Blaasvorming schilderwerk

 
Schilder inhuren? Vergelijk eerst!

Blaasvorming schilderwerk? Schilderwerk zelf doen is een klus die heel gemakkelijk lijkt. Wanneer je zelf aan het schilderen gaat kan het echter wel zo zijn dat er bepaalde mankementen in het schilderwerk komen te zitten. Een van die mankementen is dat er blaasjes of blaartjes in het schilderwerk komen te zitten waardoor het geheel bubbelig opdroogt. We keken naar de redenen van blaartjes in het schilderwerk. Ook keken we naar de kosten van een professional wanneer je niet zelf het schilderwerk wil gaan uitvoeren.

De kosten van een professionele schilder

Wanneer je een professionele schilder inhuurt hangt daar een prijskaartje aan. We keken naar de kosten van een professionele schilder en naar de zaken waar je dan voor betaalt.

Wat voor diensten van de schilder neem je af Hoe is de prijs samengesteld Hoe is de prijs berekend Wat is de prijs
Het schilderen van een groot oppervlak met de roller Prijs is voor professioneel materiaal, arbeidsloon en BTW Per vierkante meter Tussen 20 en 24 euro
Het schilderen van een klein oppervlak met details met de kwast Prijs voor professioneel materiaal, arbeidsloon en de BTW Per uur Tussen 35 en 39 euro
Het sauzen van een muur met een roller Prijs voor professioneel materiaal latex verf, arbeidsloon en BTW Per vierkante meter Tussen 9 en 14 euro

Het ontstaan van blaasjes in verf

Blaasjes in verf is een probleem wat op meerdere manieren kan ontstaan. We lichten de oorzaken voor je toe.

Vocht in de ondergrond

Wanneer de ondergrond van schilderwerk vochtig is zal dit vocht ingesloten raken. Wanneer het vocht dan verdampt onder invloed van de verflaag komt deze damp omhoog. Dit worden vochtblaasjes.

De verf droogt te snel

Wanneer er grove poriën in hout zitten en er bij een hoge temperatuur wordt geschilderd zullen er blaasjes in het hout ontstaan. De lucht kan immers niet weg uit het hout.

Hoe je vochtblaasjes kan aanpakken

vochtblaasjes in hout zijn een vervelend probleem. Je schilderwerk is op die plekken namelijk veel kwetsbaarder dan op andere plekken. Wanneer je wil voorkomen dat het sneller los gaat laten is het zaak dat je de blaasjes of blaartjes aanpakt. Dat doe je met het onderstaande stappenplan.

Stap 1: verwijder de oude verflaag

Indien het mogelijk is zonder schade aan de onderlaag aan te richten haal je de oude verflaag weg. Dat kan je doen met een beits of een plamuurmes. Je kan er ook een speciaal verf afbijtmiddel voor gebruiken. Denk er wel aan dat je met dit middel een chemische toevoeging geeft aan het hout. Je zal eerst moeten schoonmaken voor je het hout opnieuw behandelt.

Stap 2: bij grove houtporiën

Heeft het hout grove houtporiën waarin lucht zal blijven staan, zorg er dan voor dat je eerst een water gedragen porievuller aanbrengt op het hout voor je verder gaat met het schilderwerk.

Tip: bij snel drogende verf door hoge temperaturen kunnen blaartjes ontstaan. Zorg ervoor dat je niet bij een al te hoge temperatuur gaat schilderen.

Stap 3: Het oppervlak voorschuren

Voordat je begint met een nieuwe verflaag is het belangrijk dat je het hele kozijn schuurt. Dit doe je met een schuurpapier met korrel 80 tot 120. Na het schuren is het zaak dat je het schuurstof verwijdert. Dat doe je met een zachte borstel, of met een doek die niet pluist. Met een ontvettingsmiddel zoals St Marc ontvet je de ondergrond voor je verder gaat.

Stap 4: grondverf als basis

Alvorens een verflaag aan te brengen kies je eerst voor een grondverf. Breng deze eerst met horizontale banen aan op het kozijn en werk die vervolgens met verticale banen af. Laat de grondverf eerst goed drogen voor je verder gaat met de volgende stap.

Stap 5: Grondverf egaliseren

Na het aanbrengen en drogen van de grondverf is het heel belangrijk dat je de ondergrond opnieuw opschuurt. Dat doe je met een schuurpapier met korrel 120 tot 180. Na het opschuren verwijder je weer het stof van het kozijn met een zachte borstel en een doek. Na het weghalen van het stof ontvet je het kozijn opnieuw.

Stap 6: de eerste verflaag

Volgend op het egaliseren van de grondverflaag is het belangrijk dat je de eerste verflaag zo snel mogelijk aanbrengt. Doe dit niet te dik en niet te dun. Werk eerst met horizontale banen en vervolgens nog met verticale banen over het houtwerk heen.

Stap 7: de eerste laag opschuren

Na de eerste laag schuur je deze licht op. Dat kan met een korrel vanaf 200. Na het verwijderen van het stof en het ontvetten van ook deze laag schilderwerk ga je verder met de volgende stap.

Stap 8: de tweede laag verf aanbrengen

Na het opschuren van de eerste laag is het tijd om de tweede laag verf aan te brengen. Doe dit wederom niet te dik of te dun. Ook in dit geval werk je eerst horizontaal en vervolgens werk je verticaal waarbij de banen elkaar wat overlappen.

Stap 9 indien nodig

Is er een derde laag verf nodig voor een goed beschermd kozijn, herhaal dan stappen 7 en 8 nog eens voor het beste resultaat.

Een professional in het behoud van je hout

Krijg je steeds blaartjes in het schilderwerk, schroom dan niet om een professional in te schakelen. Je kan profiteren van een interessante korting op dit inhuren door eerst offertes te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes van plaatselijke specialisten die je kan vergelijken. Op die manier bespaar je al snel tot 20 procent.