat de juiste (hoge) temperatuur is bereikt en als het buiten warmer is dan zal een lage watertemperatuur voldoende zijn. Met een weersafhankelijke regeling ben je in staat om minstens 10% extra op de jaarlijkse gaskosten te besparen.
Conclusie: klokthermostaat of kamerthermostaat kopen?
Het is niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De keuze of je een klokthermostaat of een kamerthermostaat moet kopen, hangt voornamelijk af van zaken als je persoonlijke wensen en behoeften, je stijl en je budget. Ben je op zoek naar extra comfort en energiebesparing, kies dan voor een programmeerbare klokthermostaat vanwege de mogelijkheid om programma’s in te stellen en de temperatuur automatisch aan te passen aan je dagelijkse routine. Houd wel rekening dat de installatiekosten hoog kunnen uitvallen en dat het inschakelen van een vakspecialist belangrijk is voor de montage.
Zoek je echter een eenvoudige en goedkopere optie, dan volstaat een kamerthermostaat om de temperatuur in een ruimte te regelen. Je hoeft slechts rekening te houden met de installatiekosten en met het gebruikersgemak, maar je kunt jezelf goed laten adviseren door een vakspecialist. Kortom, er is geen ‘one size fits all’ oplossing voor de keuze tussen een klokthermostaat en een kamerthermostaat. Het is belangrijk om te kijken naar je specifieke wensen en omstandigheden om te bepalen welke optie het beste bij jou past.