Een goed geventileerd huis is cruciaal voor de gezondheid van de bewoners. Hierbij is het verstandig om je woning op een slimme en energiezuinige wijze te ventileren. Maar wat houdt het ventileren van je woning precies in, wat betekent slim en energiezuinig ventileren en waar moet er allemaal rekening mee worden gehouden als je je woning wilt ventileren? Het antwoord op al deze vragen tref je hieronder.
Ventilatie van je woning
Een goede ventilatie in huis is zeer belangrijk voor de gezondheid van de mens aangezien de lucht binnen op verschillende manieren vervuild is. Denk zo aan vervuiling veroorzaakt door koken, roken, ademen, het drogen van de was of zelfs het kopen van nieuwe spullen. Een woning die slecht is geventileerd kan luchtwegproblemen, longproblemen en neusproblemen veroorzaken. Het is dan ook essentieel om frisse lucht je woning binnen te laten en dat de vuile lucht je huis uit kan. Je kunt hierbij denken aan roosters, raampjes en naden en kieren.
Waarom slim ventileren?
Door je woning slim te ventileren is er minder sprake van vochtproblemen en schimmelvorming in je huis. Daarnaast is er minder warmteverlies en minder tocht binnen en beschik je over voldoende frisse lucht. Er komt veel energie kijken bij het ventileren van een huis, maar goede ventilatie is geen verspilling van energie aangezien je gezondheid op de eerste plaats staat.
Ventileren en de gezondheid
Voor de gezondheid van de mens is een goede ventilatie in huis belangrijk. Ventileer je je woning niet voldoende, dan kan je last hebben van schadelijke stoffen die rond blijven hangen in je woning. Deze stoffen brengen allemaal gezondheidsproblemen met zich mee. Vochtige woningen veroorzaken luchtwegproblemen, roken kan kanker verwekken door de tabaksrook, stikstofdioxide irriteert de ogen, neus en keel, radon en thoron veroorzaken longkanker, fijnstof brengt long- en hartproblemen met zich mee en koolmonoxide brengt klachten als hoofdpijn en duizeligheid met zich mee. Bij een hoge concentratie aan koolmonoxide kan dit bewusteloosheid veroorzaken en zelfs de dood.
Extra ventilatie
Op bepaalde momenten is het noodzakelijk om je huis extra goed te ventileren zodat de oude lucht wordt afgevoerd en frisse lucht je woning binnen kan komen. Denk bijvoorbeeld:
- Koken: Wanneer je aan het koken bent is een open raam verstandig om je huis te ventileren. Ook een afzuigkap kan schadelijke stoffen uit je huis halen.
- Douchen: Met de ventilatie op het hoogst of een open raam zal het vocht in de badkamer sneller verdwijnen.
- Feesten: Geef je thuis een feestje, ventileer dan extra als er meerdere personen in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
- Klussen: Tijdens het klussen kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Zorg ervoor dat je extra ventileert tijdens bijvoorbeeld het verven of schilderen van je woning.
- De was drogen: De was aan de waslijn laten drogen is de meest duurzame keuze, maar hang je de was toch binnen dan dien je de ruimte extra te ventileren.
De energiekosten gaan omhoog
Een woning die goed geventileerd is zal meer stroom gebruiken tegenover een slecht geventileerde woning. Dit komt omdat duurzaam ventileren geen gebruik maakt van aardgas of andere fossiele brandstoffen maar van stroom. Het warmteverlies dat toch op kan treden is te verminderen door te kiezen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Er wordt hierbij warmte gehaald uit de lucht die je woning uit wordt gevoerd. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor het alvast opwarmen van de verse lucht die je woning binnenkomt.
Soorten ventilatie
Als je je woning op optimale manier wilt ventileren, dan zijn er 3 soorten ventilatie die het meest worden toegepast. Denk zo aan natuurlijke ventilatie door middel van ventilatieroosters en ramen, maar ook aan balansventilatie (met terugwinning) en mechanische ventilatie.
Natuurlijke ventilatie
De meeste woningen in Nederland worden op natuurlijke wijze geventileerd. Je kunt rekenen op zeker 70% van alle huishoudens die nog geen mechanisch ventilatiesysteem in huis heeft. In geval van natuurlijke ventilatie wordt slechts gebruik gemaakt van open ramen of ventilatieroosters. Het is wel essentieel om regelmatig na te gaan of de roosters nog naar behoren functioneren en om ze schoon te houden. Daarnaast zijn er ook roosters speciaal voor huishoudens die geluidsoverlast hebben door de wind of lawaai van buiten.
Mechanische ventilatie
Bij mechanische ventilatie is het belangrijk om de roosters altijd open te houden om te voorkomen dat er door de druk die ontstaat bij open roosters lucht uit de kruipruimte wordt gezogen. Er zitten vaak schadelijke stoffen in deze lucht, waaronder radongas en schimmels. Daarnaast is het ook van belang om het systeem altijd aan te laten staan. Je hoeft het systeem slechts uit te schakelen tijdens onderhoud of indien er sprake is van een calamiteit waarbij alle deuren en ramen dicht moeten.
Onderhoud ventilatiesysteem
Onderhoud aan je ventilatiesysteem is cruciaal als je een correcte werking wilt garanderen. Dit geldt vooral als je last hebt van lawaai of andere overlast in je huis. Een specialist kan langskomen om het systeem grondig na te kijken, de roosters en filters schoonmaken en mogelijke reparaties uitvoeren indien nodig. Slim is om tijdens de aanschaf van het ventilatiesysteem direct een onderhoudscontract af te sluiten met de specialist voor periodiek onderhoud. Zo heb je zelf amper omkijken naar het onderhoud.
Offertes vergelijken
Aangezien het ventileren van je huis belangrijk is, kan het slim zijn om ook over te gaan op duurzaam verwarmen door bepaalde energiebesparende maatregelen te treffen om je woning te verduurzamen. Het aanvragen van professioneel advies bij een specialist is dan ook aan te raden voor je zelf aan de slag gaat. Offertes vergelijken is zeer verstandig als je het meest op de kosten wilt besparen en zelf een goede en betrouwbare specialist uit wilt kiezen. Begin bij het vragen van offertes bij een paar specialisten uit je eigen omgeving en omstreken en vergelijk ze allemaal zo goed mogelijk met elkaar voor je een keuze maakt. Kies vervolgens de offerte uit van de specialist met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.