Goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor verwarming

alternatief verwarming
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De meest gebruikte energiebronnen om te verwarmen zijn aardolie, steenkool en gas. Helaas zijn de reserves van deze fossiele brandstoffen op onze planeet beperkt en bij verbranding komen grote hoeveelheden schadelijke broeikasgassen vrij. Deze gassen zijn een van de belangrijkste oorzaken van het broeikaseffect. Dit broeikaseffect draagt ​​op zijn beurt bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast zijn de aardgasprijzen voor het gemiddeld consumerende huishouden in 2018 met maar liefst 20% gestegen. Daarom moeten we dringend ons gedrag veranderen en een andere optie kiezen. Wil je goedkoper en energiezuiniger verwarmen, dan kun je beter kiezen voor een Hr-ketel of een warmtepomp.

Warmtepomp rendement

Vervang je oude verwarmingsinstallatie of cv-ketel door een moderne warmtepomp. Zo’n installatie is ook een goed alternatief voor jouw klassieke energieverslindende elektrische kachel of gasboiler. Met een warmtepomp maak je écht gratis gebruik van wat de natuur te bieden heeft. Een apparaat dat met  een compressor warmte onttrekt aan  grondwater,  lucht of bodem en deze vervolgens gebruikt voor het verwarmen van water voor je cv of tapwater. Als je ervoor kiest om een ​​warmtepomp in je huis te installeren, krijg je er een welverdiende bonus voor en zie je al snel je energierekening dalen.

Elektriciteit

Er bestaan nieuwbouwprojecten waarbij elektriciteit wordt gebruikt om woningen te verwarmen. Dat is bijvoorbeeld in Utrecht zo, maar deze stroom is ook echt niet zo groen Volgens sommige milieuorganisaties komt een groot deel van de energie die we gebruiken nog steeds uit fossiele brandstoffen. Overigens is het runnen van een volledig elektrisch huis ook een dure aangelegenheid, daar is het elektriciteitsnet in Nederland niet op ingericht. Om dit te realiseren is dus adaptatie nodig.

Stadsverwarming

Nu nieuwbouwprojecten geen gebruik meer mogen maken van het aardgasnet, is stadsverwarming voor veel steden de oplossing. Het werkt als volgt: via in de grond gegraven leidingen worden huizen aangesloten op een fabriek of andere grote energieverbruikers in de buurt. Afvalwarmte die daar vrijkomt, wordt door  leidingen gepompt om de huizen te verwarmen. Heel praktisch, herbruikbaar, maar niet goed voor het milieu. Er is immers nog steeds een grote verbrandingsoven nodig om energie te produceren. Zo zijn de leidingen van de Amsterdamse stadsverwarming gedeeltelijk gevuld met restwarmte van de Tata Steel-fabriek, een fossiele brandstofcentrale. Verder is stadsverwarming ook vrij duur en is overstappen op een andere energiebron een lastige opgave.

Zonnepanelen

Er zijn ook nog zonnepanelen die energie opwekken uit zonlicht. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ze op hun dak te installeren en nu zijn er  ook zogenaamde zonneparken. Dit zijn grote velden met betaalbare zonnepanelen. De leverancier garandeert dat de door de panelen opgewekte energie bij de consument terecht komt. Zonnepanelen kunnen niet alleen stoom of warmte opwekken, maar  ook opslaan voor later. Het is een duurzame optie, maar nog niet voor iedereen betaalbaar. 

Warmtepomp

Naast stadsverwarming is het plaatsen van een warmtepomp ook een mogelijkheid. Er zijn  verschillende soorten, waaronder een die grondwater verwarmt via een leidingsysteem. Warm water uit de grond wordt dan via leidingen naar de warmtepomp van het huis gevoerd, zodat het huis kan worden verwarmd. Dit proces wordt continu herhaald. 

Dit is in principe niet slecht voor het milieu, maar een huis verwarmen door water uit de grond te halen is twijfelachtig. Huizen, en zeker nieuwe, zijn ingestort als gevolg van frequente veranderingen in het grondwaterbeheer. Daarnaast is het systeem vrij duur en  niet geschikt voor alle woningtypes. Bestaande slecht geïsoleerde woningen kunnen er bijvoorbeeld geen gebruik van maken.

Tips

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om de verwarming een graad of twee hoger te draaien, maar er zijn zoveel duurzamere opties die je snel en eenvoudig kunt uitvoeren zonder de milieu tot last te zijn.

