De boekhouding van uw bedrijf of organisatie moet goed in orde zijn. Het voorkomt dat u in de problemen geraakt met de belastingdienst en met bijvoorbeeld crediteuren. Daarnaast zullen er onder uw afnemers ook wanbetalers zitten die uw bedrijf behoorlijk in zwaar weer kunnen doen geraken. We hebben een aantal tips voor u verzameld die u helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

 

Weet hoeveel u betaalt

Het is goed om te weten hoeveel u ongeveer voor een boekhouder kwijt bent. We hebben de uurtarieven van boekhouders voor u ondergebracht in onderstaande tabel. Daarbij maken we een verschil tussen boekhouders met een Middelbaar Beroeps Onderwijs niveau, een Hoger Beroeps Onderwijs niveau en een Wetenschappelijke Opleiding niveau.

Welk niveau boekhouder gaat u inschakelen Wat zijn de werkzaamheden die voor u worden uitgevoerd Wat is de prijs van de boekhouder
MBO niveau Boekhouding debiteuren en crediteuren, BTW afdracht en loonbetaling Tussen 40 en 45 euro per uur
HBO niveau Boekhouding debiteuren en crediteuren, BTW afdracht, loonbetaling, belastingaangifte Tussen 50 en 69 euro per uur
WO niveau Boekhouding debiteuren en crediteuren, BTW afdracht, loonbetaling, belastingaangifte, jaarverslag en accountancy Tussen 70 en 80 euro per uur

Kijk waarvoor u de boekhouder nodig heeft

Een heel belangrijk punt wanneer u de boekhouder gaat inschakelen: doe uw voorwerk. Dat houdt in dat u een lijst maakt van de werkzaamheden die u door de boekhouder wil laten uitvoeren. Denkt u aan de administratie van de leveranciers en de klanten, de betaling van facturen maar ook aan de eventuele incasso bij debiteuren die onder de noemer ‘dubieuze debiteuren’ vallen. Het gaat hier dus om die debiteuren die een te lange betalingstermijn hanteren. Daarnaast kijkt u of u ook belastingzaken wilt laten regelen door de boekhouder. Veel bedrijven maken namelijk al gebruik van een accountant voor deze zaken waardoor de boekhouder het niet meer hoeft te doen.

 

Bedenkt goed wat u zelf kunt en wilt gaan doen

Wanneer u een boekhouder in gaat schakelen is het aan te raden om te kijken welke werkzaamheden u thuis kunt en wilt gaan doen. Zo zijn er apps waarmee u de bonnetjesregistratie zelf kunt uitvoeren. Op die manier kunt u de bonnetjes voor de zaak digitaal aanleveren wat het verwerken een stuk gemakkelijker en sneller maakt. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om uw werkzaamheden al in een eenvoudig administratiepakket te verwerken waardoor ze door de boekhouder gemakkelijker en sneller te verwerken zijn. Het gebruik maken van deze apps is niet voor iedereen weggelegd. Kijk eerst goed bij een boekhouder of hij of zij hiermee werkt wanneer u zich als klant aanmeldt.

 

Leer van andermans ervaringen

Een absoluut heel belangrijk punt bij een boekhouder. Er zitten in dit vak behoorlijk wat ‘rotte appels’ tussen die de beroepsgroep een slechte naam bezorgen. Wanneer u een boekhouder gaat inschakelen is het advies dan ook dat u eerst kijkt naar andermans ervaringen en reviews voor u een keuze maakt. U leest hier hoe snel een boekhouder werkt, hoe nauwkeurig hij of zij is en daarnaast leest u over belangrijke zaken zoals de geheimhouding. Dat laatste is namelijk een heel heikel punt bij een boekhouder. Hij of zij werkt met privé gegevens van uw bedrijf en het laatste wat u wilt is dat die op straat komen te liggen. Kijk dan ook goed naar dit onderdeel van de reviews.

 

Kijk naar de online beveiliging

Online criminaliteit komt vaker voor dan u denkt. Het is dan ook belangrijk dat u vooraf kijkt naar de manier waarop de boekhouder zijn vertrouwelijke gegevens heeft versleuteld. U kunt dat herkennen door een slotje wat bovenaan het scherm staat wanneer u online communiceert met uw boekhouder. Daarnaast moet u er goed op letten dat er gebruik wordt gemaakt van programmatuur met de juiste ISO beveiliging. Het gaat dan om de certificering ISO 27001. Daarmee voorkomt u dat er door een gegevenslek in de beveiliging privé gegevens openbaar kunnen worden gemaakt.

 

Beperk het aantal persoonlijke momenten

Uiteraard zult u een aantal keren per jaar persoonlijk contact moeten hebben met uw boekhouder maar dat hoeft niet iedere week. Wanneer u dat doet krijgt u daar namelijk behoorlijk de rekening voor gepresenteerd. De tijd die u doorbrengt bij uw boekhouder wordt meegeteld als werktijd. Wanneer u de boekhouder bij u op kantoor laat langskomen moeten er daarnaast ook nog eens kilometerkosten worden vergoed. Het gaat hier om zaken die u behoorlijk wat kosten en waar u persoonlijk niet echt wijzer van wordt.

Betaal niet teveel

Een belangrijke tip wanneer u bovenstaande tips heeft doorgelezen. Ga niet teveel betalen voor een goede boekhouder. Het is het verstandigste wanneer u eerst prijzen vergelijkt. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat vergelijken kan u een prijsvoordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren en is dus absoluut de moeite waard.