We kunnen verschillende groepenkasten onderscheiden, vooral qua merk, maat en soort. Ga je een nieuwe groepenkast aanschaffen, dan is het belangrijk om te weten of je moet kiezen voor een 1 fase groepenkast of een 3 fasen groepenkast. Lees de onderstaande tekst goed door om te weten wat een 1 fase groepenkast en een 3 fasen groepenkast is en om meer te weten over een 3 fasen groep versus een 1 fase groep.
De juiste groepenkast kiezen
Moet je een groepenkast kiezen, dan is het uitkiezen van de juiste groepenkast die past bij je huidige en toekomstige situatie essentieel. Als we het hebben over een groepenkast, kunnen we over het algemeen een 1 fase, een 3 fasen en een 1/3 fase groepenkast onderscheiden. In Nederland moeten groepenkasten aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. Laat je je groepenkast aansluiten door een erkend bedrijf, dan kun je topkwaliteit en betrouwbaarheid verwachten.
Wat is een 1 fase groep?
Bij woningen en kleine winkels met een aansluiting op het elektriciteitsnet is er sprake van een 1 fase groep. Hierbij komt er een elektriciteitskabel, bestaande uit de nuldraad en de fasedraad, binnen in je woning. Een 1 fase groep is geschikt voor 220/230V aansluitingen, vaak voor huishoudelijke apparaten. Voor het toepassen van krachtgroepen is een 1 fase groep overigens niet geschikt.
Een 1 fase groepenkast herkennen
Een 1 fase groepenkast kun je herkennen door op de kWh meter te kijken. Als er op de kWh meter ‘220/230V’ staat, dan gaat het om een 1 fase groepenkast. Mocht je geen kWh meter hebben, dan ga je moeten kijken naar hoeveel draden er komen uit de onderkant van je groepenkast. Komen er 2 draden (bruin/zwart en blauw) uit, dan gaat het om een 1 fase groepenkast. Kom je er zelf niet uit? Dan kan de netbeheerder je verder helpen.
Wat is een 3 fasen groep?
In bepaalde gevallen heb je krachtstroom nodig en is de 1 fase groep voor huishoudelijke apparaten niet voldoende. Denk vooral aan grotere panden als fabrieken en kantoren. Je kunt denken aan luxere apparaten die meer vermogen eisen als elektrisch koken, een jacuzzi of een sauna of aan een hoog gelijktijdig stroomverbruik. Je kunt dan een 3 fasen groepenkast laten aansluiten. Bij een 3 fasen groepenkast is er sprake van 3 draden en de nuldraad.
Een 3 fasen groepenkast herkennen
Er zijn verschillende manieren om een 3 fasen groepenkast te herkennen. Ook hierbij geldt dat je naar de kWh meter moet kijken. Staat er ‘3×220/230V’ of ‘380/400V’ op de meter, dan heb je een 3 fasen groepenkast. Komen er 4 draden (1 blauw en 3 zwart/bruin) uit de meterkast, dan kun je zeker weten dat het gaat om een 3 fasen groepenkast. Je kunt ook contact opnemen met de netbeheerder voor meer informatie over je type aansluiting.
Verschil 1 fase groep en 3 fasen groep
Het kan makkelijk zijn om een 1 fase en een 3 fasen groep door elkaar te halen, vooral als je helemaal niets afweet van elektra en aansluitingen. Het verschil tussen beide groepenkasten is vrij makkelijk te zien: bij een 1 fase groepenkast komen er 3 draden uit aan de onderkant en bij een 3 fasen groepenkast zie je 4 draden aan de onderkant uitkomen. Je kunt natuurlijk ook kijken naar de kWh meter als deze aanwezig is:
- 220/230V: 1 fase aansluiting
- 3×220/230V: 3 fasen aansluiting
- 380/400V: 3 fasen aansluiting
De juiste optie kiezen
Ga je binnenkort verhuizen of wil je je pand verbouwen of renoveren en heb je een nieuwe groepenkast nodig? Dan is het belangrijk om de juiste optie te kiezen door te kijken naar het aantal draden die aan de onderkant van de groepenkast hangen of door op de kWh meter te kijken. Als je er alsnog niet uit komt, dan kun je altijd contact opnemen met de netbeheerder om met een lokaal gevestigde specialist. Een vakspecialist kan je van professioneel advies voorzien over de aansluiting en alles wat daarbij komt kijken.
Overstappen van 1 fase naar 3 fasen
Er zijn bepaalde situaties waarbij je kunt overwegen om van een 1 fase aansluiting over te stappen naar een 3 fasen aansluiting. Denk bijvoorbeeld aan situaties als het kopen van een huishoudelijk apparaat dat veel stroom gebruikt of als je elektrisch gaat rijden en van plan bent om een laadpaal te laten plaatsen. Om over te stappen betaal je een bepaald tarief, vastgesteld door je specifieke netbeheerder. De kosten variëren dus per netbeheerder.
Offertes vergelijken
Overweeg je het inschakelen van een expert? Dan is het verstandig om eerst meerdere offertes te vergelijken. Start door in je eigen omgeving rond te kijken en offertes op te vragen. Vergelijk de offertes allemaal met elkaar en ga na bij welke specialist je profiteert van de deal met de laagste prijs en de beste kwaliteit.