De aanschaf van een nieuwe keuken is behoorlijk kostbaar. Duitsland is een voorbeeld van een land waar dit soort zaken voordeliger zijn in de aanschaf. Dat komt vooral doordat je in Duitsland minder belasting hoeft te betalen voor een keuken. Het Duitse belasting percentage van 19 procent is een stuk lager dan dat van Nederland met 21 procent. Wie een goedkope keuken wil kan dus naar een Duitse keukenleverancier gaan. We keken voor je naar de voor- en nadelen van een Duitse keuken. Ook keken we naar aandachtspunten, zaken die de prijs bepalen en het opbouw van het prijskaartje.

Minimale kosten: €1000
Gemiddelde kosten: €5000 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €4000 en €6000
Maximale kosten: €20000

De kosten van een Duitse keuken

We ontvingen van meerdere Duitse keukenzaken prijsopgaven van keukens. We maakten een onderscheid in een zeer goedkope keuken, een gemiddelde prijs en een dure keuken.

Welke prijscategorie Kosten keuken Kosten montage Kosten totaal
Goedkoop 1150 euro 290 euro 1440 euro
Gemiddeld 4010 euro 550 euro 4560 euro
Duur 15010 840 euro 15850 euro

Voordelen van een Duitse keuken

Een Duitse keuken heeft als groot voordeel dat het gaat om een keuken waarvan de onderdelen voldoen aan de strenge Duitse norm. Het gaat dan ook om een zogeheten TÜV keuken. Dit wil zeggen dat de materialen voldoen aan de strenge eisen van de Duitse overheid. Het CE keurmerk stelt net wat lagere eisen aan een keuken. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat de BTW een paar procent lager is. Dat voordeel is echter relatief. Wanneer de keuken wordt geïmporteerd hoort officieel de Duitse BTW te worden afgetrokken terwijl de Nederlandse BTW erbij wordt opgeteld. Bij de papieren bij de douane maakt men echter nogal eens een fout. Er wordt in dat geval Nederlandse BTW berekend over de kosten heen inclusief de Duitse BTW.

Nadelen van een Duitse keuken

Een Duitse keuken heeft ook zo zijn nadelen. Een belangrijk nadeel is dat het gaat om keukens in de Duitse stijl. Dat wil zeggen dat men meer voor traditionele modellen kiest en dat er weinig moderns aan een dergelijke keuken zit. Ook de keuze voor moderne handgreepjes et cetera is een stuk beperkter dan bij een keuken die je in Nederland koopt. Verder moet je bedenken dat jouw aanschaf lastig in valt te plannen bij de levering van de keuken. Men moet een flinke afstand afleggen en daardoor kan het lang duren voor jouw nieuwe keuken is geplaatst.

Aandachtspunten bij een Duitse keuken

De Duitse taal is behoorlijk complex en zeker wanneer er onderhandeld moet worden over de prijs van de keuken kan dit in jouw nadeel zijn. Neem dus altijd iemand met je mee die de Duitse taal goed machtig is wanneer je naar een dergelijke keuken gaat kijken. Je doet er ook goed aan om naar een bedrijf in het grensgebied te gaan. Daar heeft men vaak Nederlands sprekend personeel waardoor jij echt tot een goede aanschaf kan komen.

Zaken die de prijs bepalen bij een Duitse keuken

Ga je een Duitse keuken kopen dan is er een aantal zaken wat de prijs bepaalt. Daarbij mag je onder andere denken aan de uitvoering van de keuken. Ga je voor een uiterst simpel keukenblokje met enkel een wasbak en een ingebouwde kookplaat dan kom je uit op het goedkoopste tarief. Je hebt dan een keuken van een minimale kwaliteit die waarschijnlijk na een paar jaar weer aan vervanging toe is. Kies je een duurdere keuken dan krijg je duurder materiaal wat een langere levensduur heeft, meer inbouwapparaten en een keuken die na een jaar of 15 pas aan vervanging toe zal zijn. De duurste keuken heeft bijvoorbeeld een kookeiland, een kostbare afzuigkap die de wasem naar onderen afzuigt, een stenen werkblad en een mooie afwerking rondom het aanrechtblad. Deze keuken heeft een levensduur die wel kan oplopen tot 20 a 25 jaar. Het is dan ook heel belangrijk dat je een keuken koopt met een tijdloos karakter. Een modieus model is iets waar je met een paar jaar wel op bent uitgekeken.

