Uiteraard hoopt u dat u behoorlijk assertief van een assertiviteitstraining vandaan zal komen. Toch kan er een hoop misgaan. Er zijn behoorlijk wat aandachtspunten wanneer u een dergelijke training gaat volgen. We hebben een aantal van deze valkuilen voor u toegelicht. Verder keken we naar de prijzen van een assertiviteitstraining.
De kosten van een assertiviteitstraining
Een assertiviteitstraining brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. We ontvingen een aantal offertes van assertiviteitstrainers.
Wat voor training gaat u volgen | Aantal cursusdagen | Aantal deelnemers | Prijs bij benadering |
Assertiviteitstraining | 1 | 6 tot 10 | 395 euro |
Assertiviteitstraining | 2 | 6 tot 12 | 495 euro |
Assertiviteitsbegeleiding | Uren, aantal in overleg met assertiviteitstrainer | 1 | 75 tot 175 euro per uur |
Verkeerde verwachtingen
In de meeste situaties maakt u als cursist zelf de keuze om naar een assertiviteitstraining toe te gaan. In sommige gevallen worden mensen die werkzaam zijn als bijvoorbeeld secretaresse door hun werkgever naar een dergelijke cursusdag gestuurd om ze verder ‘klaar te stomen’ voor hun functie. De werkgever heeft hooggespannen verwachtingen van u als cursist na deze dag. Hij of zijn verwacht dat u vanaf dat moment een vinnige werknemer of werkneemster bent die niet door een klant of leverancier over zich heen zal laten lopen. Dit soort verkeerde verwachtingen kunnen tot behoorlijk wat spanning op de werkvloer leiden. Een cursist moet volledig achter de keuze voor een assertiviteitstraining, anders werkt het niet.
Verkeerd opleidingsniveau
Bij veel assertiviteitstrainingen staat een opleidingsniveau aangegeven. Het is zaak dat u goed kijkt of de studiedag aansluit bij uw opleidingsniveau. Vaak gaat het om een MBO of een HBO opleidingsniveau en er zijn ook trainingen waarbij dit niet staat aangegeven. Voor een cursist is niks zo frustrerend als leerstof die niet past bij het opleidingsniveau. Wanneer het niveau van de training te laag is wordt het een vervelende aangelegenheid waarbij u eigenlijk te weinig opsteekt. Is het niveau te hoog, dan is het eveneens frustrerend omdat u de uitleg niet goed heeft begrepen. Denk er dus aan dat u informeert naar het opleidingsniveau. Tevens kunt u kijken naar de functies die de cursisten hebben wanneer u zich aanmeldt voor de training.
Te snel resultaat verwachten
Veel cursussen en trainingen duren slechts één dag. Het is verkeerd voor u als cursist om gelijk een effect te verwachten. Het is onrealistisch om gelijk te verwachten dat u een ander persoon bent wanneer u het cursuslokaal verlaat. Met de aangeleerde vaardigheden zult zelf aan de slag moeten gaan en dat heeft zijn tijd nodig. Zo is het van het grootste belang dat u de tijd krijgt om tijdens maar zeker ook na de studiedag uw vragen te stellen aan de assertiviteitstrainer. U komt immers op de werkvloer genoeg situaties tegen waarbij u nog wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. Houdt u er rekening mee dat voor een ommekeer in uw persoonlijke leven meerdere maanden nodig zijn waarin u er consequent aan werkt. Een nieuwe gewoonte maakt u zich binnen een paar weken eigen maar de uitwerking daarvan zal langer duren. Verwacht dus niet het optimale resultaat na één studiedag. Het is niet voor niets dat veel trainingen assertiviteit ongeveer 4 sessies bevatten welke binnen een tijdsbestek van 2 a 3 maanden worden gegeven.
Zelf de kosten dragen
Een assertiviteitstraining kost behoorlijk wat geld. Het is een grote fout om te denken dat u die kosten allemaal zelf zult moeten dragen. Er zijn namelijk meerdere manieren beschikbaar om deze training te laten vergoden. Zo is daar altijd de mogelijkheid dat u de training laat bekostigen door uw werkgever. In dat geval maakt u gebruik van de studiekostenregeling. Deze wordt u altijd aangeboden door uw werkgever en dat is vastgelegd in uw CAO. Daarin staat vastgelegd op hoeveel uren studiekostenvergoeding u recht heeft. Daarnaast staat daarin vastgelegd op hoeveel vrije dagen u heeft voor deze studie. Het is namelijk altijd zo dat u meer recht heeft op vrije uren voor deze speciale aangelegenheden dan u vooraf verwacht. Heeft u geen werkgever maar bent u ZZP dan kunt u de kosten van een assertiviteitstraining altijd opvoeren bij de belastingdienst. Ze vallen dan onder de noemer bedrijfskosten. Bedrijfskosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte van de omzetbelasting. Wanneer u geen werk heeft kunt u de studie na overleg laten bekostigen door het UWV. Zij hebben daar een eigen regeling voor. Veelal wordt een dergelijke studiedag door het UWV zelf georganiseerd.
Foute stappen nemen na de training
heeft u voor rekening van uw werkgever een assertiviteitstraining gevolgd dan is het een grote fout om gelijk uw ontslag te nemen en naar een andere functie binnen een andere onderneming te solliciteren. In dat geval zult u zelf de kosten van de opleiding moeten terugbetalen aan uw werkgever. Er zit immers altijd de verplichting aan om na uw studie nog meerdere jaren bij de betalende werkgever te blijven. Ook dit staat vastgelegd in uw CAO,
Teveel betalen voor een assertiviteitstraining
Dit is iets wat niet nodig is. Wanneer u weet wat u wilt vraagt u eerst prijsopgaven op voor u zich aanmeldt voor een assertiviteitstraining. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt eerst vrijblijvend een aantal offertes om te vergelijken. Het zal u een direct voordeel opleveren wat behoorlijk kan oplopen.