Wil jij van je tuin een droomtuin maken en weet je niet hoe je moet beginnen? Dan is het maken van een tuinplan een goed begin. Dit is namelijk de belangrijkste stap voor het renoveren van je tuin. In deze blog lees je precies hoe je in een paar simpele stappen een tuinplan van A tot Z maakt.
Hoe jij je tuin kan ontwerpen
Wanneer jij van plan bent om je droomtuin te realiseren, staat je een flinke klus te wachten. Als je alles zelf wilt gaan doen is het een intensief project. Mocht je dat niet willen, dan kan je altijd een hovenier inschakelen. Wil je meerdere hoveniers gemakkelijk vergelijken? Klik dan hier om tot wel 4 offertes te ontvangen van hoveniers bij jou in de buurt.
Een droomtuin is niet zomaar gerealiseerd. Voordat je de handen in de aarde steekt, maak je een mindmap.
Hoe maak je een mindmap?
Een mindmap is een soort kaart met ideeën die jij wilt hebben in je tuin, zie hiernaast een voorbeeld van onze mindmap. Natuurlijk is het geheel aan jou hoe je dit gaat aanpakken, echter raden wij het wel aan dat je begint met een lijst met wat je wel en niet wilt. Denk ook aan de stijl van je tuin. Wil je bijvoorbeeld een moderne, oosterse of een traditionele tuin? Ga langs bij parken en tuinen van vrienden.
Als je voor een hovenier kiest vraag voor foto’s van tuinen die hij heeft aangelegd en kijk of dat de stijl past bij wat jouw wensen zijn.
Planning is van belang
Wanneer jij zo veel mogelijk wilt genieten van jouw droomtuin is het maken van een planning van belang. Door een goede planning te maken kom je niet in tijdnood met het planten van seizoensgebonden planten en bloemen. Je werkt immers met de natuur en de natuur laat zich begeleiden maar niet leiden. Hou dus rekening met de tijd van het jaar voordat je iets gaat planten.
Verder vind je in dit artikel een aantal veelgemaakte valkuilen bij het maken van een tuinplan.
Maak een budget
Helaas zien wij vaak dat mensen de mist in gaan tijdens het aanpakken van hun tuin omdat ze geen rekening hebben gehouden met de kosten daarvan! Maak een spreadsheet of gebruik een kladblok om je budget bij te houden en de prijzen van het materiaal te noteren! Hou ook rekening met onverwachte kosten, wij raden aan om ongeveer 20-30% van het totale bedrag aan de kant te zetten voor onverwachte kosten. Zo ben je er zeker van dat alles gaat lukken.
Analyseer je tuin
Bij het maken van een tuinplan creëer je een visualisatie van hoe jij je buitenruimte wilt hebben en gebruiken. Het begrip van een tuinplan lijkt misschien een ruim begrip, echter zal je al snel merken dat je snel erg gedetailleerd te werk moet gaan. Uiteindelijk zal je aan de hand van jouw tuinplan een schatting moeten maken van hoeveel materialen en beplanting je nodig hebt, gelukkig is dit een van de laatste stappen.
Wat wij je zo gaan vertellen is een stap die veel mensen overslaan, maar wel erg belangrijk is voor als je over een paar jaar nog steeds wilt dat het een droomtuin is.
Bij het uitvoeren van de analyse is het belangrijk om aan deze factoren te denken:
- De ondergrond van de tuin
- Hoe het water weg kan uit de tuin
- De dichtheid van de bodem
- De ligging van de tuin
- De omgeving van de tuin
- Eventuele vergunningen (denk aan een vijver, aanlegvergunning etc.)
- Het budget
Na het uitvoeren van deze analyse kan je verder met het denken van hoe je de tuin inricht.
Een bepaalde soort ondergrond geeft meer mogelijkheden voor bepaalde soorten planten en bloemen die jij wilt. Mocht jouw bodemsoort niet geschikt zijn voor jouw wensen, vrees niet want ook dit kan aangepast worden. Echter kan dit wel prijzig zijn aangezien er een laag van je tuin moet worden verwijderd en vervangen.
Helaas kan je de ligging van je tuin niet aanpassen en zul je dus daar rekening mee moeten houden voordat je begint met het kiezen van een plattegrond.
Hoe kan je de ligging van de tuin gemakkelijk bepalen?
Dat kan je gemakkelijk bepalen door te kijken wanneer de zon in jouw tuin schijnt.
- Heb je zon in de ochtend in je tuin? Dan ligt je tuin op het oosten
- Krijg je pas zon in de middag in je tuin? Dan ligt je tuin op het zuiden
- Is de zon pas aanwezig in de avond? Van ligt je tuin op het westen
- Schijnt de zon helemaal niet of nauwelijks? Dan ligt je tuin op het noorden.
