De spoorbuurt in Alkmaar is een buurt met mooie karakteristieke huizen. Echter, door de tijd heen hebben deze huizen behoorlijk te lijden onder de tand des tijds. Woningen in deze buurt hebben namelijk een houten vloer met houten dragers. Dit materiaal is comfortabel in het gebruik maar het zorgt bij oudere woningen ook voor grote problemen. De meeste mensen valt dit pas op wanneer ze dagelijkst te maken hebben met een muffe lucht in hun huis. Ook wordt het zorgelijk wanneer er zwakke plekken in een vloer zitten waardoor je het gevoel krijgt dat je door de vloer kan zakken. Dee vloeren moeten dan ook worden onderhouden en gerenoveerd. We keken voor je naar zaken waar je op let bij deze woningen. Daarnaast keken we naar aandachtspunten bij een renovatie.

Een woning met vocht

De huizen in de spoorbuurt in Alkmaar hebben als groot minpunt dat ze in de buurt van het grondwater zijn gebouwd. Dat heeft tot gevolg dat vocht gemakkelijk via de fundering omhoog kan trekken naar de kruipruimte van jouw woning. Dat is ook gelijk de reden waarom woningen in de spoorbuurt zo muf kunnen ruiken. Dit vocht staat stil in jouw kruipruimte en trekt omhoog in de muren van je huis alwaar het voor overlast zal gaan zorgen. Een dergelijke woonsituatie is allesbehalve gezond. De schimmel die je hierdoor krijgt in je huis tast je longen en je verdere luchtwegen aan.

Een vloer renoveren

De bovenstaande punten zijn de redenen waarom steeds meer mensen overgaan tot een renovatie van de vloeren. Dat houdt in dat de bestaande vloerdelen worden verwijderd en vervangen . Er moet in dat geval eerst worden gekeken of de draagbalken nog goed zijn. Daarvoor zal je de hulp van een constructeur moeten inschakelen. Een constructeur kan de toestand van de bestaande draagbalken beoordelen om te kijken of deze eveneens moeten worden vervangen. Dit is een rapport wat moet worden meegegeven als je een vergunning gaat aanvragen bij de gemeente. Voor een aanpassing aan de draagconstructie van een huis heb je namelijk een dergelijke vergunning nodig. Je moet er in dit geval aan denken dat er een officieel rapport moet worden meegeleverd omtrent de draagconstructie van de vloer om een renovatie te mogen uitvoeren.

Pak het probleem bij de basis aan

We vermeldden het al: het probleem voor een oude houten vloer en een kruipruimte met vocht begint bij de basis. Het probleem begint bij het vocht wat je huis in kan maar wat daarna niet meer kan wegtrekken. Je zal er dan ook aan moeten denken dat je de kruipruimte eveneens meeneemt in de isolatie. Een manier om te voorkomen dat de kruipruimte nog verder een doorgeefplek is van vocht, is door deze te isoleren. Dat doe je door eerst de hele kruipruimte leeg te pompen. Het vocht moet eruit. Daarna moeten er vochtvreters worden geplaatst waardoor de kruipruimte droog is wanneer er een isolatiemiddel wordt aangebracht. Je wil immers geen vocht gaan isoleren in je kruipruimte. Vervolgens moet er een isolatielaag in de kruipruimte worden aangebracht. Daarbij heb je de keuze uit meerdere materialen. Gaat het echter om een ondiepe kruipruimte dan is de keuze opeens behoorlijk beperkt. Je kan in dat geval de kruipruimte aanpakken door deze te vullen met schuimbeton. Schuimbeton is een product wat een droge basis nodig heeft om te voorkomen dat het weglekt. Op deze manier voorzie je de kruipruimte van een product wat lucht vasthoudt. Dit is de isolatie bij uitstek. Schuimbeton is dan ook een product wat ideaal is voor dit soort werkzaamheden. Wanneer er toch vocht bij het schuimbeton kan komen kan je ervoor kiezen om additieven te laten toevoegen.

Een vervangende vloer van schuimbeton

Heeft je vloer eenmaal een schuimbeton basis dan kan je ervoor kiezen om de houten vloer zelf eveneens te laten voorzien van een betonnen basis. Zo heb je geen houten vloer meer en kan je genieten van de stevigheid van een betonnen vloer. Een vaste vloer kan je het beste ook laten gieten met een basis van schuimbeton. Door het lage gewicht van de vloer wordt er geen extra druk op de fundering uitgeoefend. De vervangende vloer kan je laten voorzien van een top vloer naar keuze.

Een topvloer van anhydriet

Anhydriet is een materiaal wat wordt toegepast als vloer. Het gaat hierbij om een materiaal wat een ondervloer maar tegelijkertijd ook een top vloer kan zijn. Een vloer van anhydriet heeft als groot voordeel dat het materiaal de warmte goed vasthoudt. Daardoor hoef je minder isolatie te laten uitvoeren bij een vloerrenovatie. Verder is de vloer stevig genoeg om ook als boven vloer te dienen. Een vloer van anhydriet is dan ook de ultieme oplossing wanneer je een klassieke woning hebt die je graag in deze staat houdt waarbij je niet wil inleveren op comfort.

Zaken die de prijs van een renovatie van een vloer bepalen

De prijs van een renovatie van een vloer wordt bepaald door een aantal zaken. Zo speelt een belangrijke rol hoe groot de overlast is. Gaat het alleen om een kruipruimte die geïsoleerd moet worden dan zullen de kosten meevallen .Gaat het daarnaast ook om een complete vloer die moet worden vervangen dan komen er meer kosten bij kijken. Onthoudt wel dat je het probleem van een rotte vloer niet moet laten woekeren. In dit laatste geval namelijk zullen de problemen enkel groter worden waardoor de prijs verder oploopt. Het aantal vierkante meters van de vloer speelt eveneens een belangrijke rol. Bij een grote vloer is de prijs per vierkante meter wat lager dan bij een kleine vloer. Hoe dit kan vertellen we je nu.

De opbouw van het prijskaartje van een vloerrenovatie

Het prijskaartje van een vloerrenovatie bestaat uit de onderstaande

componenten:

  • Het totale plaatje van het materiaal. Daaronder verstaan we alle materialen die nodig zijn om een vloer te renoveren. Het gaat daarbij om hout voor vloeren maar ook om zaken als schuimbeton en een top vloer.
  • Het totaal aan arbeid. De kosten van het arbeidsloon bepalen een groot deel van het plaatje.
  • Het materieel. Dit is een prijs die vast is. Daardoor betaal je per vierkante meter een bepaald gedeelte daarvan. Materieel wordt ingehuurd om bijvoorbeeld schuimbeton mee aan te brengen en te maken.
  • De kosten die worden gemaakt voor het voorrijden. Ook dit is een vaste kostenpost. Het gaat hierbij om de kosten voor het aanvoeren van de materialen maar ook om de kosten die gemaakt worden voor het klaarmaken van de werkplek.
  • De kosten van de kilometers. Dit zijn de kosten die gemaakt worden voor het rijden naar jouw huis toe. Een leverancier die in jouw buurt zit is dan ook vele malen goedkoper.

Het leven is al duur genoeg

Een vloerrenovatie is een kostbare aangelegenheid. Daarom is het belangrijk dat je eerst prijzen met elkaar vergelijkt voor je een bedrijf gaat inschakelen. Dat doe je met onderstaande button. Zo zie je in één oogopslag waar jij het betaalbaarste uit bent. Daarnaast kan je op die manier portfolio’s van renovatiebedrijven vergelijken. Zo heb jij altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding.