We leven in een tijd waarin we steeds duurzamer moeten gaan leven. De overheid is bezig om huizen van het gasnet af te halen. Daarnaast wordt er steeds vaker met materialen gebouw die meer doen met afval. Een voorbeeld hiervan is de vloer bij je huis. De tijd dat een vloer alleen van beton of hout werd gemaakt ligt achter ons. Tegenwoordig worden vloeren anders gemaakt. Op een manier waarop je meer doet met afvalmateriaal en waarop een vloer beter warmte vast houdt. We keken naar een paar voorbeelden hiervan. Ook keken we naar keuzes die je zelf kan maken wanneer je duurzaam jouw vloer wil gaan aanleggen en verwarmen.
Een vloer van restafval
Er worden volop bomen gekapt in ons land en in het buitenland. Doordat er in bomen een hoop CO2 zit opgeslagen komt dit vrij wanneer de boom wordt gekapt. Dat houdt in dat je met het hout wat wordt gebruikt zorgvuldig moet omgaan. Bij hout komt er vaak restafval vrij. Dit restafval verdwijnt als het even tegen zit in de verbrandingsoven. Dit is iets wat natuurlijk eindeloos zonde is. Zo komt er nog meer CO2 in de lucht te zitten en het houtafval heeft geen functie. Tegenwoordig wordt er daarom gekozen voor een andere verwerking van houtafval. Het wordt namelijk gebruikt om er vloeren mee te maken. Hoe dat in zijn werking gaat vertellen we je graag.
Magnesiet vloeren
Van houtzaagsel, stamresten en houtstof worden vloeren gemaakt. Die vloeren heten ook wel magnesiet vloeren. De vloer zorgt ervoor dat er zo min mogelijk bomen hoeven te worden gekapt en dat er geen materiaal verloren gaat. Het hout wordt zeer fijn vermalen waardoor het in een smeerbare vorm kan worden aangebracht als ondervloer. Het betreft hier enkel een ondervloer, aangezien het een vloer is die niet zo belopen kan worden. De vloer die op deze manier wordt aangelegd heeft behoorlijk wat voordelen. Zo is het een heel geliefde renovatie vloer wanneer er een constructie met een verouderde houten vloer in een huis ligt. De vloer weegt zodanig weinig dat deze kan worden aangebracht bij een renovatie zonder dat de constructie van een huis overdadig wordt belast. Een vloer van magnesiet is dus duurzaam en praktisch tegelijk.
Een vloer van Kompozyt
Kompozyt is een ander materiaal vloer wat tegenwoordig vaak wordt aangelegd. Het gaat om een vloer die is gemaakt volgens een receptuur die niet zomaar wordt vrijgegeven. De vloer bestaat uit kwartszanden, verschillende cementen en extra additieven. Het gaat hier om een vloer die eveneens relatief licht is om aan te leggen. Verder is het een vloer die de gunstige eigenschap heeft dat het materiaal warmte vasthoudt. Daardoor hoef je in de wintermaanden de verwarming eigenlijk nauwelijks aan te doen. Een paar keer verwarmen op een dag is voldoende om een warm huis te hebben en te behouden. Kompozyt is een materiaal wat wel als dekvloer kan worden gebruikt. Daarnaast is het een materiaal wat heel geschikt is om met een vloerverwarming te combineren.
Een vloer die tegelijk isoleert
Een vloer van schuimbeton is een vloer die gemakkelijk kan worden aangelegd. Dat komt vooral door het lagere gewicht van dit materiaal. Schuimbeton heeft een schuimend additief waardoor er een hoop lucht in het materiaal verwerkt zit. Stilstaande lucht, zoals je dus ziet in een vloer van schuimbeton, heeft een isolerende werking. Een vloer van schuimbeton zorgt er dan ook voor dat je niet alleen een nieuwe vloer hebt onder je huis: je hebt er gelijk een goede isolatie bij. Deze vloeren zijn heel gewild in een tijd waarin je wel moet gaan isoleren om je stookkosten terug te drijven.
Van het gas af en toch een warm huis
We benoemden al eerder het feit dat we van het gas af worden gehaal omwille van het klimaat. Toch is het belangrijk dat je huis comfortabel verwarmd wordt. Een manier waarop dit bij uitstek kan is door een verwarming die beter met warmte omgaat. Schaf je een warmtepomp aan dan zal deze hard moeten werken in ons land om een behaaglijk warme radiator te krijgen. Een verwarmingssysteem wat minder gas verbruikt en wat in het gunstigste geval met een warmtepomp kan werken is de vloerverwarming. Dit is een systeem wat de warmte via de vloer, dus via jouw voeten afgeeft. Op deze manier hoef je minder hard te stoken. Daarnaast houd je een hoop ruimte over in je huis. Een vloerverwarming laat je dan ook gelijk aanleggen wanneer er een andere vloer in je huis komt te liggen. Op deze manier isoleer en bespaar je tegelijkertijd.
Een alternatief voor de ‘natte’ vloerverwarming
Een natte vloerverwarming is een systeem wat werkt met buizen in jouw vloer die op de cv installatie zijn aangesloten. Wanneer je van het gas af moet is het een goed idee om te kijken naar een vloerverwarming die elektrisch werkt. Dit is vooral handig wanneer je de verwarming niet zo heel vaak aan hoeft te zetten. Een dergelijke verwarming zet je aan via een regelaar in de ruimte zelf. Daarnaast is dit een systeem wat in jouw voordeel is doordat het aanleggen gemakkelijk gaat. Er hoeft geen nieuwe vloer te worden gegoten en de elektrische vloerverwarming is met nagenoeg iedere dekvloer te combineren.
Vraag eerst prijzen op
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een duurzame vloer vraag je eerst prijzen op. Dat doe je met onderstaande button. Door te kiezen voor een lokale of regionale leverancier zie je bovendien de prijzen
van bedrijven die er de kortste afstand voor hoeven af te leggen. Op die manier ben je duurzaam en betaalbaar bezig.