Heeft u een mooi sanitair in uw huis dan is het zaak dat dit op een goede manier wordt afgewerkt. Er zijn een hoop modetrends gegaan en gekomen maar de trend om uw sanitair af te werken met tegels is nooit verdwenen. Het is dan ook niet voor niets dat mensen in het geval van een nieuwe badkamer hun tegels laten zetten door een tegelzetter. We informeerden naar de kosten van een tegelzetter. Daarnaast informeerden we naar de voordelen en nadelen van tegels zetten. We kwamen tot een aantal bevindingen.
De prijzen van een tegelzetter
Aan het inhuren van een tegelzetter hangt een prijskaartje. We keken voor u naar de kosten die dit met zich meebrengt.
Op wat voor basis huurt u de tegelzetter in | Hoe is de prijs berekend | Wat is de prijs |
Tegels die u zelf kocht voor u plaatsen | Per uur | Tussen 55 en 65 euro |
Tegels die de tegelzetter inkoopt voor u plaatsen | Per vierkante meter | Tussen 20 en 55 euro |
De voordelen van tegels zetten
Laat u tegels zetten dan zijn daar bepaalde voordelen aan verbonden. We hebben per tegelsoort de voordelen voor u op een rij gezet.
Keramische tegels
Keramische tegels zijn tegels die op basis van gebakken klei zijn gemaakt. Er zit een toplaag bovenop die in kleur is gemaakt. De bekendste keramische tegels zijn de vierkante witte tegels, maar ze zijn in allemaal verschillende kleuren te koop. De tegels zijn er ook in meerdere maten. De kleine tegels zijn uit de mode aan het raken; tegenwoordig zijn tegels groter van afmeting en doorgaans ook rechthoekig. Ze hebben een aantal voordelen voor u.
- Relatief goedkoop in de aanschaf. Keramische tegels zijn goedkoop in de fabricage. Dat heeft als groot voordeel dat ze heel goedkoop kunnen worden aangeschaft. Wie zijn sanitair laat betegelen maar niet veel geld te besteden heeft komt dan ook doorgaans uit op keramische tegels. Het is wel zaak dat u ze laat zetten door een professionele tegelzetter. Deze zal er extra op letten dat de tegels recht worden gezet. Wanneer een vloer niet waterpas loopt is dit van het grootste belang.
- Gemakkelijk te verwerken. De tegels zijn heel gemakkelijk op maat te maken. Daardoor zijn ze eenvoudig te verwerken en kunnen ze in ieder sanitair worden aangebracht. Let u er – wanneer u het zelf gaan plaatsen – wel op dat u de randen niet beschadigt bij het op maat maken. Kiest u in dat geval voor een goede tegelsnijder. Beschadigde randen van keramische tegels zijn namelijk extra gevoelig voor vocht van buitenaf.
- In heel veel uitvoeringen verkrijgbaar. Keramische tegels worden ieder jaar in nieuwe modetrends gemaakt. Daardoor zijn ze in veel uitvoeringen verkrijgbaar. Het biedt u als gebruiker de mogelijkheid om uw sanitair met alleen al een tegelwand of tegelvloer een heel nieuw uiterlijk te geven. Door de tegels met zorg te kiezen kunt u een effect geven aan uw sanitair.
- Materiaal wordt niet poreus. Het glazuur op de tegels is blijvend, en het zal er dan ook voor zorgen dat de tegels niet zomaar poreus zullen worden. Dat houdt in dat het vocht en vuil van buitenaf geen grip op de tegels zelf zullen krijgen.
- Kunnen een ruimte groter doen lijken. Door rechthoekige tegels in de lengterichting te plaatsen kunt u een ruimte groter doen lijken. Dat is ideaal wanneer u een kleine badkamer heeft.
- Goed te combineren met vloerverwarming. Keramische tegels zijn goed te combineren met vloerverwarming. De warmte wordt goed doorgegeven waardoor u geen radiator nodig heeft in de badkamer.
Nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben ook hun nadelen.
- Een kras blijft u zien. De keramische tegels hebben een toplaag die op kleur is. Komt er echter een kras of een beschadiging in de keramische tegel dan kunt u de onderlaag zien. Dat is schade die niet meer te herstellen is. U zult in dat geval door een tegelzetter die ene tegel moeten laten vervangen wanneer u deze kras wilt wegwerken.
- Minder levendig. Doordat alle keramische tegels van een serie hetzelfde uiterlijk hebben oogt een sanitair ruimte minder levendig.
Voordelen van natuursteen
- Iedere tegel is uniek. Natuursteen is uniek. Iedere tegel wordt apart geproduceerd en het steen is 100 procent natuurlijk materiaal. Dat geeft een sanitaire ruimte een geheel eigen uitstraling die niet snel zal gaan vervelen. Het materiaal oogt en voelt luxueuzer.
- Het materiaal oogt levendiger. Juist doordat geen twee natuursteen tegels hetzelfde zijn oogt een ruimte veel levendiger wanneer deze tegels erop zijn aangebracht. Uw sanitair oogt als een spa, en dat is heel geliefd.
Nadelen van natuursteen
- Het materiaal kan op den duur poreus worden. Natuursteen tegels worden geslepen en dat heeft als groot voordeel dat ze redelijk glad ogen. Het nadeel is echter wel dat het materiaal door het onderhoud en het schoonmaken poreus kan gaan worden. In dat geval is het steeds lastiger om resten vuil en zeep uit de tegels weg te krijgen. U zult dan ook te maken krijgen met een tegelwand of tegelvloer die meer onderhoud nodig heeft. U kunt voorkomen dat een wand of vloer met natuursteen poreus wordt door het te onderhouden met een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel. Ook het dagelijks drogen van de tegels helpt om het materiaal intact te houden.
- Het materiaal wordt niet duurzaam geproduceerd. Veel mensen denken dat natuursteen duurzamer is dan keramische tegels omdat ze uit de natuur worden gewonnen. Niets is minder waar. De tegels worden gemaakt uit steen wat uit de steengroeve wordt weggehaald. Daarbij wordt flink gewerkt met apparatuur waarmee men het milieu extra belast. Ook het vormen van het steen tot tegels is iets wat het milieu extra belast. U bent dus niet echt duurzamer bezig wanneer u natuursteen laat plaatsen.
Betaal niet de hoofdprijs
Sanitair met tegels kan behoorlijk kostbaar zijn; het is dan ook zaak dat u eerst offertes opvraagt voor u iemand inhuurt. Dat doet u met deze button. De offertes vergelijkt u met deze punten:
- Vergelijk de prijs. Juist bij tegels kunnen er flinke prijsverschillen zitten.
- Vergelijk het arbeidsloon. De ene tegelzetter werkt goedkoper dan de andere
- Vergelijk alleen prijzen die inclusief de BTW zijn.