opstijgend vocht bestrijden

Weg met die vochtige kelder

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het is fijn om een kelder te hebben. Het is een extra ruimte in huis of een extra bergplaats voor je voorraad of overtallige spullen. Heb je echter vochtproblemen in de kelder, dan is dit op zijn zachtst gezegd geen pretje. Vochtproblemen moeten meteen aangepakt worden, want dit kan leiden tot rotting, schimmelvorming en indirect gezondheidsproblemen. Maar hoe pak je vochtbestrijding aan? Dit artikel zal hiervoor een aantal tips geven.

Vocht in je kelder

Wanneer je vocht in je kelder ontdekt, dan kun je het beste een specialist inschakelen om de klus te klaren voordat je dingen erger maakt dan ze al waren. Een professioneel bedrijf maakt eerst op locatie een diagnose om te kijken wat het probleem is. Er wordt vooral gelet ook op de plek, waar het vocht je kelder binnen komt. Wanneer de oorzaak gevonden is, dan kan gekeken worden naar de juiste behandeling.

Vochtbestrijding in drie methodes

Specialisten pakken je vochtprobleem aan op basis van de plek waar je vocht ontstaan is. Er zijn drie mogelijke methodes, die toegepast kunnen worden om je vochtprobleem te verhelpen:

  • Kelderdichtingen
  • Keldervloerdrainages
  • Kelderwanddrainages

Vocht vanuit muren

Wanneer het vocht in je kelder afkomstig is van de muren, dan worden kelderdichtingen toegepast. Met deze technieken worden de keldermuren langs de binnenkant dicht gemaakt, waardoor vocht niet meer binnen kan dringen. Bij een kelderdichting loop je wel het risico dat de druk van het water toeneemt en dientengevolge op andere plaatsen zich een weg vindt je kelder in. Daarom is het bij deze methode van belang dat je keldervloer waterdicht is.

Grondwater zorgt voor problemen

Een vochtprobleem in je kelder kan ook ontstaan, doordat het grondwater een hoge druk heeft en dus via je kelder vloer de ruimte in kruipt. Bij dit probleem wordt er vaak gebruik gemaakt van een vloerdrainage met ventilatie. Meestal is het bij vochtproblemen in een kelder onmogelijk om van buitenlangs het probleem te verhelpen, dus moet de ondergrondse waterdruk vanuit binnen worden afgevoerd. Hiervoor is een vloer- of wandrainage het beste en het is daarnaast een duurzame optie.

Hoe gaat een drainage in zijn werk?

Een vloer- of wandrainage is een duurzame oplossing tegen vochtproblemen. Overtollig water wordt vanuit binnen afgevoerd. De hoge luchtvochtigheid wordt te lijf gegaan met goede ventilatie. Drainages vormen een snellere en duurzamere oplossing om een vochtprobleem tegen te gaan dan bijvoorbeeld bekuiping. Voordat er gedraineerd wordt, is er eerst een uitgebreide inspectie van je kelder waarna er een planning met jou als klant gemaakt wordt. Wanneer er gewerkt wordt, zal de toegang tot je kelder afgeplakt worden waardoor vuil niet de rest van je woning in kan dringen. Hierna wordt eerst je keldervloer leeg gepompt, waarna er een ventilatiesysteem geïnstalleerd wordt om de luchtvochtigheidsgraad terug te dringen.

Voorkomen dat het opnieuw gebeurt

Er wordt een nieuwe betonvloer gegoten met gewapend beton, die zwevend op een noppenmat ligt. De noppenmat bestaat uit PVC, dat het water dat nog binnenkomt tussen de nopjes circuleert en vervolgens afvoert naar het punt waar de pomp blijft liggen. Door het zwevende karakter van de betonvloer kan het water moeiteloos wegstromen naar de afvoer.

Mijn kelderwand is ook aangetast

Door het hoge grondwaterpeil kunnen je kelderwanden ook gemakkelijk aangetast zijn door vocht. In dit geval wordt er ook een kelderwanddrainage toegepast. Er wordt in dit geval gewerkt met een wandmembraan. Dit is een soort noppenmat, die in de muur wordt aangebracht met de noppen naar de muur toe. Komt er nu water in je muur, dan zal dit door de nopjes worden afgevoerd het drainagesysteem in de vloer in.

Je kelder vochtvrij houden?

Wanneer je vochtprobleem is opgelost, heb je er geen zin in om in een mum van tijd weer dezelfde stappen te moeten ondernemen. Behandel je kelder daarom zo dat deze ook vochtvrij blijft. Dit kun je op een aantal manieren doen:

  • Injecteren van je keldermuren met een vochtwerende gel
  • Coaten van de keldermuren met een vochtwerend laag
  • Cementeren van je keldermuur
  • Ventilatiesysteem in je kelder inbouwen, zoals ventilatieroosters of mechanische ventilatiesystemen

Gerelateerd:

Direct naar:

opstijgend vocht bestrijden

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: