Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 14% van de maandelijkse energiekosten uitgaat naar het verlichten van ons huis. Door te kiezen voor zuinige verlichting en door je verbruik aan te passen kan je aanzienlijk op de energiekosten besparen terwijl je ook meteen milieuvriendelijk bezig bent. Als je meer wilt weten over de verschillende manieren om op verlichting te kunnen besparen, ga dan direct verder met het lezen van dit artikel.
Besparen op verlichting
Hoe zuiniger we omgaan met de verlichting in en om ons huis, des te minder we aan energiekosten moeten betalen. Naast de besparing in je portemonnee, investeer je ook in het milieu door te kiezen voor energiezuinige lampen om op verlichting te besparen. Bij energiezuinige lampen dien je vooral te denken aan LED lampen of de minder duurzamere variant, de gloeilamp. LED lampen zijn zeer zuinig in gebruik, maar kosten iets meer in de aanschaf in tegenstelling tot andere lampensoorten op de markt. Vergeet niet dat er twee manieren zijn om op verlichting te besparen, namelijk:
- De lampen in en om je huis door energiezuinige lampen te vervangen.
- Je energieverbruik aanpassen zodat je minder aan verlichting kwijt bent elke maand.
De kosten van verlichting
Hoeveel je betaalt aan verlichting hangt momenteel af van meerdere zaken, maar een gemiddeld huishouden betaalt jaarlijks ongeveer €620 aan verlichting. Dit komt overeen met gemiddeld 14% van de totale energiekosten per maand, oftewel 2.765 kWh aan stroom. Deze kosten kunnen flink worden verlaagd door op de verlichting te besparen.
Gloei- en halogeenlampen vervangen met LED
Vervang alle lampen in je huis door energiezuinige lampen. Het gaat hierbij vooral om het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen, welke veel meer energie verbruiken in tegenstelling tot LED lampen. Vervang deze lampen zelfs als de huidige lampen het nog prima doen en in goede staat zijn. Heb je momenteel spaarlampen in en om je woning, dan kan je deze lampen beter laten uitbranden en pas daarna overgaan tot vervanging. Hou rekening dat het duurder is om LED lampen aan te schaffen, maar de investering zeker de moeite waard is. Je verdient de initiële investeringskosten dubbel en dwars terug aan de hand van de energiebesparing in het gebruik van de lampen.
Daglicht optimaal gebruiken
Het is belangrijk om optimaal gebruik te maken van het natuurlijk daglicht dat je woning inkomt. Zo bespaar je flink op de kosten omdat de lampen minder vaak aan moeten staan. Slim is dan ook om de gordijnen goed open te doen gedurende de dag en ook te denken aan het openen van een mogelijke vitrage voor voldoende daglicht. Is je huis donker vanbinnen, laat dan een dakraam plaatsen of bouw een extra raam in huis zodat meer zonlicht je huis binnen kan dringen.
Check het energielabel
Als je op zoek bent naar nieuwe verlichting voor je huis, koop dan slechts lampen met een energiezuinig label. Check altijd wat er staat op het energielabel voor je de lampen gaat kopen. Op het energielabel wordt namelijk vermeld in hoeverre de lamp zuinig met energie omgaat en hoelang de lamp kan blijven branden aan de hand van het totale stroomverbruik. Zo heb je alvast een beeld van de kosten die bij het gebruiken van de lamp komen kijken en kan je makkelijk en snel verschillende lampen vergelijken met elkaar. Een lamp die energiezuinig is, is voorzien van een donkergroen energielabel en een A++ markering.
Kies de juiste verlichting
Door de juiste verlichting te kiezen bespaar je op de kosten. De ene lamp verbruikt namelijk veel meer energie dan de ander. Daarnaast heeft de ene lampsoort een veel langere levensduur, een veel hoger vermogen en een veel sterkere kleur of warmte dan de ander. Wil je een goede lamp vinden die past bij je huishouden, draag dan zorg voor het kiezen van de correcte soort lampen voor je situatie.
Lampen uitschakelen als ze niet worden gebruikt
Laat de lampen in je huis niet onnodig aan staan waardoor je meer energie verbruikt dan nodig is. Zo zullen de kosten ook hoger uitvallen. Je kunt honderden euro’s besparen op de energierekening per jaar door de lampen uit te schakelen op moment dat je niet in een bepaalde ruimte bent, al verlaat je de ruimte voor maar eventjes. Hoeveel je precies kunt sparen door de lampen vaker uit te schakelen hangt af van wat voor soort lampen je gebruikt in huis en hoeveel van deze lampen je hebt.
Bewegingssensor aanschaffen
Je kunt efficiënter omgaan met de lampen in en om je huis door het aanschaffen van een bewegingssensor. Met een bewegingssensor wordt het licht vanzelf aan- of uitgeschakeld op moment dat er niemand aanwezig is in een bepaalde ruimte. Zo bespaar je veel energie omdat de lampen niet onnodig aan staan en je niet makkelijk kunt vergeten om zelf de lampen uit te doen.
Tijdschakelaars
Door een tijdschakelaar in te stellen voor de verlichting in en om je huis heen worden de lampen vanzelf op bepaalde momenten aan- en uitgeschakeld. Hierdoor zullen je lampen nooit zomaar te lang aan blijven staan als dit niet nodig is. Je kunt een tijdschakelaar helemaal zelf naar wens en behoefte instellen.
Offertes vergelijken
Door zo zuinig mogelijk om te gaan met de energie die je in het huishouden verbruikt ben je niet alleen milieuvriendelijk maar ook duurzaam bezig. Slim is om te investeren in het verder verduurzamen van je woning zodat de energiekosten nog meer omlaag gaan, het wooncomfort stijgt en je milieuvriendelijk woont in huis. Ga na welke opties je allemaal hebt om je eigen huishouden te verduurzamen door advies in te winnen bij een ervaren deskundige. Ga op zoek naar specialisten in je eigen buurt en vraag offertes op. Vergelijk deze offertes eerst voor je een keuze laat vallen. Dit is de beste en snelste manier om een passende keuze te maken waarbij je zowel voor professionaliteit en kwaliteit kiest, maar ook direct zoveel mogelijk op de kosten bespaart.