Als je van plan bent om binnenkort je oude wasmachine te vervangen door een nieuwe, kies dan een zuinig apparaat waardoor je minder energie verbruikt. Gebruik het apparaat daarnaast op een zuinige wijze om zowel het milieu als op de kosten te besparen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf en he gebruik van een nieuwe wasmachine? Wil je hier meer over weten, ga dan door met lezen en je komt het allemaal te weten.
Wasmachine en stroomverbruik
In hoeverre een wasmachine slecht voor het milieu is hangt voornamelijk af van de manier waarop het apparaat wordt gebruikt en de productie daarvan. Tijdens de productie van een nieuwe wasmachine komen er veel schadelijke stoffen vrij in de lucht. Daarnaast wordt er veel energie verspild, is er een tekort aan grondstoffen zoals ijzer en koper en is er sprake van een hele hoop afval. De manier waarop je een wasmachine gebruikt heeft een grote invloed op de duurzaamheid. Hoe meer wasjes ne namelijk draait met een volle trommel bijvoorbeeld, hoe minder stroom en water je gebruikt omdat je minder wasjes hoeft te draaien. Hoe meer de wasmachine aanstaat, des te meer CO2 de lucht wordt ingestoten, wat klimaatverandering met zich meebrengt.
De juiste trommelinhoud
Koop een wasmachine met een trommelinhoud die passend is voor de grootte van je huishouden. Kies een apparaat dat niet te klein maar ook niet te groot is om verspilling van water eb stroom te voorkomen. Hierdoor kan je altijd met een volle trommel wassen waardoor je op energie en water bespaart. Per kilo wasgoed verbruik je zo een hoop minder aan stroom.
Een groen energielabel
Bij het kopen van een nieuwe wasmachine dien je goed op het energielabel te letten. Zorg ervoor dat je kiest voor een apparaat met een donkergroen energielabel zodat je zeker weet dat het apparaat energiezuinig is. Daarnaast kan je ook de verschillende modellen vergelijken met elkaar aan de hand van het energielabel. Kies liever voor een wasmachine met een eco-programma. Het eco-programma kan je ook gebruiken voor de normale was. Met dit programma kan je zelfs de meest vuile wasjes weer schoon krijgen zonder dat het apparaat te veel energie moet gebruiken. Al zijn de huidige energielabels sinds maart 2021 gewijzigd, dan nog tref je in veel winkels nog verschillende wasmachines met het oude energielabel dat bestaat ui plusjes achter de letters A tot D.
Kies voor een aparte wasdroger en wasmachine
Het kan handig lijken om te kiezen voor een combi-apparaat: een wasmachine en een droger in 1. Hou hierbij rekening dat je veel meer energie kwijt bent als je voor een combi-apparaat kiest. De meest duurzame keuze is om te kiezen voor het aanschaffen van een losse wasdroger en een losse wasmachine om op het energieverbruik te besparen.
Zet de wastemperatuur een graadje lager
Als de was niet al te vuil is, dan is het verstandig om het apparaat een graadje lager in te stellen en in plaats van op 60 graden te wassen, kan je wassen op 30 graden om energie te besparen. Een andere optie is om de wasmachine op de warmwaterkraan aan te sluiten om te besparen op warm water. Daarnaast kan je na de was uit de wasmachine te halen de kleren in de droger doen en deze op de hoogste stand te centrifugeren.
Droogresultaat
Een wasmachine met het beste droogresultaat is de meest verstandige keuze als je na het wassen met de wasmachine de kleren ook in de droger zet. Al kost centrifugeren meer energie, de energie die komt kijken bij het drogen van de was in een wasdroger is vele malen meer. Check tijdens het kopen van de wasmachine eerst naar het droogresultaat dat op het label zou moeten staan. Ook het toerental is van groot belang aangezien elk apparaat anders werkt.
Beladingssensor
Kies bij voorbaat voor een wasmachine dat is voorzien van een beladingssensor zodat op automatische wijze wordt bepaald hoeveel energie en water er nodig is aan de hand van de trommelinhoud. Zo wordt er niet meer water en energie verbruikt dan nodig is voor de desbetreffende was, zeker als het gaat om een klein wasje en de trommel dus niet helemaal vol is.
Kapotte en oude wasmachines gescheiden inleveren
Is je oude wasmachine defect? Laat deze dan eerst repareren of breng het apparaat naar een kringloop winkel voor een nieuw leven. Een wasmachine zomaar weggooien bij het grofvuil is niet toegestaan, je dient kapotte oude wasmachines gescheiden in te leveren zodat de materialen uit het apparaat gerecycled kunnen worden. Heb je een nieuwe wasmachine gekocht, dan kan je vaak bij de leverancier je apparaat inleveren. Tenslotte mag je ook zelf de kapotte of oude wasmachine brengen naar de milieustraat in je eigen gemeente.
Offertes vergelijken
Een nieuwe wasmachine koop je niet zomaar. Je wilt immers een milieuvriendelijk maar vooral ook energiezuinig apparaat kopen om zo je oude wasmachine te vervangen. Oude wasmachines maken gebruik van meer stroom in tegenstelling tot nieuwe wasmachines. Kies voor een duurzaam huishouden, niet alleen door het investeren in energiebesparende maatregelen maar ook door op slimme wijze om te gaan met je apparaten en met de stroom in huis. Je kunt het advies opvolgen van een goede specialist die je kan aangeven wat de beste keuzes zijn voor je eigen geval. Op deze manier kan het vergelijken van offertes handig zijn omdat je zo zelf kunt kiezen uit de verschillende opties. Kiezen voor kwaliteit is zo veel makkelijker terwijl je ook nog flink op de kosten kunt besparen.