Begin 2020 vond de Corona pandemie Nederland ook, wat resulteerde in een eerste intelligente lockdown vanaf maart 2020 tot juni 2020. In de zomer leek het met Nederland de goede kant uit te gaan, maar in september startte de tweede golf wat erin resulteerde dat Nederland 19 december een strenge lockdown in ging, die duurde tot mei 2021. Door het thuis zitten, gingen veel Nederlanders aan de slag in huis. Bouwen en verbouwen werd een nieuwe bezigheid, maar is dit wel verstandig ten tijde van de Coronacrisis? Dit artikel zal proberen op die vraag antwoord te geven.
Stil liggen van fabrieken
Als gevolg van de pandemie hebben veel fabrieken internationaal stilgelegen. Bouwbedrijven gingen ervan uit dat de bouwvraag zou afnemen, maar vraaguitval is over het algemeen achterwege gebleven. Door bedrijven in bijvoorbeeld China werd er op een juiste manier ingekocht, waardoor de prijzen in Europa op allerlei gebieden zijn gestegen. Hout is bijvoorbeeld flink duurder geworden. Massief hout is met maar liefst dertig procent gestegen en berken multiplex uit Siberië zelfs met veertig procent. Tevens zijn er flinke tekorten ontstaan. Er is bijvoorbeeld een tekort aan chips, fietsonderdelen, grondstoffen en zonnepanelen.
Historisch hoge prijzen
Bouwmaterialen zijn over de kop gegaan, zo zult u vaker horen zeggen. Dit houdt in dat de prijs van sommige bouwmaterialen historisch hoog zijn en dat de prijs meer dan verdubbeld is. Voor zowel particulieren als aannemers is dit zeer onaangenaam. Aannemers werken namelijk met een marge van een á twee procent, waardoor ze deze toename aan kosten moeten doorberekenen aan de consument. De grotere, lopende projecten zorgen voor een groot risico voor aannemers, aangezien deze contracten al getekend zijn. Aannemers moeten in dit geval met de opdrachtgevers in gesprek gaan.
Langer wachten op uw spullen
Niet alleen betaalt u tegenwoordig ontzettend veel voor bouwmaterialen, u moet er ook nog eens langer dan normaal op wachten. Ditzelfde geldt voor machines, zoals zaagtafels. Zelfs als u uw spullen bestelt binnen Europa, dan kan het best zo zijn dat er een wachttijd voor is tot aan het eind van dit jaar. Bij de leveranciers worden hele dagen doorgewerkt om de achterstanden weg te werken, maar dit is momenteel de realiteit. Grote vertragingen bij bouwbedrijven en lange wachttijden voor de consument. Ook wanneer u besluit zelf te bouwen of verbouwen en u uw spullen wilt halen bij de lokale doe-het-zelf-zaak, moet u rekening houden met toegenomen wachttijden. Waar u normaal twee tot drie weken maar hoefde te wachten op uw artikelen, kan de wachttijd nu gemakkelijk oplopen tot drie á vier maanden. Sommige producten, zoals latex handschoenen, zijn al helemaal niet meer leverbaar. Deuren zijn van drie weken naar zes weken gegaan. Keukens en slaapkamers zijn van vier á vijf weken naar acht weken minimaal gegaan.
Inslaan maar?
Als gevolg van deze tekorten en vertragingen zien sommige bedrijven maar één uitweg en dat is hamsteren en opslaan in loodsen. Deze bedrijven vrezen een nog groter tekort of een nog hogere prijsstijging. Andere bedrijven zijn hier fel op tegen, omdat zij menen dat op die manier zeker tekorten gecreëerd worden die er normalerwijze niet zouden zijn. Het ontstaan van een tekort is echter zeer reëel door de vermindering van de levercapaciteit en de toename van de vraag, aangezien bouwen en verbouwen gewoon doorgaat. De gemeentes maken het er daarnaast niet makkelijker op met extra eisen en regels in het Bouwbesluit. De laatste aanpassingen in het Bouwbesluit hebben er al voor gezorgd dat bouwen circa tien procent duurder is geworden. Daarbij komen dan nog eens alle eisen en regels omtrent duurzaamheid, die bovenop het Bouwbesluit komen.
Waar is de arbeidskracht?
Ook staat de bouwsector onder druk door het tekort aan bekwaam personeel. Dit is niet noodzakelijkerwijs een gevolg van de Coronacrisis, aangezien dit tekort al sinds de vorige crisis zijn intrede deed in de Nederlandse bouwwereld. Veel bouwbedrijven zijn toen namelijk moeten stoppen, waardoor Nederland zich moest richten op buitenlandse arbeidskrachten. Door de Coronacrisis waren zij minder beschikbaar, waardoor een extra tekort aan mensen ontstond.
Minder opgeleide mensen
Ook ontdekte men dat er niet alleen een tekort aan personeel is, maar tevens een tekort aan opgeleide mensen. Vroeger waren er ambachtsscholen, waarin mensen klaargestoomd werden voor de bouwsector. Nu vindt u veel arbeidskrachten, die slechts deels opgeleid zijn en die verder opgeleid moeten worden binnen de organisatie. Dit kost bedrijven tijd.