Hoe duurzamer je huis, des te meer energie je bespaart. Naast energie bespaar je ook op de kosten en ben je milieuvriendelijk bezig. Maar wat is een energieneutraal huis precies en wat zijn de verschillende duurzame maatregelen die je hierbij kunt nemen? Kom meer te weten over de verschillende duurzame maatregelen en de ervaringen met energie van anderen.
Een energieneutraal huis
Nederland telt tegenwoordig al minstens 12.000 energieneutrale woningen en het aantal blijft jaarlijks steeds stijgen. Een energieneutraal huis is niets meer dan een huis dat energiezuinig is en meer energie opwekt dan verbruikt. Hierbij wordt er op zuinige wijze omgegaan met energie waardoor je het milieu bespaart maar ook op de kosten bespaart. Denk zo aan het isoleren van je huis, zorgen voor een goede ventilatie, het aanleggen van een warmtepomp, zonnepanelen, een zonneboiler, dubbelglas, triple glas en dergelijke. Verbruikt je huishouden minder energie dan er wordt opgewekt, dan run je een energieneutraal huishouden.
Kenmerken energieneutraal huis
Een huis kan als energieneutraal worden beschouwd door rekening te houden met bepaalde maatregelen. De kenmerken die bij een energieneutraal huis komen kijken zijn dat het energieverbruik zo laag mogelijk is. Daarnaast dient het huishouden zelf op duurzame wijze energie op te wekken. Denk hierbij niet alleen aan het plaatsen van zonnepanelen, maar je kunt ook profiteren van andere vormen van groene energie.
Zonnepanelen
Ruim 1 miljoen huishoudens hebben al zonnepanelen liggen op het dak, wat een gemiddeld van 26 miljoen zonnepanelen vormt. Het gaat hierbij niet alleen om daken van bedrijven, maar ook veel particulieren. Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op duurzame wijze op waardoor je bespaart op de kosten van energie en milieuvriendelijk bezig bent aangezien de CO2 uitstoot aanzienlijk wordt verminderd. Verder verdien je de aanschafkosten van de zonnepanelen binnen een aantal jaar terug, gaan zonnepanelen zeker 25 jaar mee en kan je in veel gemeenten een subsidie vragen of gebruik maken van fiscale voordelen om de kosten omlaag te krikken.
Zonnepanelen en het klimaat
Zonnepanelen zijn veel milieuvriendelijker in tegenstelling tot grijze stroom. Als je met zonnepanelen je eigen stroom opwekt komen er geen schadelijke stoffen vrij waardoor het broeikaseffect niet beïnvloed wordt. Om de zonnepanelen te produceren is er wel sprake van brandstoffen en het verbruik van veel energie. Hier komt wel bij dat zonnepanelen een lange levensduur heeft, wat de panelen duurzaam maakt. Een set zonnepanelen gaat 20 tot wel 25 jaar mee bij correct gebruik en tijdig onderhoud.
Waarom zonnepanelen kopen?
Dat de meeste Nederlanders zeer tevreden zijn met hun zonnepanelen is duidelijk te merken aan de stijgende vraag naar zonnepanelen. Door de stijgende vraag is ook de hoge zonnepanelen gedurende de afgelopen 10 jaar niet alleen gedaald maar gehalveerd en profiteer je van groene stroom die op wordt gewekt uit een oneindige natuurlijke bron. Daarnaast word je je eigen energieleverancier aangezien je je eigen groene stroom opwekt en geen rekening hoeft te houden met de wisselende energieprijzen. Verder zijn zonnepanelen snel en makkelijk geïnstalleerd, heb je de kosten binnen een korte periode terugverdiend, ben je klaar voor een duurzame toekomst en kan je bij veel gemeenten terecht voor een subsidie om de kosten te verlagen.
Isolatie
In Nederland zijn slechts 25% van de woningen optimaal geïsoleerd. Door je woning te isoleren profiteer je van een aangename binnentemperatuur, minder vocht en toch in je huis, een lagere energiefactuur en daarnaast ben je milieuvriendelijk bezig aangezien de CO2 uitstoot laag is. Je kunt denken aan het isoleren van de vloeren, de muren, het dak en dergelijke. Hoe beter je huis is geïsoleerd, des te moeilijker de warmte je huis zal verlaten.
Waarom een goede isolatie?
Een optimaal geïsoleerd huis is lekker warm van binnen en heeft een aangenaam leefklimaat. Velen ervaren een woning die goed is geïsoleerd als veel prettiger, gezonder en gelukkiger. Daarnaast heb je minder energie nodig om je huis goed te isoleren, wat dus ook op de maandelijkse kosten bespaart. Verder is de CO2 uitstoot laag, waardoor je milieuvriendelijk bezig bent.
Ventilatiewarmtepomp
Een optimale ventilatie is zeer essentieel als je duurzaam wilt leven aangezien warmte uit de lucht wordt gebruikt voor het verwarmen van je woning. Op deze manier bespaar je niet alleen het milieu vanwege de lage CO2 uitstoot, maar je bespaart ook op de kosten van energie en daarnaast heb je de kans om een subsidie te krijgen. Velen die al hebben geïnvesteerd in een ventilatiewarmtepomp of anders ook een hybride of volledige warmtepomp zijn volgens onderzoek tevreden over de resultaten.
Zonneboiler
Volgens klanten die ervaring hebben met energieneutrale woningen is het aanschaffen van een zonneboiler cruciaal. Je bespaart namelijk minstens 50% op je energieverbruik, er komt geen CO2 vrij en er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijke en oneindige bron. Verder krijg je ook voor de aanschaf van een zonneboiler een subsidie.
HR++ en triple glas
Isoleer de ramen van je huis door met HR++ of triple glas om warmteverlies zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast heeft het aanbrengen van glasisolatie een geluiddempend effect, profiteer je van een aangename binnentemperatuur, zijn de kosten gauw terugverdiend, gaan de energiekosten omlaag en ben je milieuvriendelijk bezig.
Offertes vergelijken
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die je hebt in je eigen situatie als je van plan bent om je woning te verduurzamen? Ga dan eerst op zoek naar een goede specialist die je advies kan geven zodat je een goed geïnformeerde beslissing maakt en de juiste duurzame maatregelen kunt nemen. Een betrouwbare specialist is makkelijk te vinden door op zoek te gaan naar specialisten in eigen omgeving, offertes op te vragen en deze offertes te vergelijken met elkaar. Vervolgens kies je de specialist uit die het beste past bij je budget, je wensen en je behoeften. Zo ben je er zeker van dat je bespaart op de kosten en kiest voor professionaliteit en kwaliteit.