Beste warmtemeter

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bij veel werkzaamheden in en rondom het huis is het van het grootste belang dat je een goede temperatuur kan waarnemen. Bij de meeste meetapparatuur is het daarbij nodig dat er een direct contact is tussen het te meten oppervlak en de apparatuur. Bij een warmtemeter is dit niet het geval. Een warmtemeter meet op basis van infrarood. Er zijn meerdere prijsvarianten te koop met ieder hun eigen eigenschappen. We keken voor jou welke warmtemeter de juiste keuze is voor jouw project.

De prijs van een warmtemeter

Wat voor warmtemeter schaf je aan Eigenschappen Prijs
Warmtemeter infrarood Instapmodel, beperkte mogelijkheden Vanaf 20 euro
Warmtemeter infrarood Model comfort Vanaf 108 euro
Warmtemeter infrarood Model met luxe opties Vanaf 435 euro

Waarvoor gebruik je een warmtemeter

Een warmtemeter wordt gebruikt om temperaturen te meten in meerdere ruimtes. Daarbij wordt gekeken naar de temperatuur die van een object afstraalt. Dit gebeurt via een infrarood signaal. De warmtemeter geeft dan ook bijvoorbeeld weer welke temperatuur er van een muur of een raam af straalt. Het mag voor zich spreken dat het een veel gebruikt apparaat is bij isolatie werkzaamheden. Er wordt gemeten welke temperatuur er bijvoorbeeld zit achter ramen en in muren. Hiermee kunnen koudebruggen worden opgespoord. Een koudebrug is een effect wat je krijgt wanneer lagen isolatiemateriaal niet goed op elkaar aansluiten. Het is dus een apparaat waarmee je bij een geïsoleerde muur kunt kijken waar verbetering mogelijk is.

 

Verschillende modellen

Een warmtemeter is verkrijgbaar in een prijsklasse vanaf 20 euro maar deze loopt op tot meer dan 108 euro. De vraag is dus waar dit aan ligt. Feit is dat er meerdere modellen verkrijgbaar zijn die ieder hun eigen eigenschappen hebben. De keuze die je maakt voor een warmtemeter hangt af van het doel wat je ermee voor ogen hebt. De modellen hebben doorgaans met elkaar gemeenschappelijk dat ze vanaf – 40 graden Celsius tot -50 graden Celsius meten. De mogelijkheden lopen op tot 380 graden Celsius of nog hoger dan dat. De modellen onderscheiden zich in een instapmodel, een comfort model en een model met alle luxe snufjes. We keken naar zaken die de prijs en het type van een warmtemeter bepalen.

 

De optische verhouding van de warmtemeter

Bij dit aspect moet je kijken naar de afstand waarmee je kan meten. Het gaat om de nauwkeurigheid waarmee je kan meten. Een instapmodel heeft een optische verhouding van 1:1. Dit houdt in dat je op een afstand van 1 meter een vlak van 1 vierkante meter kan meten. Het geeft een goed resultaat maar het is niet mogelijk om exact te bepalen waar een koudebrug zit in een muur. Een de luxe model heeft een optische verhouding van 1:50. Dit houdt in dat je op een afstand van 50 centimeter met een diameter van 10 millimeter kan meten. Dit geeft uiteraard een veel nauwkeuriger resultaat.

 

De emissiefactor corrigeren

Bij een warmtemeter worden altijd meerdere oppervlakken tegelijk gemeten. Dat is niet praktisch omdat je doorgaans van één object de warmte wilt meten. De emissiefactor kan bij de luxere modellen worden gecorrigeerd. Is een oppervlak mat dan houdt dat in dat er weinig infrarood licht wordt gereflecteerd door de warmtemeter. Is het oppervlak glanzend dan houdt dit in dat er veel infrarood licht wordt gereflecteerd. Dat wil zeggen dat wanneer je een glazen raam meet waar een warm object achter staat de temperatuur zodanig wordt gecorrigeerd dat je de warmte van het glas meet en niet die van het warme object wat erachter staat. Dit zorgt voor een nauwkeuriger resultaat waarbij je ook in de buurt van een verwarming een goed resultaat krijgt zonder dat de resultaten worden beïnvloed door de verwarming.

 

De richtlaser bepaalt de mogelijkheden

Een instapmodel warmtemeter heeft geen richtlaser maar een model wat comfort of deluxe is heeft dit wel. Een richtlaser houdt in dat er duidelijk wordt aangegeven van welk voorwerp de warmte wordt gemeten. Een luxe model heeft zelfs twee richtlasers zodat je kan zien welk oppervlak er wordt gemeten in het totaal. Een richtlaser heeft als groot voordeel dat er nauwkeuriger kan worden gemeten. Het is dan ook een minimaal vereiste wanneer je professioneel een warmtemeter wil gaan gebruiken.

 

Het temperatuurbereik

Dit is een keuze die je maakt aan de hand van wat je exact wil gaan meten. Kijk naar het temperatuurbereik van de warmtemeter. Ook hierbij geldt dat een kostbaardere warmtemeter een breder temperatuurbereik heeft.

 

Wat zijn de beste merken voor een warmtemeter

Wil je een warmtemeter professioneel gaan gebruiken dan is het van het grootste belang dat je het juister merk kiest. De warmtemeters van onderstaande merken staan het beste bekend om de prijs- kwaliteit eigenschappen. Het gaat dan om de warmtemeter van Bosch, Flir en Voltkraft.

  • Voltkraft PT 32 SE. Dit model heeft onder andere de specificaties dat je voor allerlei meetvlakken de emissiegraad kunt instellen. Je krijgt dus altijd een betrouwbare waarde. Daarnaast kan je de kleurschakeringen aanpassen waardoor je het apparaat voor meerdere meetdoelen tegelijk kunt gebruiken. Piekgebieden die je meet worden met markers weergegeven. Daardoor krijg je een heel snel overzicht van de warmteverdeling. Verder heeft het model een micro SD kaart en je krijgt real time beelden.
  • Flir. Hier gaat het om de absolute topklasse wanneer je een warmtemeter koopt. Het is een model met twee infraroodmeters waardoor je het oppervlak goed kunt aangeven wat je meet. De warmtepatronen die je meet worden gelijk zichtbaar. Daardoor krijg je een betrouwbaar resultaat. De gegevens kunnen gelijk worden doorgegeven via een USB verbinding naar de computer waardoor een goede opslag mogelijk is. Dit model heeft een prijs vanaf 435 euro.
  • Bosch. Hierbij gaat het om een zogeheten comfort model. Deze warmtemeter meet niet alleen temperaturen maar bijvoorbeeld ook vochtgevoeligheid. Het gaat dan ook om een apparaat waarmee goed valt te meten of er een risico is op schimmelvorming. Het apparaat werkt met praktische verkeerslicht symbolen wanneer je ermee gaat werken. Er wordt gemeten met een rond laseroppervlak voor het beste resultaat. Deze warmtemeter koop je vanaf 108 euro.

Vergelijk eerst de prijzen

Voordat je een warmtemeter gaat aanschaffen doe je er goed aan om eerst de prijzen te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op deze manier kan je voor jezelf een besparing tot 20 procent realiseren.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: