De warme lentemaanden zijn al ruimschoots aangebroken en zelfs de zomer laat niet lang meer op zich wachten. Nu is de ideale periode om wat buitenschilderwerk te verrichten, aangezien de warme zomermaanden niet geschikt zijn voor buitenschilderwerk. De meeste buitenverven kun je immers het best toepassen op een temperatuur van 25 graden Celsius. Het buitenschilderwerk kun je uitbesteden of zelf ondernemen, maar hoe doe je zelf buiten schilderen? Op die vraag zal deze blog antwoord geven.
Voordelen van uitbesteden
Schilderwerk kun je eenvoudig uitbesteden aan lokale schildersbedrijven. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Professionele schilders leveren geheid kwaliteit.
- Uitbesteden is tijdbesparend.
- Je bespaart uiteindelijk geld, want je klus gebeurt in een keer goed.
- Het is veel relaxter, want het werk wordt je uit handen genomen. Dus no stress.
- Er wordt veilig gewerkt door de vakmannen.
- Je krijgt garantie op geleverd werk.
Wanneer je echter de juiste verf kiest en onderstaand stappenplan goed opvolgt, dan is het buitenschilderwerk gemakkelijk zelf te doen.
Een buitenmuur schilderen
De buitenmuren van je huis zijn constant onderhevig aan verscheidene weersinvloeden. Regen en hagel slaan ertegen aan. De wind beukt tegen je muren en slaat er puin tegenaan. De warme temperaturen van de zon of vorst zorgen ook voor barsten in je schilderwerk. Het is daarom belangrijk voor de levensduur van je gevel eens in de vijf jaar deze onder handen te nemen. Ook esthetisch oogt een pas geverfde buitenmuur fraaier. Tevens geef je jouw tuin nog meer kleur, wanneer je jouw gevel in een frisse tint verft. Hoe ga je echter te werk? Hieronder zal in een aantal overzichtelijke stappen duidelijk gemaakt worden hoe je deze verfklus goed kunt uitvoeren. Maar eerst een tip vooraf. Koop liever teveel verf dan te weinig, want gesloten blikken verf kun je bij veel bouwmarkten met de bon nog ruilen. Dit is niet van toepassing op speciaal gemengde verf.
Het stappenplan: de voorbereiding
Zo begin je deze verfklus:
- Verwijder loszittende verf.
- Maak de muur schoon met hogedrukreiniger.
- Droog de muur.
- Controleer de voegen.
- Haal loszittend voegsel weg.
- Vul de gaten met nieuw voegsel.
- Overige gaten repareer je met snelcement.
- Dek de niet te verven onderdelen, zoals de grond, af met folie en afplaktape.
Het stappenplan: verven maar
Na het voorbereidend werk begint de echte verfklus:
- Breng fixeermiddel aan op onbehandelde baksteen.
- Laat dit middel twaalf uur drogen.
- Plak houtwerk af.
- Bereken hoeveel verf je nodig heb en haal deze. Houd er rekening mee dat je minimaal twee verflagen moet kunnen aanbrengen.
- Breng de muurverf aan met een blokkwast. Voor middelgrote oppervlakte kun je een roller gebruiken.
- Verdeel je muren in vlakken van een vierkante meter en werk die stuk voor stuk af, waarbij je moet zorgen dat vlakken overlappen.
- Werk van boven naar beneden en van links naar rechts.
- Werk in natte verf.
Hoe doe je een tuinhuis verven?
Een houten tuinhuisje moet ook eens in de zoveel tijd onderhouden worden, opdat je zo lang mogelijk van je blokhut kunt blijven genieten. Je tuinhuis wordt namelijk beïnvloed door uv-stralen en andere weersinvloeden. Aangezien tuinhuisjes merendeels van hout zijn is beits de beste optie om je tuinhuisje te verven. Een lijnolie beits bijvoorbeeld biedt de beste bescherming van je tuinhuisje. Beits krijg je in dekkende en transparante kleuren. Deze buitenverf moet in ieder geval dampdoorlatend en elastisch zijn, want dan gaat verf minder bladderen. Hoe je deze klus moet aanpakken zal hieronder behandeld worden.
Het stappenplan van je tuinhuis
Ook bij het schilderen van je tuinhuisje hoort voorbereidend werk. Verwijder allereerst alle sloten, deurknoppen, scharnieren en dergelijken. Plak ramen af. Verwijder oude verflagen vervolgens middels verfafbijtmiddel. Ontvet daarna het hout en reinig deze goed. Laat het vervolgens drogen. Impregneer daarna het houtwerk. Dit is niet noodzakelijk, maar wel zeer aan te raden. Laat het impregneermiddel goed drogen en schuur het hout daarna licht op. Maak het daarna stofvrij met een borstel. Hierna kun je beginnen met het beitsen. Doe dit niet in de volle zon, want dit zorgt voor blaasjes in je verflagen. Neem ook de binnenkant van je tuinhuis mee, zodat je tuinhuis niet van binnen aangetast wordt. Verwijder na het aanbrengen van de beits alle afplaktape, wanneer de beits nog nat is. Is je verf goed gedroogd? Monteer dan pas al het ijzerwerk weer.