Verwarmingen ontluchten

Als de radiator niet volledig opwarmt en je hem een lange tijd niet hebt gebruikt, kunnen er luchtbellen in de leidingen komen. Dat is verder niet zo erg. Dan kun je de radiateur eenvoudig zelf ontluchten met een speciale sleutel. Je kunt deze sleutel bij elke bouwmarkt kopen. Open voorzichtig de ontluchtingsklep. Wanneer de lucht uit de radiator komt, zal er water naar buiten stromen, houd een doek bij de hand om het water op te vangen. Dit is het moment om er snel mee te stoppen. Je moet de thermostaat enige tijd voordat je dit doet weer in elkaar zetten, zodat je jezelf niet verbrandt door heet water.

Vloer- en muurverwarming plaatsen

Duurzaam verwarmen gaat erg goed samen met het afgiftesysteem. Dat is de warmteopwekker voor je woning. Bijvoorbeeld de radiator en de convectorput. Ook zijn er nog andere afgiftesystemen zoals: vloerverwarming en muurverwarming op basis van lage temperatuurverwarming. Vloer- en muurverwarming zijn niet alleen goed voor het klimaat en je portemonnee, maar zorgen ook nog eens voor comfort in huis. Het aanschaffen van de investering heb je dan ook snel terugverdient wanneer je honderden euro’s per jaar op je energierekening bespaart.   

CV checken en verwarming onderhouden 

Als je een cv-installatie hebt is het ook goed om deze te controleren. Als er iets niet werkt, dan heb je nog genoeg tijd om je cv-ketel te laten repareren.
Om zeker te weten dat alles het doet, doorloop je vervolgens drie stappen:

  1. Draai alle radiatoren helemaal open.
  2. Zet de thermostaat op 25 graden
  3. Laat de thermostaat minstens een half uur op 25 staan.

Het onderhouden van je installatie zorgt niet alleen om rendabel en duurzaam te verwarmen, maar zorgt er ook voor dat je veilig kunt verwarmen. Het is namelijk wettelijk verplicht om je systeem te onderhouden. Het advies is ook om ten minste één keer per jaar je installatie te laten controleren. Dit zal niet bij alle installaties nodig zijn, bij sommige (nieuwere) installaties heb je mindere controle nodig.  

Zuinige verwarming installatie

Een compleet klimaatsysteem bestaat uit meerdere componenten, zoals een “verwarmer”. In de meeste woningen zorgt een cv-ketel voor  warmte in huis. Maar je kunt je woning ook blijvend verwarmen (en koelen) met een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Werkt je cv-ketel nog naar prima? Dan kun je er ook voor kiezen om een ​​warmtepomp naast je cv-ketel te plaatsen. Dit wordt ook wel een hybride arrangement genoemd. De warmtepomp wordt gestuurd en de cv-ketel gaat draaien als er extra warmte nodig is. Bij de keuze voor een installatie kun je jezelf laten adviseren door een adviseur, want het meest rendabele systeem hangt af van de situatie.

Goed ventileren

Het is aan te raden om elke dag de ramen 30 minuten tegen elkaar open te zetten, zodat het doortocht omdat je met goed geventileerde ruimtes gezonde lucht in huis hebt. Dat is beter dan de hele dag op een kier laten staan. Door het doortochten wordt de lucht in huis droger en daardoor is je huis gemakkelijker te verwarmen. Ook dat scheelt weer veel energie. 

Goede isolatie verzorgen

Om  koude kamers te vermijden, denken we er al snel aan om de verwarming een beetje aan te zetten. Efficiënt, maar het zorgt er ook voor dat je energierekening omhoog gaat. Het is beter om ervoor te zorgen dat je de opgewekte warmte in je woning langer vasthoudt. En dat doe je door de woning goed te isoleren. Bij het isoleren van jouw woning kun je denken aan HR beglazing, vloerisolatie, muurisolatie of dakisolatie. Waar je bij het isoleren op moet letten, is dat je de woning ook moet ventileren om  een ​​gezond binnenklimaat te behouden.

Thermostaat iets lager draaien

Je verwarming hoeft niet altijd op het maximum te staan. Als je de thermostaat maar één graad lager zet, kun je al snel €100,- of meer centjes per jaar besparen. Ook voor het slapengaan kun je  de temperatuur iets verlagen om zo op energiekosten te besparen. Een andere tip is om een ​​slimme thermostaat te installeren. Wanneer je niet thuis bent, kun je de verwarming van deze ruimte uitzetten en later weer aanzetten. Daarnaast kan de thermostaat ook je energieverbruik monitoren, om te kijken of je nog meer kunt besparen. Ook in de slaapkamer of andere ruimtes waar je minder vaak komt kun je ervoor kiezen om de verwarming iets naar beneden te draaien.

Gerelateerd:

Direct naar:

alternatief verwarming

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: