Internationaal verhuizen is iets waar nogal wat vooroordelen aan kleven. We hebben er een aantal onder de loep genomen. We keken naar een aantal vooroordelen en beoordeelden of ze waar of niet waar zijn. We hebben ook de prijzen van een internationale verhuizing bestudeerd. We vroegen offertes op en kregen een aantal prijsopgaven.
De kosten van een internationale verhuizing
We vroegen prijzen open ontvingen de volgende offertes:
Naar welk land emigreert u | Methode van verhuizen | Prijs van de verhuizing |
Frankrijk | Per vrachtwagen | Tussen 3200 en 4800 euro |
Canada | Per container | Tussen 7250 en 8300 euro |
Australië | Per container | Tussen 7810 en 8810 euro |
Vooroordeel 1:Internationaal verhuizen is duur
Dat is iets waar je het over eens mag zijn wanneer je kijkt naar de bovenstaande tarieven. Er hangt nogal een prijskaartje aan een internationale verhuizing. De kosten die zijn opgegeven zijn een gemiddelde van de offertes die we kregen. Je ziet dat het een kostbare aangelegenheid kan zijn. Daar staat tegenover dat de reden van jouw verhuizing flink wat verschil kan maken wanneer je de rekening gaat betalen.
- Bij een emigratie naar een land met een beter klimaat komen de kosten inderdaad voor je eigen rekening. Dit is dan ook de methode die voor de hoogste kosten zorgt. Veel mensen betalen echter de emigratie uit hun pensioen of verzekering wanneer ze die hadden afgesloten. Er zijn ook veel mensen die de emigratie betalen vanuit de verkoop van hun oude woning in Nederland. Op die manier hoeven ze zich niet in de schulden te steken. De kosten zullen dus meevallen naar verhouding. Houd er daarbij ook rekening mee dat de kosten voor het levensonderhoud in het buitenland een stuk lager kunnen liggen. Dan bespaar je achteraf flink door een emigratie.
- Verhuizen voor je werk. Ben je een expat, dan is een verhuizing eveneens een prijzige zaak. Het is echter goed om te weten dat je werkgever de kosten van de verhuizing zal dekken voor jou. De meeste expats krijgen een vergoeding die aardig in de buurt komt van de kosten die ze moeten maken voor de internationale verhuizing. Een verhuizing zal de expat zelf dus weinig kosten. Het kost eigenlijk vooral een hoop moeite.
Vooroordeel 2: De meeste spullen zijn in het buitenland nog goed te gebruiken
Je zou denken dat je jouw hele huisraad nog goed kan gebruiken in het buitenland. Niets blijkt echter minder waar te zijn.
- De meubels. De meubels zijn doorgaans wel goed bruikbaar in het buitenland. De stijl die je thuis had wil je natuurlijk graag met je meenemen. Buitenlands meubilair is toch altijd anders van stijl en materiaal. Om jou toch nog dat gevoel van thuis te geven is het aan te raden dat jij je huisraad met je meeneemt.
- De elektrische apparatuur. Elektrische apparatuur vormt vaak een groot gedeelte van jouw inboedel. Daarbij is het goed om vooraf te bedenken of je alles in het nieuwe huis ook wel echt kan gebruiken. De zogeheten Euro-stekker die op Europese apparatuur zit kan niet overal worden gebruikt. Er zijn zelfs specifieke uitvoeringen van stekkers waardoor apparatuur in een land als België of Duitsland niet gelijk bruikbaar is. Het is dus goed om vooraf te kijken op het internet met wat voor stekker men werkt in het land waar jij naartoe verhuist. Daarnaast is het goed om te kijken naar het wattage wat er wordt gebruikt in een ander land. De standaard 220 volt aansluiting die je in Nederland aantreft is in het buitenland soms heel anders. Het is dan ook goed om je elektrische apparatuur in dat geval in Nederland achter te laten. Je kan het verkopen of weggeven voor een goed doel.
Vooroordeel3: Je neemt altijd teveel met je mee
Dit blijkt inderdaad waar te zijn. Veel mensen die internationaal gaan verhuizen slepen doorgaans hun hele hebben en houden met zich mee de container of de vrachtwagen in. Dit is het punt waarop je de mist in gaat. Je betaalt namelijk bij veel verhuisbedrijven naast voor de omvang van jouw inboedel ook voor het gewicht. Het is dus goed om vooraf een selectie te maken van de inboedel die je mee gaat nemen naar je nieuwe thuisland. Dat doe je via drie stapels:
- Alles wat defect is of incompleet. Deze spullen gooi je weg. Niemand heeft wat aan een incompleet schaakspel wat al een poos in een kast stond te verstoffen. Liever gooi je het nu weg en koop je in je nieuwe thuisland een nieuw compleet exemplaar. Incomplete en defecte spullen gaan dus naar de milieustraat. Ze zijn ook niet meer verkoopbaar en hebben dus geen waarde meer.
- Alles wat nog bruikbaar is maar wat je niet meer meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetter met een andere stekker maar ook aan meubilair of andere zaken die je liever in Nederland achterlaat. Deze spullen verkoop je op een verkoopsite of je plaatst ze in een weggeefhoek op een social media kanaal. Zo verdien je nog wat geld bij de verhuizing en dat komt mooi van pas in het nieuwe huis.
- Alles wat je mee wil nemen pak je in. Je zal zien dat je op die manier met hooguit een derde deel van je totale inboedel gaat verhuizen. Dat past gemakkelijk in een zeecontainer of in een vrachtwagen.
Vooroordeel 4: Een internationale verhuizing kost overal evenveel
Dit is iets wat pertinent niet waar is. Wanneer je offertes opvraagt kom je flinke prijsverschillen tegen. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dat doe je op de volgende punten:
- Arbeidsloon, materiaal en materieel moeten goed uitgesplitst staan.
- De prijzen moeten inclusief de BTW zijn
- Denk aan de kosten per kilometer.