De opbouw van het prijskaartje van een Duitse keuken

Het prijskaartje van een Duitse keuken is opgebouwd uit een aantal posten die we voor je zullen toelichten.

  • De kosten van het materiaal. Hierbij gaat het zoals je in de bovengenoemde tabel kan zien om het grootste bedrag in totaal. Houd er rekening mee dat de kosten van het voorbereiden van jouw keuken er nog niet bij zitten. Moeten er leidingen worden verlegd en moet er een oude keuken worden gesloopt dan ben je aanmerkelijk meer kwijt. Wil je bijvoorbeeld ook een verlaagd plafond in je keuken dan kunnen de kosten van het voorbereiden flink oplopen. Een belangrijk onderdeel van het voorbereiden is ook het tegelen van de wand. Dit zorgt eveneens voor een behoorlijke kostenpost waarbij je de bouwtekening van de keuken goed bij de hand moet hebben.
  • De kosten van het arbeidsloon. Hier betreft het dus alleen het monteren van de keuken en van de inbouwapparaten. Men gaat er vanuit dat het voorwerk al is gedaan door een Nederlands bedrijf. Deze kosten moet je dus nog optellen bij de kosten van het arbeidsloon. Houd hier rekening mee wanneer je een budget voor je keuken berekent.
  • De kosten van het materieel. Dit zijn de kosten die worden gemaakt voor zaken als een kleine bouwsteiger wanneer er een verlaagd plafond wordt geplaatst maar ook voor bijvoorbeeld het gereedschap wat ter plekke wordt gehuurd om jouw keuken te plaatsen. Deze factuur wordt aan jou doorberekend.
  • De kosten van het voorrijden. Dit is een behoorlijk bedrag. Het gaat om de kosten die worden gemaakt voor de aanvoer van het materiaal, het voorbereiden van de werkplek en het naderhand weer netjes opgeruimd achterlaten van de werkplek. Ook het afvoeren van het verpakkingsmateriaal van de keuken valt hieronder.
  • De kilometerkosten. Dit is een kostbare post wanneer je een Duitse keuken koopt. Wanneer men een hoop kilometers moet afleggen om bij jouw huis te komen worden deze in rekening gebracht. Met een tarief wat kan oplopen vanaf 0,55 euro per kilometer weet je zeker dat je een flink stuk duurder uit bent.
  • De BTW. Het gaat hier in eerste instantie om het Duitse percentage. Wanneer de keuken wordt ingevoerd wordt dit echter omgezet naar de Nederlandse BTW.

Garanties en keurmerken op jouw Duitse keuken

Bij een Duitse keuken hoort een specifiek keurmerk: het TÜV keurmerk. Dit wil zeggen dat de keuken voldoet aan de strenge eisen die de Duitse overheid eraan stelt. Daarnaast moet je opletten dat je een goede garantie op je keuken krijgt. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om de fabrieksgarantie. Deze zal bij een duurdere keuken hoger zijn dan bij een goedkope keuken. Het bedrijf wat de keuken gaat installeren moet een erkend bedrijf zijn. Er wordt immers ook met stroom gewerkt waarbij vakkennis heel belangrijk is.

Eerst prijzen gaan vergelijken

Voordat je tot aanschaf van een Duitse keuken overgaat vraag je eerst prijzen op. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt een aantal prijzen te zien die je kan vergelijken. Op die manier weet je zeker waar jij het betaalbaarste een keuken vandaan kan halen.