Woonbeton is een materiaal wat je steeds vaker terug ziet in huizen met een strak en industrieel interieur. Het is een materiaal wat robuust is en wat daarnaast ook nog eens duurzaam is. Door de dikte van de vloer, tussen 7 en 12 centimeter, is het een vloer die gemakkelijk kan worden voorzien van een vloerverwarming. Daarnaast is het een vloer die relatief duurzaam is. Er worden weinig kunstmatige stoffen aan de vloer toegevoegd waardoor de belasting van het milieu minimaal is. Doordat het gaat om een vloer die ook nog eens lang meegaat maak je met een vloer van woonbeton een duurzame keuze.
De combinatie met een vloerverwarming
Een vloer van beton kan je gemakkelijk combineren met een vloerverwarming. De vloerverwarming kan op meerdere manieren worden aangelegd. Een vloerverwarming in een betonvloer voelt voor jou behaaglijker dan een verwarming middels radiatoren. Daarnaast heb je als voordeel dat een vloerverwarming een stuk extra ruimte geeft. Doordat je geen radiatoren hoeft te plaatsen in je huis heb je extra ruimte in de woonkamer. Een vloerverwarming is verder een volledige verwarming van je huis, mits je voor een natte vloerverwarming of een elektrische vloerverwarming kiest met een hoger vermogen. Een vloerverwarming met infrarood functie is niet geschikt als volledige verwarming. Dit is een bijverwarming.
Hoe werkt vloerverwarming in een betonnen vloer
Een vloerverwarming is een systeem wat kan worden ingegoten in een vloer. Het gaat dan om de buizen die op de CV ketel worden aangesloten. Je kan ook gebruik maken van een elektrische vloerverwarming met krimpmatten. Ook deze worden ingegoten in de vloer. Daarna droogt de totale vloer uit waarbij de vloerverwarming dus in de vloer verwerkt zit. De vloerverwarming geeft warmte af via je voeten. Dat wil zeggen dat je niet, zoals bij een gewone radiator, ook met een warme bank en ander warm meubilair zit. Dit is een comfortabele manier van je huis verwarmen. Met een vloerverwarming in een krimpmat kan je ook je vloer koelen. Een vloerverwarming op de CV ketel komt niet onder de omgevingstemperatuur dus deze vorm van verwarming is niet geschikt voor koelen.
De voordelen van een vloerverwarming
Een vloerverwarming heeft meerdere voordelen. Een belangrijk voordeel is wel dat je de verwarming wanneer deze op de CV ketel is aangesloten minder vaak hoeft op te warmen. De buizen houden de warmte goed vast en je kan met een lagere temperatuur je huis verwarmen. Daar waar een standaard CV vaak op¨21 graden Celsius of iets daar boven is afgesteld heeft een gewone vloerverwarming ongeveer 3 graden minder nodig. Je bent dus goedkoper uit. Verder is de warmte gelijkmatig verdeeld. De hele vloer wordt voorzien van warmte en niet, zoals bij radiatoren, alleen het gebied rondom de radiator. Wil je een vloerverwarming bij een andere soort vloer dan is dit uiteraard ook mogelijk. Aangezien bij een vloer van beton echter de hele vloer op de schop moet ligt het dan voor de hand dat je een vloerverwarming laat aanleggen.
Werken in lagen bij de aanleg
Een betonvloer met vloerverwarming wordt als volgt aangelegd. Eerst is er een isolatielaag met schuimbeton. Dat heeft stilstaande lucht waardoor het oppervlak gelijk goed geïsoleerd is. Daar bovenop komt de betonlaag met de vloerverwarming ingegoten. Daar bovenop komt een laag woonbeton of een uiteindelijke toplaag. Houd er daarna rekening mee dat een betonvloer er lang over doet om uit te harden en te drogen. Een laag van 1 centimeter moet al snel een week drogen en uitharden voor deze belast mag worden.
Zaken die de prijs van een betonvloer met vloerverwarming bepalen
Er is een aantal zaken wat bepalend is voor de prijs van de vloerverwarming in de betonvloer. Allereerst is daar het vermogen van de vloerverwarming. Zorg dat je een combinatie met een ketel hebt die geschikt is om je hele etage goed comfortabel te verwarmen. Daarvoor moeten de buizen dicht genoeg bij elkaar liggen. Daarnaast is het altijd voordeliger om een vloerverwarming te laten ingieten in plaats
van dat deze pas naderhand op een betonvloer komt te liggen. In dat laatste geval moeten er immers leidingen worden gefreesd en dat is bewerkelijk. Daarnaast geeft die laatste methode flink wat stof. Verder wordt de prijs bepaald door de afmeting van de vloer en de dikte van de vloer. Een grotere vloer is naar verhouding wat goedkoper per vierkante meter dan een kleinere vloer.
De opbouw van het prijskaartje van een betonvloer met vloerverwarming
Het prijskaartje van een dergelijke vloer is als volgt opgebouwd:
- Kosten van het materiaal zelf. Dit bedrag is verhoudingsgewijs laag. Beton is op zich niet duur en de materialen van een vloerverwarming zijn relatief gezien ook niet echt heel kostbaar.
- De kosten van het werk. Dit is een belangrijke post op de factuur. Het arbeidsloon is heel hoog bij deze werkzaamheden. Zeker het aanleggen van de vloerverwarming en het gieten van de vloer zijn arbeidsintensieve handelingen.
- De kosten van het materieel. Een vloer van beton en schuimbeton moet eerst worden aangevoerd en vaak nog ter plekke worden gemaakt. Dit materieel moet worden gehuurd en daarvan worden de kosten aan jou doorberekend.
- De kosten van het voorrijden. Dat is een vaste kostenpost. Het gaat om het aanvoeren van de materialen en het klaarmaken van de werkplek.
- De kosten van de kilometers. Dat zijn de kosten van de verreden kilometers.
- De BTW.
Ga niet teveel betalen
Een vloer met een vloerverwarming erin is mooi maar je houdt nog graag geld over voor de verdere inrichting van je huis. Daarom vraag je eerst offertes op voor je iemand inschakelt. Dat doe je met deze button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Het levert je een prijsvoordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.