Na het inzien van het spel tussen zon en schaduw kan je beginnen met het maken van een tuinplan. Echter zal je natuurlijk nog steeds rekening moeten houden met de omgeving, denk aan een hoog gebouw of een boom van de buren die zorgen voor schaduw in jouw tuin. Helaas kan je hier natuurlijk niks aan doen maar kan daar wel rekening mee houden.
Maak een lijstjes met wat je wel en niet wilt
Natuurlijk zijn jouw wensen van uiterst belang bij het maken van een tuinplan. Anders wordt het niet een droomtuin natuurlijk
Nu is het moment om een mindmap te gaan maken om je ideeën daadwerkelijk op papier te krijgen. Je kan dit ook zien als een soort verlanglijstje.
Een mindmap is gemakkelijk te maken je kan dit zowel op papier doen ( wij raden het a3 formaat aan of meerdere a4 tjes) of je kan een (gratis) online programma gebruiken zoals Microsoft Paint of canva.com
Om de dingen die jij wilt hebben op papier te zetten moet je weten hoe jij je tuin gaat gebruiken en denk ook aan de toekomst. Je kan namelijk niet zomaar je tuin na een paar jaar weer overhoop halen en ombouwen (tenzij je naam Dagobert Duck is. Begin me je wensen op papier te zetten. Misschien wil je een terras met een eventuele overkapping, of wil je een plek om zelf groente en fruit te kweken. Of wil je toch liever een wellness plek in je tuin compleet met sauna en stoomcabine?. Denk ook aan de (toekomstige) kinderen. Want die hebben natuurlijk ook ruimte nodig om lekker te kunnen buitenspelen, misschien is een trampoline of glijbaan wel leuk. Wat jij in je tuin zet is natuurlijk aan jezelf, echter moet je voor bepaalde dingen een vergunning nodig hebben voordat je ze neerzet. vraag bij jouw gemeente na of dat van toepassing is bij jouw plannen.
Maar waar heb je helemaal geen zin in?
Zet niet alleen wat je wel wilt op papier maar ook wat je totaal niet wilt! Het klinkt misschien raar maar het is wel belangrijk. Bijvoorbeeld irriteren wij ons mateloos aan kilo’s die in het zicht staan. Gelukkig zijn er gemakkelijke manieren hoe je die kan wegwerken, toch is het belangrijk dat je dit soort dingen na gaat en op papier zet, zodat je hier rekening mee kan houden en de juiste oplossing kan vinden voor jouw irritaties.
Laat je verbeeldingsvermogen los totdat al jouw wensen voldaan zijn. Je zal merken dat er erg veel mogelijk is!
Dit is misschien een van de stappen waarmee je het langst bezig bent. Maar het is van belang dat je de tijd hiervoor neemt, alleen dan kan je zeker zijn dat je droomtuin ook echt een droomtuin wordt.
De tuin indeling maken
Bij deze stap voeg je in principe de vorige stappen samen. Bij deze stap maak je de indeling van je tuin. Echter is dit meer een schets in grote lijnen hoe jij de indeling wilt hebben. De gedetailleerde indeling komt later. Je kijkt nu naar de indeling van hoe jouw droomtuin er moet uitzien, denk aan waar de overkapping, vijver, schuur komt.
Zorg dat je een notitieblok bij de hand hebt zodat je meerdere tekeningen kan maken want de kans is klein dat je eerste tekening de juiste is.
Ga bij vrienden en familie langs om inspiratie te krijgen, maar kijk ook online voor inspiratie! Echter laat je niet te veel beïnvloeden want een droomtuin is niet een “one size fits all” concept! Zorg dat jouw droomtuin ook echt jouw droomtuin is.
Voor veel mensen is dit de moeilijkste stap om hun droomtuin te realiseren. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt en goed kijkt naar wat je wilt. Een tip van ons is neem een kladblok mee als je de deur uit gaat. Mocht je inspiratie krijgen terwijl je buitenshuis bent, kan je het gemakkelijk noteren.
Nu het echte plan
Bij deze stap ga je de schets die je bij de vorige stap hebt gemaakt invullen met de inrichting van je tuin. Denk aan de beplanting en wat voor soort bestrating je wilt hebben, het is belangrijk voor dat je voor een bestrating kiest en er ook de ondergrond en onderhoud rekening mee houdt. En natuurlijk de levensduur. Wij noemen hieronder een aantal sierbestraten voor je.
- Gebakken klinkers (wij zelf vinden de visgraat erg mooi)
- Natuursteen
- Grind of split
- Hout
- Beton tegels of klinkers
Ook moet je nu een lichtplan maken voor je tuin, het is belangrijk dat je dit af hebt voordat je begint met de volgende stap.
