Wilt u uw woning beter isoleren, dan is dat natuurlijk een goed idee. U bespaart geld omdat uw verwarmingsketel minder hard hoeft te werken. Een groter gedeelte van de warmte die wordt gegenereerd blijft hangen en hoeft dus niet te worden vervangen om de gewenste temperatuur te behouden. Dat heeft weer als gevolg dat u minder gas gebruikt en minder CO2 gassen uitstoot en dat is voor het milieu voordelig. Uw energielabel gaat naar beneden, uw woning wordt meer waard en gemakkelijker te verkopen.
Het isoleren van uw woning is dus één grote reeks van voordelen en dat zijn ook de redenen waarom heel Nederland momenteel massaal aan het isoleren en dus besparen is. Er is ook een keerzijde van de medaille en dat is dat het isoleren van de schil van uw woning vochtproblemen op kan leveren. Als het goed is zal uw specialist u hier al bewust van maken voordat u de werkzaamheden uit laat voeren. Hier leest u over de oorzaak van deze vochtproblemen en voornamelijk over hoe u ze kunt voorkomen.
Waarom vochtproblemen?
Als u uw woning isoleert, dan isoleert u de oppervlakten in de schil. Dit zijn de gevelmuren, het dak, de kozijnen en het glas en de vloer en kruipruimte. U wikkelt uw woning in een warme deken en dat vermindert de ventilatie van buiten naar binnen en andersom sterk. De lucht wordt niet automatisch meer ververst door kieren in uw kozijnen of de spouw. Dat betekent dat het water in de lucht ook niet kan worden afgevoerd. Dit water wordt wel regelmatig aangevoerd als u kookt, doucht en ademt. Wanneer de luchtvochtigheid een bepaalde hoogte heeft bereikt moet dit water zich ergens afzetten. Warme lucht kan meer water vasthouden dan koude lucht, dus dit gebeurt op uw ramen en muren waar u vervolgens condens aantreft.
Vochtproblemen na slecht geleverd werk
Een andere reden waarom vochtproblemen kunnen ontstaan is als de isolatiewerkzaamheden niet goed zijn uitgevoerd. Stel, u heeft uw spouwmuur laten isoleren en het isolatiemateriaal sluit ergens niet goed aan. Hier ontstaat dan een koudebrug. Op de plek waar zich geen isolatiemateriaal bevindt is de lucht kouder en dat betekent dat daar condensatie ontstaat en dat vocht trekt uw muren in. U ziet dit binnen en buiten aan natte plekken waar op den duur schimmel gaat groeien.
Hoe lost u vochtproblemen op?
Gelukkig is het niet moeilijk om deze vochtproblemen te voorkomen. U kunt uw geïsoleerde woning vergelijken met uzelf als u een regenjas aan heeft. Ventileert deze regenjas niet goed, dan komt u nat van het zweet op uw bestemming aan. Is er wel aan ventilatie gedacht, dan transpireert u veel minder en kan het vocht van uw lichaam ook gewoon worden afgevoerd. Wat uw woning in de meeste gevallen nodig heeft, is ventilatie.
-
Uw woning beter ventileren
De eerste en meest voor de hand liggende oplossing voor vochtproblemen is ventilatie. Dit is voor u ook beter, zodat u en de rest van de inwoners frisse lucht kunnen inademen. Ventileren is mogelijk door ventilatieroosters in uw ramen te plaatsen of door ze simpelweg dagelijks een tijd tegen elkaar open te zetten. Het probleem met deze opties is dat u dan de warmte die u met uw isolatie zo hard probeert te bewaren juist weer laat afvoeren. Een ventilatiesysteem is dan een betere optie. Dit wordt ook gesubsidieerd door de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis als u de aanschaf combineert met twee isolatiemaatregelen thuis.
-
Fouten opspeuren en laten repareren
Een goede isolatiespecialist geeft u een garantieregeling en daarin wordt het ontstaan van koudebruggen als het goed is genoemd. Als u kiest voor een erkende isolatiespecialist, dan weet u zeker dat u een goede garantieregeling krijgt. Het is erg belangrijk om dit van tevoren te controleren en alleen met een specialist in zee te gaan die dit soort fouten erkent. U herkent een koudebrug door natte plekken op de muren die niet wegtrekken. Deze kunnen overal ontstaan, maar verplaatsen zich nooit. Ventilatie helpt niet en deze plekken blijven terwijl uw problemen met condensatie verdwijnen. In dit geval moet u teruggaan naar uw specialist. Doe dit snel, voordat de vochtplekken te veel schade aanrichten. De specialist moet dit vervolgens kosteloos komen herstellen.
-
Ademend isolatiemateriaal gebruiken
Een manier om vochtproblemen te verminderen, dus niet om ze te voorkomen, is door materiaal uit te kiezen dat ademend is en dampopen. Mocht er in uw muren, dak of kruipruimte vocht ontstaan, dan kan dit worden afgevoerd en blijft het niet hangen. Voorbeelden van ademend isolatiemateriaal zijn minerale wollen en natuurlijke materialen zoals vlas, hennep, schapenwol, kurk en zeewier. Kiest u voor synthetische materialen zoals purschuim en isolatieplaten van PIR, EPS, XPS of PUR, dan is aandacht besteden aan ventilatie bijzonder belangrijk.
Uw woning isoleren loont
Laat mogelijke vochtproblemen uw plannen om uw woning te isoleren niet tegenhouden. Specialisten zijn zich hier van bewust en doen er alles aan om u te helpen. Maak het bespreekbaar en vraag om advies. De specialist kan u dan vertellen wat zij doen om vochtproblemen te voorkomen en wat ze u aanraden om te doen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Het aanleggen van een ventilatiesysteem is een belangrijke stap richting gasvrij wonen.