Alles wat je moet weten over de molenaarstrap

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een traprenovatie kan je huis weer meteen een andere uitstraling geven. Vergeet echter niet dat een trap ook veel slijtage ondergaat, waardoor een renovatie van tijd tot tijd ook echt noodzaak is. Een aparte traprenovatie vind je bij de molenaarstrap. Dit is een trap, die vooral toegang geeft tot zolders, hoogslapers, vides en vlieringen, en die wat weg heeft van een brede ladder. Dit type trappen zijn erg populair onder de doe-het-zelvers, omdat deze makkelijk te monteren zijn. Dit moet echter goed gebeuren en daarom zal in deze blog dieper op de montage van een molenaarstrap in worden gegaan.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

De voordelen van een molenaarstrap

De molenaarstrappen groeien de laatste jaren in populariteit en dat is niet vreemd. Een molenaarstrap brengt namelijk een aantal leuke voordelen met zich mee. Een molenaarstrap heeft een rechte lijn en een steile hoek, waardoor deze zeer ruimtebesparend is. De trap is daarnaast minder lang en heeft dus minder traptreden. Een molenaarstrap is multifunctioneel en kan in meerdere ruimtes geplaatst worden. De molenaarstrap heeft een open constructie, waardoor hij minder zwaar oogt en een kamer al snel ruimtelijker lijkt. Naast zolders en vlieringen kun je bijvoorbeeld deze trap ook gebruiken in een split level woning.

Molenaarstrap met kwartslag

Een molenaarstrap hoeft niet rechtlijnig en saai te zijn. In een molenaarstrap kun je ook een kwartslag verwerken. Kwartslagen heb je in meerdere mogelijkheden, zoals naar links en rechts, maar ook de hoogte van de draai kan verschillend gemonteerd worden. Kwartslagen kunnen namelijk zowel onderaan als bovenaan de trap gemonteerd worden. De prijs van dit type trappen wordt mede bepaald door de breedte, maar omdat deze trap geleverd wordt als bouwpakket zijn ze wel voordelig en merendeels snel leverbaar.

Molenaarstrap met bordes voor originaliteit

Een bordes is een rustpunt, die je om meerdere redenen in je molenaarstrap kunt opnemen. Een bordes is minimaal vier keer groter dan je traptrede. Bij een rechte molenaarstrap wordt het bordes gebruikt om de trap van richting te doen veranderen of als een rustpunt bij hoge, steile trappen. Een bordes geeft je molenaarstrap net dat beetje extra, waardoor deze klasse krijgt. De constructie van een bordes is eenvoudig, waardoor je niet veel meer betaalt voor je trap wanneer je er een bordes aan toevoegt.

Past een molenaarstrap in je woning?

Voordat je tot montage overgaat, moet je natuurlijk er wel zeker van zijn dat een molenaarstrap wel in je woning past. Heb je maar weinig oppervlakte, dan zal je trap erg steil worden. Dit is natuurlijk niet ideaal bij een gezinssituatie met kleine kinderen of mensen die slecht ter been zijn. Over het algemeen heeft de molenaarstrap een minimaal oppervlakte nodig van 90 bij 250 centimeter. Tevens moet je rekening houden met de opstapplaats van de molenaarstrap, zodat je er makkelijk bij kunt.

Hoe doe je een molenaarstrap monteren?

Een molenaarstrap kun je zelf samenstellen en bestellen, maar er zijn ook handige bouwpakketten leverbaar. De bouwpakketten zijn makkelijk zelf te monteren en een bouwpakket is vaak de goedkoopste optie. Molenaarstrappen kun je zelf samenstellen in elk hoogte en breedte, zodat je voor iedere ruimte een passende trap kunt vinden. De montage van een molenaarstrap gaat als volgt:

  • Controleer eerst na ontvangst of alle onderdelen aanwezig zijn.
  • Volg de montagehandleiding stap voor stap.
  • Schilder de onderdelen, zodat ze beschermd zijn tegen warmte en vocht.
  • Kort de zijkanten van de trap in.
  • Wanneer je een kwartslag in de trap hebt, boor dan gaten voor in het bevestigingsmateriaal.
  • Bevestig het bevestigingsmateriaal in de zijkanten.
  • Het rechte deel van de trap monteren. De treden kunnen hierbij niet precies in de zijkanten passen. Dit kan het gevolg van weeromstandigheden zijn. Doe de uiteinden van de treden in dit geval een beetje bijschuren.
  • Monteer de kwartslag.
  • Maak verbinding tussen kwartslag en rechte trap.
  • Zet de connectie vast.
  • Maak de connectie dicht.

Hoeveel kost een molenaarstrap?

De prijs van een molenaarstrap hangt af van een aantal factoren. Een bouwpakket krijg je vaak in standaard afmetingen en kun je zelf gemakkelijk monteren. Voor een dergelijk pakket zul je slechts een paar honderd euro kwijt zijn. Kies je voor een molenaarstrap op maat, dan zul je waarschijnlijk ook de trap moeten laten plaatsen. In dergelijk gevallen moet je rekening houden met kosten met een vanaf prijs van duizend euro. Andere aspecten die de prijs bepalen, zijn de afwerking, het materiaal en de uitwerking. Vraag daarom meerdere offertes aan bij vakmensen uit de buurt voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Vraag vrijblijvend deze offertes aan op onafhankelijke vergelijkingswebsites.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: