Een mediator inhuren is niet iets wat u zomaar doet, zijn namelijk verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Een goede mediator inhuren is de ideale oplossing wanneer de communicatie tussen de partijen niet meer soepel verloopt, of helemaal niet meer mogelijk is. Maar wat zijn de belangrijke zaken waar u nou precies op moet letten bij het kiezen van een goede mediator? Lees hieronder verder voor wat handige tips tijdens het inhuren van een mediator.
Wat is een mediator
Een mediator is iemand die wordt ingehuurd om als bemiddelaar te fungeren tussen twee of meer conflicterende partijen waarbij de communicatie flink is verstoord. Door het inhuren van een mediator komt de communicatie weer op gang en kunnen alle partijen middels gespreksregels op eerlijke wijze hun kant van het verhaal laten horen. Samen met de mediator wordt er gezocht naar een passende oplossing voor het conflict. Een mediator weet op de juiste manier alle betrokken partijen inzicht te geven in de gemeenschappelijke belangen. Een goede mediator gaat te werk door het geven van onafhankelijk professioneel advies, voornamelijk tijdens familieconflicten, scheidingen, conflicten tussen zakenpartners of conflicten op de werkvloer van een bedrijf.
Voor- en nadelen van een mediator
Een mediator inhuren voor het vinden van een passende oplossing op een groot conflict heeft niet alleen zijn voordelen maar ook enkele nadelen. Hieronder treft u de voor- en nadelen op overzichtelijke wijze:
Voordelen | Nadelen |
Samen met de mediator wordt er naar een geschikte oplossing gezocht voor het conflict. | Een mediator kan en mag niets afdwingen. Soms lukt het niet om alle partijen te overtuigen van de voorgestelde oplossingen en moet dat door de mediator worden geaccepteerd aangezien niets verplicht is. |
Het inhuren van een mediator is goedkoper vergeleken met de kosten voor het inhuren van een advocaat. | Er wordt niet alleen veel tijd gestoken in mediation maar ook veel geld. Vooral als het om grote bedrijven gaat met meerdere werknemers, een conflict tussen grote partijen, of een langdurig conflict waarbij er meerdere sessies nodig zijn. |
De relatie tussen de conflicterende partijen kan mogelijk worden hersteld middels een mediator. | Alle betrokken partijen moeten actief bijdragen aan de sessies, anders heeft mediation geen nut. |
Een mediator gaat op informele wijze te werk. | |
Vaak worden conflicten veel sneller opgelost door een mediator in te huren. | |
Mediators zijn goed in het bedenken van creatieve oplossingen. |
Tips mediator inhuren
Gaat u binnenkort een mediator inhuren? Dan kunt u onderstaande tips hanteren tijdens het proces om zo niets over het hoofd te zien.
Vergelijk eerst offertes
Om verzekerd te zijn van een goede prijs, vraag altijd eerst meerdere offertes aan bij verschillende mediators. Zo kunt u een beeld krijgen van de prijzen op de markt en zelf de mediator uitkiezen die het best bij uw situatie en budget past.
Ga voor een lokale mediator
Kies waar mogelijk altijd voor een mediator die lokaal gevestigd is. Een mediator die landelijk is moet van ver reizen om naar u toe te komen, hierdoor gaat u ook hoge kilometerkosten betalen.
Vraag de subsidie aan
Om de kosten van het inhuren van een mediator te verlagen, is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Het gaat hierbij om de subsidie van de Raad van Rechtsbijstand. Middels deze subsidie kunt u een groot gedeelte van de kosten vergoed krijgen.
Kies een pakketprijs
De meeste mediators hanteren een uurtarief, maar het is ook mogelijk om een pakketprijs aan te vragen. Hierbij koopt u een aantal sessies in tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Vaak is de prijs hierdoor wat lager vergeleken met het kopen van losse mediation uren.
Ervaring en achtergrond van de mediator
Ga na wat de academische achtergrond is van de mediator. Tevens is het van groot belang om te checken hoeveel ervaring de mediator heeft. Dit kunt u eenvoudig doen door informatie op te zoeken over de mediator.
Maak een planning
Zorg voor een uitgebreide planning waarbij alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn. Zo kan iedereen op de geplande afspraken verschijnen.
Derden
In sommige gevallen is het nodig om met andere partijen te werken. Denk zo aan een advocaat, accountant of een jurist. Zorg voor een goede communicatie tussen alle betrokken partijen zodat iedereen op de hoogte is van het hele proces.
Persoonlijke klik
Ga na in hoeverre er een persoonlijke klik is met de mediator. Werken met een mediator waarbij er geen klik is, levert in de meeste gevallen geen positieve resultaten op.
Verleden klanten
Check of de klanten van de mediator tevreden zijn met de diensten die de mediator levert. Dit kunt u doen door te kijken of er beoordelingen van klanten beschikbaar zijn over de mediator. Ook kunt u contact opnemen met oude klanten om zo te vragen wat hun ervaring was met de samenwerking.
Factuurprijs en offerteprijs
Check in hoeverre de offerteprijs volledig is. Vaak komen er op de factuur nog extra kosten bij die niet vermeld staan op de offerte. Ga dit na voordat u in zee gaat met de mediator voordat u straks verrast wordt met een hoge factuurprijs.
Oriëntatie gesprek
Bij sommige mediators is het mogelijk om eerst een kosteloos oriëntatie gesprek aan te vragen. Zo kunt u een beeld krijgen van wat u te wachten staat mocht u de offerte accepteren en met de desbetreffende mediator samenwerken.
Vergelijk offertes
Is er een groot conflict op de werkvloer van uw bedrijf ontstaan waarbij de communicatie flink is verstoord en de werksfeer op negatieve wijze is veranderd? Dan kan het inhuren van een mediator de juiste oplossing bieden, aangezien een goede mediator op de juiste wijze de betrokken partijen inzicht weet te geven over de gezamenlijke belangen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het inhuren van een mediator? Dan kunt u nu direct contact opnemen met ons en om een kosteloze en vrijblijvende offerte vragen.