Maar hoe maak je een lichtplan? Nou dat dat kan je doen in simpele stappen:
- Bekijk wat je wilt verlichten
- Welk doel heeft je verlichting? Sfeer, functioneel of een combinatie hiervan?
- Kijk ook of dat de stijl bij jouw tuin past
- Bepaal het soort licht dat je wilt hebben, hou rekening met de intensiteit en het bereik hiervan
- Bepaal de lichtrichting per lamp. Doe dit bij elk soort lamp dat je neemt denk aan: grond, wand en staande lampen
Heb je nu alles op papier wat je wilt hebben en wat niet? Mooi, dan kunnen we snel naar de volgende stap!
Het plannen van de werkzaamheden
Nu je alle wensen hebt uitgewerkt kan je gaan beslissen wanneer de eerste werkzaamheden gaan plaatsvinden. De volgorde spreekt voor zichzelf, je begint vaak van onder naar boven.
Je begint altijd met het meest intensieve werk. Mocht je ondergrond niet op orde zijn begin je daarmee. Daarna komen vaak de elektriciteitsvoorzieningen, daarna de bestrating etc.
Maak je geen zorgen om dingen die je niet kan beïnvloeden maar focus je op wat je wel kan beïnvloeden
Natuurlijk heb jij niet 100% het voor het zeggen met de planning. De natuur laat zich niet leiden maar wel begeleiden.
Veel soorten bloemen en planten kan je het beste in het voorjaar planten en zaaien. Ook heb je geen invloed op het weer. Ook als het vriest kan je weinig doen in de tuin.
Gelukkig kan je in elk seizoen wel je tuin aanpakken maar helaas kan je niet altijd de planten al planten, daarvoor zou je moeten wachten tot het juiste seizoen.
Dit kost misschien op papier meer tijd, maar je hebt dan nog wel de tijd om voor de juiste planten te kiezen!
Je tuin vormgeven
Als je kiest om een hovenier in te huren neemt deze eigenlijk de huidige en de vorige stap uit je handen. Toch is het van belang dat je goed geïnformeerd bent zodat je zeker weet dat alles in goede banen verloopt.
Ook heb je natuurlijk de keuze om alles of een deel daarvan zelf te doen! Het is belangrijk dat je aan je plan dat je in de vorige stap hebt gemaakt houd, zo voorkom je onverwachte problemen en kosten.
Veel gemaakte valkuilen.
Hieronder noemen wij een aantal dingen die mensen vaak vergeten of verkeerd doen bij het aanleggen van hun tuin.
Niet goed de afmetingen bepalen
Vaak zien wij dat mensen niet goed de afmetingen van hun tuin opmeten waardoor ze bijvoorbeeld 20m2 zand bestellen terwijl ze 34m2 nodig hebben. Ga ook na bij het kadaster of jouw gemeente wat de precieze kavelgrens is, zodat je daar rekening mee kan houden en later niet voor een onverwacht juridisch probleem komt te staan!
Ook houden mensen vaak niet rekening met de hoogte van hun tuin en het hoogteverschil dat ze graag willen in hun tuin. Denk aan een veranda dat hoger moet of een zithoek dat ingegraven is compleet met een vuurkorf.
Kortsluiting door te veel inspiratie
Ook zien wij vaak dat mensen te veel inspiratie op doen en daardoor geen knoop kunnen doorhakken. Het is moeilijk om tussen alle mooie beelden te kiezen, daarom raden wij het aan om maximaal 17 uitgangspunten op een rijtje te zetten en daarvan uit te kiezen.
Het budget bepalen
We herhalen het misschien vaak maar het budget bepalen is de belangrijkste stap, zonder dat je een budget hebt kan je geen tuinverbouwing realiseren. Het budget hoeft niet alleen om geld te gaan, maar hou ook rekening met de tijd die het gaat kosten en plan dat ook in.
Geen gebruik maken van een stappenplan.
Helaas gaan sommige mensen de mist in door dat ze geen gebruik maken van een stappenplan. Doordat ze geen plan hebben, zien ze vaak door het bos de bomen niet meer. Als ze te veel op het eindresultaat focussen en niet op de kleine maar belangrijke details letten.
Liever een vakspecialist in dienst nemen?
Je droomtuin realiseren is nog al een aardige klus met specialistische handelingen. Mocht je het liever (deels) over laten aan een vakspecialist bij jou uit de buurt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij leveren al ruim 12 jaar gratis en vrijblijvend offertes aan mensen die vakspecialisten bij hen in de buurt zoeken. Klik hier om tot wel 4 offertes te ontvangen van hoveniers bij jou in de buurt! Door te vergelijken kan je tot wel 30% van de totaalprijs besparen. Nog niet uitgelezen? Neem een kijkje bij een van onze andere blogs!