Bent u op zoek naar een systeembeheerder? Dan is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde zaken zodat u deze niet over het hoofd ziet. Het inhuren van ene goede systeembeheerder doet u namelijk niet zomaar, er zijn verschillende factoren die van invloed zijn. Door hieronder verder te lezen treft u een handige checklist die gebruikt kan worden tijdens het zoeken naar een goede systeembeheerder en vervolgens ook het inhuren hiervan.
Wat is een systeembeheerder?
Een systeembeheerder kan eenvoudig worden omschreven als een persoon die ingehuurd wordt om een netwerk te beheren en te onderhouden. Hierbij gaat het niet alleen om het netwerk zelf, maar ook de verschillende apparaten die hieraan zijn verbonden. Denk zo aan computers, printers, firewalls, routers, switches maar ook hele servers en verbindingen van de telefoon of het internet. Een systeembeheerder heeft ook de veiligheid van het hele netwerk in handen, waarbij deze ervoor zorgt dat alle informatie op veilige wijze worden opgeslagen. Tenslotte zorgt een systeembeheerder ook voor het tijdig updaten van een besturingssysteem van het netwerk om een optimale werking van het systeem te garanderen.
Voor- en nadelen van een systeembeheerder
Gaat u een systeembeheerder inhuren? Dan dient u te weten dat er een aantal voor- maar ook nadelen hieraan verbonden zitten:
Voordelen | Nadelen |
U bespaart geld door een systeembeheerder in te huren voor het beheren en onderhouden van uw systemen. | Het grootste nadeel is de afhankelijkheid. Kan de systembeheerder niet aanwezig zijn, dan kunnen de medewerkers van uw bedrijf meestal niet optimaal verder werken. |
Dankzij een systeembeheerder kunt u rekenen op extra denkkracht, creativiteit en algemene inbrengen over ICT-gerelateerde zaken. | Hoe complexer het systeem, des te belangrijker het is dat de systeembeheerder niet onnauwkeurig of slordig is. Zo voorkomt u onnodige problemen. |
Technische problemen worden door een goede systeembeheerder vaak op creatieve wijze opgelost. Goede systeembeheerders zijn zeer creatief. | Is de systeembeheerder onervaren of heeft deze geen passende academische achtergrond? Dan is deze vaak niet te vertrouwen. |
Storingen en technische problemen worden direct verholpen door een systeembeheerder. | Het is niet goedkoop om een goede systeembeheerder in te huren. |
Er wordt aanzienlijk veel tijd bespaart door de ICT-werkzaamheden uit te besteden zodat u zelf efficiënt verder kunt met uw eigen taken. | Een externe systeembeheerder werkt vaak op afstand. Treedt er een storing of probleem op die niet online op te lossen is, dan dient u te wachten tot de systeembeheerder naar u toe kan komen om het probleem te verhelpen. |
U kunt ervanuit gaan dat de meeste systeembeheerders goede connecties hebben met essentiële leveranciers, waarbij u dus kunt profiteren van verschillende schaalvoordelen. | Systeembeheerders die extern zijn die zijn niet op de hoogte van alle ‘ins en outs’ van het bedrijf. |
Checklist inhuren van een systeembeheerder
Hieronder volgt een handige checklist die u kunt hanteren tijdens het inhuren van een goede systeembeheerder, zodat u niets over het hoofd ziet.
Zoveel mogelijk offertes aanvragen
Vraag zoveel mogelijk offertes aan bij verschillende systeembeheerders. Zo is het mogelijk om al deze offertes naast elkaar te leggen en de systeembeheerders met elkaar te vergelijken.
Check of de systeembeheerder ervaren is
Een systeembeheerder die onervaren is zal kwalitatief gezien geen goed werk leveren. Het beheren en onderhouden van systemen is een belangrijke taak die vervuld moet worden door een ervaren systeembeheerder.
Check de academische achtergrond
Ga na of de systeembeheerder een passende academische achtergrond heeft. Een goede systeembeheerder die op professionele wijze te werk gaat dient over een geschikte achtergrond te beschikken.
Lokaal of landelijke systeembeheerder?
Check of de systeembeheerder lokaal is gevestigd. Een systeembeheerder die landelijk is en dus van ver moet komen brengt hoge kilometerkosten in rekening die u eenvoudig kunt vermijden door een lokale systeembeheerder te selecteren.
Check of de systeembeheerder een gratis kennismakingsgesprek aanbiedt
Vaak is het zo dat systeembeheerders nieuwe klanten eerst een kosteloos kennismakingsgesprek aanbiedt om een gevoel te kunnen krijgen van hoe de samenwerking zal verlopen. Dit kan handig zijn aangezien u tijdens het eerste gesprek na kunt gaan wat de eerste indruk is die u krijgt van de systeembeheerder en of er een persoonlijke klik is.
Check naar de mogelijkheden van een offerte op maat
Bij grotere systemen die complexer zijn zullen de kosten voor een systeembeheerder vrij hoog kunnen oplopen. Het is daarom aan te raden om in dergelijke gevallen een offerte op maat aan te vragen. Hierbij zal de systeembeheerder een specifieke prijs aangeven voor de hele opdracht. Zo weet elke partij van tevoren waar ze aan toe zijn en bent u voordeliger uit vergeleken met het hanteren van een uurtarief.
Check of er sprake is van bijkomende kosten
Vaak is het zo dat u bij het ontvangen van de eindfactuur opmerkt dat er nog extra kosten zijn toegevoegd die niet vermeld stonden op de offerte. Dit kan als onaangenaam verassend overkomen bij de klant. Check van tevoren in hoeverre u kunt verwachten dat de systeembeheerder extra kosten in rekening gaat brengen zodat u hiervan op de hoogte bent.
Vergelijk offertes
Wilt u weten wat de verschillende mogelijkheden zijn van het inhuren van een goede systeembeheerder? Dan kunnen wij u verder helpen door middel van onze handige vergelijkingstool waarmee we de beste en meest betrouwbare systeembeheerders uit uw regio weten te vinden zodat u deze met elkaar kunt vergelijken. Zo kunt u zelf een systeembeheerder selecteren die past bij uw wensen en uw bedrijf. Neem contact op met ons en vraag om uw vrijblijvende offerte.