Verwachte toename in faillissementen raakt ook de bouwbranche

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het jaar 2024 brengt zorgen met zich mee voor de Nederlandse economie, met name voor de bouwsector, aangezien een aanzienlijke stijging in faillissementen wordt voorspeld. Deze alarmerende voorspelling komt van kredietverzekeraar Allianz Trade, die een groei van maar liefst 31 procent in het aantal faillissementen verwacht. De risicodirecteur van de Benelux bij Allianz, wijst erop dat nergens anders in Europa de stijging zo drastisch is als in Nederland.

Serieus waarschuwingssignaal voor de economie

Het is een serieus waarschuwingssignaal voor de Nederlandse economie, benadrukt Allianz Trade. Vorig jaar voorspelde Allianz al een stijging van 51 procent in faillissementen, voornamelijk als gevolg van het inhaaleffect na de coronapandemie. Deze voorspelling bleek grotendeels juist, met een uiteindelijke toename van 52 procent zoals berekend door het CBS. De voorspelde groei van 31 procent voor dit jaar belooft dus nog meer uitdagingen.

Somber vooruitzicht voor diverse sectoren

De verwachtingen zijn met name somber voor sectoren zoals horeca, transport, retail en groothandel. Ook de Nederlandse bouwsector zal naar verwachting worden getroffen. Dit is bijzonder pijnlijk gezien de enorme vraag naar nieuwe woningen. “Na Spanje is de urgentie hier het grootst,” zegt de risicodirecteur. Hij voegt eraan toe dat hoewel stabilisatie tegen 2025 wordt verwacht, er altijd de mogelijkheid is van verdere tegenslagen.

Invloed van economische toestand in Duitsland

Een factor die de situatie kan verergeren, is de economische toestand in Duitsland, merkt Allianz Trade op. Als daar geen verbetering optreedt, kan dit de situatie in Nederland verder onder druk zetten. “Het herstel moet echt van de grond komen. Dat is voor ons land van cruciaal belang.” Allianz Trade wijst er ook op dat het aantal faillissementen in Nederland hoger ligt dan in andere landen, deels vanwege het grote aantal bedrijven dat is opgericht na de coronacrisis. “De groep starters is normaal gesproken al goed voor de nodige faillissementen. In het huidige, stroeve economische klimaat hebben ze het extra zwaar. Ze worden voor het eerst echt op de proef gesteld. Ook dat jaagt de Nederlandse faillissementen verder op,” concludeert de risicodirecteur.

Noodzaak voor veerkracht en voorbereiding

Deze voorspelde toename in faillissementen benadrukt de dringende noodzaak voor de bouwsector om veerkrachtig te zijn en zich aan te passen aan deze uitdagende omstandigheden. Het is essentieel voor zowel bestaande bedrijven als nieuwe ondernemers om zich bewust te zijn van de risico’s en zich proactief voor te bereiden op mogelijke tegenslagen.

(Bron:bnr.nl)

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: