U bent op zoek bent naar nieuwe zonnepanelen en u heeft al wat rondgekeken naar goede exemplaren, maar heeft u dan wel naar de warmte-coëfficiënt gekeken? In de meeste gevallen zal het antwoord op deze vraag ‘nee’ zijn. Veel mensen kiezen zonnepanelen uit op vermogen en prijs. Ze hebben een budget en willen daar een zo krachtig mogelijk systeem voor terugkrijgen. Dat is geen slechte manier om zonnepanelen te selecteren, maar er zijn factoren in het spel waardoor u met een systeem met een lager vermogen een hoger rendement behaalt. Eén daarvan is de warmte-coëfficiënt.
Wat is de warmte-coëfficiënt?
De warmte-coëfficiënt is een waarde waaraan u kunt zien wat de invloed is op de temperatuur van de zonnepanelen op het vermogen van de zonnepanelen. Het is namelijk zo dat het rendement van uw systeem naar beneden gaat als uw zonnepanelen warmer worden dan 25 graden Celsius. Het gaat hier over de temperatuur van de zonnepanelen zelf, niet de temperatuur buiten, ook al heeft die er uiteraard wel invloed op. Staan uw zonnepanelen in de felle zon, dan kunnen ze een temperatuur bereiken van wel 60 graden Celsius. Aan de warmte-coëfficiënt kunt u dan zien hoeveel het rendement in percentages naar beneden gaat voor elke graad dat uw zonnepanelen warmer worden dan 25 graden.
Waarom is dit belangrijk?
Op het moment van schrijven hebben we net een hittegolf achter de rug in Nederland. Er is al jaren geen Elfstedentocht meer geweest en wat is eigenlijk de laatste keer geweest dat u nog op natuurijs heeft gestaan? Temperaturen in Nederland stijgen, zowel tijdens de winter als tijdens de zomer. De Wereld Meteorologische Organisatie voorspelt dat 2020, als het zo doorgaat, het warmste jaar wordt dat ooit gemeten is. Nederland is een uitstekend land voor zonnepanelen, omdat het bij ons nooit lange perioden achter elkaar echt warm is. Of moeten we zeggen was, want de cijfers wijzen erop dat ook wij tropische zomers kunnen verwachten.
De verandering in weerpatronen is de reden waarom de warmte-coëfficiënt bijzonder belangrijk is bij het uitkiezen van uw zonnepanelen. Want de kans is groot dat deze zeker een aantal weken (zo niet maanden) per jaar warmer zullen zijn dan 25 graden. En dat betekent een verlies in rendement en dus een lager vermogen. Had u zonnepanelen gekocht met een vermogen van 330 Wp per stuk, dan kan dat op warme dagen met wel 50 Wp per paneel dalen. Een systeem met 10 panelen werkt op een warme dag dan dus met 500 Wp minder vermogen en dat is best veel.
De warmte-coëfficiënt van kwalitatieve zonnepanelen
Het goede nieuws is dat de beste fabrikanten van zonnepanelen momenteel veel aandacht besteden aan de prestaties tijdens situaties die niet optimaal zijn. Dat betekent dat nieuwe zonnepanelen die in de schaduw staan, bijvoorbeeld, of die pal in de zon staan aanzienlijk minder in rendement achteruit gaan dan zonnepanelen die voorheen werden gemaakt. Nog niet zo lang geleden lag de standaard warmte-coëfficiënt van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen tussen 0,4%/˚C en 0,50%/˚C. Nu zijn er al zonnepanelen, zoals de Panasonic HIT, waarbij deze net onder 0,29%/˚C ligt. Er zijn positieve ontwikkelingen bezig en onderweg.
Een andere manier van kiezen
De volgende keer dat u op zoek gaat naar zonnepanelen, neemt u de warmte-coëfficiënt dus ook in overweging. Het blijft een feit dat zonnige dagen meer opbrengst opleveren dan bewolkte dagen, ook als de panelen dan warmer worden en in vermogen dalen. Door een paneel uit te kiezen met een goede warmte-coëfficiënt maakt u daar maximaal gebruik van tijdens deze dagen en loopt u geen inkomsten mis. En aangezien het erg waarschijnlijk is dat ons klimaat de eerste jaren niet zal veranderen, is het nu het moment om de warmte-coëfficiënt bij het uitkiezen van uw zonnepanelen te betrekken. U neemt dan uw budget, het oppervlak van uw dak, het totale vermogen van het systeem en de warmte-coëfficiënt mee bij het maken van uw beslissing.
Andere factoren die de opbrengst beïnvloeden
Als u voornamelijk geïnteresseerd bent in een zo hoog mogelijke opbrengst, dan is de warmte-coëfficiënt slechts één voorbeeld van overwegingen die u meeneemt bij uw aankoop. Het vermogen per vierkante meter is dan ook interessant, want dat vertelt u wat u maximaal met uw dakoppervlak met elk zonnepaneel kunt opbrengen. Het is namelijk zo dat de meeste zonnepanelen met een hoog vermogen ook groter zijn en dat is soms misleidend. Het vermogen per vierkante meter vertelt u exact wat u moet weten.
De situatie op uw dak heeft invloed op de opbrengst. Een systeem met een parallelle schakeling is duurder, maar levert in bepaalde omstandigheden aanzienlijk meer op. Als uw dak niet op het zuiden staat, dan kan een oost-west opstelling een uitkomst bieden. Valt er ’s winters schaduw op uw dakrand, overweeg uw zonnepanelen dan in landscape opstelling te monteren, voor een zo laag mogelijk verlies.