In Nederland zijn er steeds meer elektrische auto’s op de weg te zien. Daarbij kan uw eigen laadpaal niet missen. Wanneer u op elk gewenst moment uw elektrische auto wilt opladen is dit dé oplossing. Alles over een laadpaal leest u in dit artikel.
Wanneer u uw eigen laadpaal hebt bent u niet meer afhankelijk van een openbare laadpaal. Hierdoor kunt u zelf kiezen wanneer u de auto wilt opladen. Klinkt dit interessant? Dan is het zeker de moeite waard om een laadpaal aan te schaffen.
Wat is een laadpaal?
Een laadpaal is een oplaadstation voor een elektrische auto. Deze auto hoeft niet getankt te worden met benzine of diesel maar rijdt op elektriciteit. Een laadpaal is het nieuwe soort ‘tankstation’. Deze kunt u tegenwoordig ook voor uw eigen woning neerzetten.
Top 10 valkuilen bij laadpalen
In de video hieronder ziet u wat de meest gemaakte fouten zijn bij valkuilen.
Hoeveel kost laadpaal?
De kosten van een laadpaal hangen af van verschillende factoren. De eerste keuze die gemaakt moet worden is de plek waar de laadpaal wordt aangeschaft. U kunt kiezen om de laadpaal bij een autoleverancier aan te schaffen of bij een energieleverancier.
Vaak is er het vooroordeel dat de autoleverancier duurder is. In de praktijk valt dit vaak best mee, wel ligt het natuurlijk aan het merk dat er gekozen wordt. Wanneer u bij uw energieleverancier de laadpaal aanschaft heeft u het voordeel dat u één aanspreekpunt heeft. De gemiddelde kosten van een laadpaal staan hieronder opgesomd:
Levering laadpalen door energieleverancier | Gemiddelde kostprijs |
Laadpaal voor particulieren (incl. plaatsing) | Gemiddeld zo’n 1.350 euro incl. BTW |
Laadpaal voor particulieren (excl. plaatsing) | Gemiddeld zo’n 710 euro incl. BTW |
Ook voor zakelijke gebruikers zijn laadpalen erg interessant. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf die elektrische auto’s van de zaak aan hun personeel geven. Het is bijvoorbeeld handig om deze auto’s op kantoor op te kunnen laden. Hieronder staan de gemiddelde prijzen voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal.
Levering laadpalen door energieleverancier | Gemiddelde kostprijs |
Zakelijke installatie (incl. plaatsing) door energieleverancier | Gemiddeld zo’n 1.700 euro excl. BTW |
Zakelijke installatie (excl. plaatsing) door energieleverancier | Gemiddeld zo’n 1.050 euro excl. BTW |
Voor- en nadelen laadpaal
Voordelen | Nadelen |
|
|
|
|
|
Opladen elektrische auto; en slim opladen
Het is erg fijn om uw elektrische auto gemakkelijk op te kunnen laden via uw eigen laadpaal. Dit zorgt voor extra comfort. De oplaadtijden van een laadpaal kunnen erg verschillen. Daarom staan hieronder de gemiddelde oplaadtijden per laadpaal. Gemiddeld kunt u tijdens 5 uur opladen zo’n 100 tot 300 kilometer rijden met uw elektrische auto als u deze oplaadt met uw eigen laadpaal.
Er zijn ook nog eens verschillende manieren om uw elektrische auto op te laden. Deze staan hieronder opgesomd.
- Laden met een gunstig stroomtarief. Het is mogelijk om met een dynamisch energiecontract te kiezen voor gunstige oplaadtijden. Tijdens sommige tijden is het stroomtarief soms zo gunstig dat u bijna niks hoeft te betalen.
- Bidirectioneel opladen. Tijdens piekmomenten van de stroomtarieven is het mogelijk om stroom vanuit uw elektrische auto te leveren aan het energienet om daarvoor een vergoeding te krijgen. Ook is het mogelijk om stroom te leveren aan uw woning vanuit een elektrische auto. Dit wordt vehicle-grid genoemd.
- Dynamic Load Balancing. Dit is een slimme functie waardoor de laadpaal zich aanpast zodat het energienet niet overbelast wordt. Zo slaan de stoppen bijvoorbeeld niet door. Dit kan gebeuren als er veel elektrische apparaten tegelijk stroom gebruiken zoals een wasmachine, vaatwasser en het opladen van een elektrische auto. Door gebruik te maken van Dynamic Load Balancing wordt dit voorkomen.
Subsidie laadpaal
Er is geen financiële steun vanuit de overheid voor het aanschaffen van een laadpaal. Wel is het mogelijk om dit bij de plaatselijke gemeente aan te vragen. Wellicht dat u daar wel financiële steun kunt ontvangen. Nederland wilt namelijk het elektrisch rijden stimuleren. Ook is er wél subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een elektrische auto. Dit is natuurlijk erg interessant als u nog geen elektrische auto heeft aangeschaft.
Milieubewust rijden
Door de kiezen voor elektrisch rijden kiest u ervoor om milieubewust te rijden. Tijdens de levensduur van de auto stoot een elektrische auto zo’n 60% minder CO² uit dan een auto met een uitlaat. Wilt u nog meer milieubewuster leven dan kunt u ervoor kiezen om de elektrische auto op te laden via uw eigen zonnepanelen. Zo maakt u gebruik van groene stroom in plaats van grijze stroom.
Extra besparen op een laadpaal
De prijs van een laadpaal zal vaak wel meevallen. Toch willen de meeste mensen nog wel wat extra besparen op de aanschaf van een laadpaal. Door laadpalen te vergelijken kunt u tot wel 30% op de totale kosten besparen. U kunt gratis én vrijblijvend offertes vergelijken door gebruik te maken van onze gratis offerte service.