Timmerman is een behoorlijk specialistisch beroep. Je hebt te maken met iemand die minimaal het MBO richting houtbewerking heeft doorlopen. Deze vaklieden zijn in staat om allerhande timmerwerkzaamheden voor jou uit te voeren. Wanneer je een timmerman gaat inschakelen is het uiteraard van belang dat je weet hoeveel je ongeveer kwijt bent. De tarieven die per uur worden afgegeven lopen behoorlijk uiteen, van 25 tot wel 50 euro. We leggen je uit hoe dat uurloon nou wordt berekend. Daarnaast hebben we de prijzen voor je in kaart gebracht. Welke zaken bepalen het uurloon en wanneer schakel je liever een aannemer in. Ook dat hebben we voor je uitgelegd.
Het uurloon wat je aan een timmerman betaalt
We ontvingen meerdere tarieven per uur die door timmermannen worden berekend. We tonen ze je in onderstaand schema.
Welk prijssegment | Wat zit er bij de prijs in | Wat is de prijs per uur |
Laag segment | Beginnend timmerman of eenvoudige werkzaamheden | Tussen 25 en 45 euro |
Midden segment | Meer ervaren timmerman met gemiddelde/algemene werkzaamheden | Tussen 45 en 65 euro |
Hoog segment | Zeer ervaren timmerman met specialistische werkzaamheden | Tussen 65 en 85 euro |
Wat doet een timmerman?
Een timmerman kan veel doen voor je. Hieronder een kleine opsomming:
- Dakconstructies maken/repareren
- Binnen en buitendeuren plaatsen
- Vensterbanken plaatsen
- Op maat gemaakte meubels maken, denk aan een cinewall
- Kozijnen plaatsen
- Trapleuningen plaatsen
- Zolder verbouwen
- etc.
De klus bepaalt de prijs
Schakel je een timmerman in dan kom je tot de ontdekking dat de klus zelf de prijs voor een groot gedeelte bepaalt. Gaat het om eenvoudig timmerwerk zoals het maken van schotten op een zolder of het maken van een plankenindeling in een kelderkast dan zal daar een relatief lage prijs voor worden berekend. Houd er rekening mee dat je hiervoor geen timmerman uit het hoge segment inschakelt. Deze zal de klus ronduit saai vinden en er daarom een hoger prijskaartje aan hangen. Selecteer een timmerman uit het lage of midden segment voor een dergelijke klus. Gaat het om zeer specialistische werkzaamheden zoals een trap met mooie krul ornamenten of timmerwerkzaamheden in een monumentaal pand waarbij je het monumentale uiterlijk wil behouden, schakel dan een timmerman in uit het hoge segment. Deze is het meest bedreven en hij vindt het bovendien een leuke klus. De prijs zal wat hoger zijn maar je krijgt veel waar voor je geld.
Het tijdstip is bepalend voor de prijs
Timmerwerk heeft doorgaans een piekmoment in de zomermaanden. Dat is de tijd waarin veel mensen hun huis laten verbouwen of waarin ze bouwwerkzaamheden laten uitvoeren. In de winter zit de timmerman vaak wat meer stil en dan is een klus van harte welkom. In die gevallen is men ook vaak wat soepeler met de prijs. Je betaalt wat minder omdat men graag de klus binnen wil halen voor het timmerbedrijf.
ZZP of een timmerbedrijf bepaalt de prijs
Een timmerman die als ZZP werkt zal doorgaans een wat lager tarief hanteren. Dit is vooral omdat de ZZP timmerman niet met hoge overheadkosten zoals een duur kantoor te maken heeft. De ZZP timmerman is daarnaast niet standaard verzekerd van werk en hij zal dan ook zijn prijs wat lager houden om zichzelf van werk te voorzien.
Wanneer schakel je toch een aannemer in
Een timmerman is geen aannemer, en een aannemer is geen timmerman. Toch is het goed om in een aantal gevallen een aannemer in te schakelen. Dat doe je onder andere wanneer de klus een hoop timmerwerkzaamheden bevat waardoor de timmerman meerdere weken bij jou in huis bezig zou zijn. Wanneer dit samen valt met een grootschalige verbouwing moet hij een aantal uren op een dag komen werken omdat er bijvoorbeeld ook een stukadoor in het huis bezig is. Een timmerman kan dit moeilijk inplannen. Wanneer je werkt via een aannemer worden deze werkzaamheden vanzelf ingepland met eventueel een timmerman die extern wordt ingeschakeld door de aannemer. Veel aannemers hebben een eigen bestand van timmermannen waarmee ze werken.
Tips voor een betaalbare timmerman
Een timmerman inhuren, en dan vooral een betaalbare timmerman, doe je niet
zomaar. We hebben een aantal tips voor jou om een timmerman in te huren die betaalbaar maar toch ook betrouwbaar is.
- Schakel geen beunhaas in. Een timmerman die geen eigen bedrijf heeft en mogelijk ook geen voltooide opleiding heeft, is een slecht idee. Je kan zomaar komen te zitten met planken die niet waterpas hangen of een trap die onveilig geplaatst is. Door een gecertificeerd timmerman in te schakelen weet je zeker dat deze alle kennis in huis heeft om een timmerklus goed voor jou te voltooien.
- Kijk naar de garantie. Een timmerman zal altijd een garantie moeten afgeven op zijn of haar werk. Die kan oplopen van 1 tot wel 5 jaar. Zo voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst.
- Kijk naar de taalvaardigheid van de timmerman. Dit is geen discriminatie, dit is puur voor jouw eigen veiligheid. Veel projecten pakken verkeerd uit omdat men een timmerman inschakelt die de Nederlandse taal niet goed vaardig is. Je kan in dat geval niet overleggen en je kan jouw wensen voor het project niet goed overbrengen op de timmerman. Het resultaat van een dergelijke timmerman zal een project zijn wat onbevredigend is voor jou als klant.
- Pas op voor het ‘boom-effect’. Een timmerman kan een betaling vooruit in gedeeltes vragen bij zijn klus. Betaal echter niet teveel vooruit. Je kan dan te maken krijgen met het ‘boom-effect’. Dat houdt in dat de timmerman het geld voor zijn klus binnen heeft maar nog lang niet klaar is. Hij komt op een gegeven moment niet meer opdagen terwijl je al wel betaald had. Het argument wordt dan aangevoerd dat hij niet meer kan komen omdat hij ‘tegen een boom gereden is’.
Garanties en keurmerken
Let er bij timmerwerkzaamheden altijd op dat er wordt gewerkt met een garantie van de timmerman en met een aantal keurmerken. Zo moeten de materialen waarmee gewerkt wordt het CE keurmerk hebben. Dit geeft aan dat ze gebruikt mogen worden binnen de Europese Unie omdat ze voldoen aan de veiligheidseisen. Daarnaast let je erop dat het FSC keurmerk op het hout aanwezig is. Dit keurmerk geeft aan dat het hout op een verantwoorde manier is verbouwd en dat jij niet debet bent aan de wereldwijde ontbossing.
Vergelijk eerst de prijzen
Voordat je een timmerman inschakelt vraag je eerst een aantal prijzen op. Dat doe je met onderstaande button. Op die manier vergelijk je de prijzen van meerdere lokale timmermannen voor je er een inhuurt. Zo kan je een betaalbaar tarief overeenkomen.